oaednews

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Κραυγή αγωνίας από 5.500 πτυχιούχους του ΟΑΕΔ που μένουν εκτός της οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης

Επίδομα ανεργίας και την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ ζητούν οι άνεργοι του προγράμματος των 5.500 πτυχιούχων ΟΑΕΔ καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις τους και βρίσκονται στον αέρα.
Όπως καταγγέλλει το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ως συμβασιούχοι στο δημόσιο τομέα, ο νομοθέτης δε θεωρεί τη λήξη της σύμβασής μας ως απόλυση, με αποτέλεσμα να μην έχουν το παραμικρό δικαίωμα για αποζημίωση και, παράλληλα, παρόλο που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 300 ένσημα εργασίας, να μη δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας, λόγω των ασφυκτικών προϋποθέσεων του ταμείου.
Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να δει τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων που μένουν εκτός των μέτρων στήριξης, σε μια περίοδο που η αναζήτηση εργασίας είναι αδύνατη.Ανάμεσα στους/ις αόρατους/ες για τον κρατικό μηχανισμό ανέργους, ανήκουμε και όσοι/ες χάσαμε τη δουλειά μας λόγω λήξης σύμβασης, όπως οι απολυμένοι/ες του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών».
Μετά από μήνες αγώνων για την ανανέωσή μας, η κυβέρνηση επέλεξε να μην παρατείνει τις συμβάσεις μας, πετώντας μας ξανά στην ανεργία" αναφέρουν σε ανακοίνωση τους.
Έτσι, οι «ωφελούμενοι» των προγραμμάτων δεν έχουν βασικά εργατικά δικαιώματα (μισθολογικά, συνδικαλιστικά, άδειες κλπ.), καθώς το κράτος στοχευμένα δε τους θεωρεί εργαζόμενους.
Το Συντονιστικό των 5.500 πτυχιούχων ζητά:
• Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους/ες τους/τις άνεργους/ες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση λόγω κορονοϊού σε όλους/ες τους/τις άνεργους/ες.
• Να δοθεί επίδομα ανεργίας τώρα σε όσους/ες συναδέλφους/ισσες του προγράμματός μας έληξε η σύμβασή τους, μέχρις ότου ανανεωθεί. Ένταξη όλων των απολυμένων του προγράμματος στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.
• Μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της υγείας. Άμεση επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που έχουν απολυθεί, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να ανανεωθούν τώρα οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους.
• Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μη γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους
Άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι εμπόρευμα να μπαίνει στο ζύγι της προσφοράς και της ζήτησης, του κόστους και του οφέλους.
• Καμία σκέψη για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα της πανδημίας. Η Κυριακή αργία και το ωράριο δεν είναι για παζάρεμα. • Λεφτά για την υγεία και για τις ανάγκες των εργαζομένων και των πολιτών και όχι για τα πλεονάσματα.

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ,ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΕΣΤΩ 1 ΧΡΟΝΟ? ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΊΧΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΛΗΞΗ?ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΛΑΔΟ ΕΡΓΑΖΌΝΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΟΥΝ?ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή