Το μεγάλο φαγοπότι με το 600άρι των επιστημόνων. Δίνουν 30.000.000 € σε έξι «αγνώστους» για πλατφόρμες αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ
Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε μία καταστροφική οικονομική περιδίνηση εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό του Covid-19, κάποιοι φαίνεται πως έχουν αφήσει ανοιχτά τα παράθυρά τους όχι για να μπει μέσα ζωογόνος αέρας με ιοκτόνο δράση, αλλά εκατομμύρια ευρώ με ευεργετική δράση για την τσέπη τους.
Και ενώ η καταστροφική λαίλαπα έχει αρχίσει ήδη να σαρώνει τον κόσμο των επιχειρήσεων και της εργασίας, σε κάποιους κήπους έχουν αρχίσει να φυτρώνουν «λεφτόδεντρα» -και μάλιστα με κυβερνητική σπορά- κι ας ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πως «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό είναι η υπόθεση με τα vouchers «τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση» -όπως είναι ο βαρύγδουπος αλλά κενός ουσίας χαρακτηρισμός- διάρκειας 100 ωρών, που θα αναγκαστεί να αποδεχθεί μερίδα Ελλήνων επιστημόνων, προκειμένου να λάβει ένα δήθεν «επίδομα» της τάξης των 600 ευρώ, το οποίο μοιάζει περισσότερο με εμπαιγμό του επιστημονικού κόσμου από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, παρά με προσπάθεια στήριξης τεράστιων κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
Βλέπετε, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα σίγουρα δεν θα βοηθηθούν ιδιαιτέρως οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, οι δικαστικοί επιμελητές, οι εκπαιδευτικοί, οι ερευνητές, οι οικονομολόγοι και οι λογιστές, που είναι οι βασικοί δικαιούχοι. Μάλλον μετά βίας θα μπορέσουν να καλύψουν ελάχιστες βασικές ανάγκες τους.
Πακτωλός
Αντίθετα, ο πακτωλός των χρημάτων -μιλάμε για ποσά με πολλά μηδενικά- θα κατευθυνθεί σε ελάχιστες τσέπες, οι κάτοχοι των οποίων τελικά θα προσφέρουν υπηρεσίες με ελάχιστο ή και μηδαμινό κόστος. Ο λόγος όχι μόνο για τα αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (επίπεδο 1 και 2), γνωστά και ως ΚΕΚ, στα οποία θα απευθυνθούν οι επιστήμονες προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι του επιδόματος, αλλά και για τις εταιρίες Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (Ο.Σ.Τ.Κ.), όπως ονομάζονται, οι οποίες θα παρέχουν στα ΚΕΚ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια με έναν κωδικό θα μπορούν να «τρέξουν» οι επιστήμονες για τη λεγόμενη ασύγχρονη τηλεκατάρτιση (σ.σ.: μία άλλη μεγάλη ανακάλυψη της εποχής μας με… κενό αέρος!
Δεν πρόκειται για μαθήματα με παρουσία μέσω διαδικτύου καθηγητή και ταυτόχρονη παρακολούθηση όσων συμμετέχουν, αλλά για ένα πρόγραμμα που απλά τρέχει στον υπολογιστή. Δεν είναι τυχαίο που κάποια ΚΕΚ έχουν αρχίσει να προσφέρουν δώρο σε όποιον επιστήμονα τα επιλέξει κι ένα… κανονικό σεμινάριο). Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 192.965.940 ευρώ. Από αυτά 84.760.740 ευρώ -ή 470 ευρώ ανά ωφελούμενο- ανακοινώθηκε αρχικά πως θα κατευθυνθούν στα ΚΕΚ, τα οποία στην πραγματικότητα θα παρέχουν μόνον έναν κωδικό(!) στους υποψηφίους.
Σε δεύτερο χρόνο, όμως, έγινε γνωστό πως περίπου 30.000.000 από τα 84.000.000 ευρώ θα πάνε στα ταμεία των εταιριών που θα προσφέρουν αυτά τα -ας πούμε- εγκεκριμένα συστήματα τηλεκατάρτισης (σ.σ.: αυτός είναι ένας πρώτος υπολογισμός. Το ποσό μένει να κριθεί, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια).
Ανάρτηση
Στις 6 Απριλίου, μάλιστα, αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια και η σχετική απόφαση με τίτλο «Συγκρότηση Μητρώου Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (Ο.Σ.Τ.Κ.)». Σε αυτό το έγγραφο, βεβαίως, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές για ανακοίνωση απόφασης Υπουργείου, καθώς δεν αναγράφονται οι εταιρίες -ως είθισται- που θα μοιραστούν τα 30.000.000 ευρώ, αλλά επτά ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι (links), οι οποίοι οδηγούν σε κάποιες… αστείες σελίδες, στις οποίες διαφημίζονται υποτυπωδώς αυτά τα συστήματα τηλεκατάρτισης, αλλά δεν περιέχονται άλλες πληροφορίες για το εταιρικό σχήμα που βρίσκεται από πίσω.
Και ενώ τα ΚΕΚ, τα οποία θα μοιραστούν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 54.000.000 ευρώ για μηδενικές υπηρεσίες λόγω του μοντέλου κατάρτισης, είναι εκατοντάδες, άρα τελικά ο μποναμάς θα μοιραστεί αρκετά, αντίθετα οι εταιρίες που θα μοιραστούν τα 30.000.000 ευρώ είναι έξι, καθώς δύο από τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους που αναγράφονται στο μητρώο του Υπουργείου ανήκουν στην ίδια εταιρία.
Μία απλή διαίρεση, λοιπόν, εάν υποθέσει κανείς πως το ποσό θα μοιραστεί ισότοπα, οδηγεί στο συμπέρασμα πως καθεμία από αυτές θα λάβει 5.000.000 ευρώ για ένα πρόγραμμα που ενδεχομένως δεν στοιχίζει πάνω από μερικές χιλιάδες ευρώ. Και ίσως… ούτε τόσα. Όχι κι άσχημα! Στα ονόματα, μάλιστα, των ιδιοκτητών των εταιριών περιλαμβάνεται κι αυτό ενός επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλία και ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Η ιστορία, σε αυτή την περίπτωση, επαναλαμβάνεται και τη δεύτερη φορά σαν τραγωδία κι όχι σαν φάρσα!
Ο παλιός γνώριμος που έπαιρνε κρατικά κονδύλια για να… εκπαιδεύει Ινδιάνους
Πίσω από τον πρώτο ηλεκτρονικό σύνδεσμο που αναφέρεται στη λίστα του μητρώου των Ο.Σ.Τ.Κ., που ανάρτησε το υπουργείο, βρίσκεται η εταιρία Δήμητρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Α.Ε. (www.edimitra.gr), η οποία το 2018 είχε κύκλο εργασιών μόλις 1.647.747,59 ευρώ. Επομένως, τώρα θα βγάλει πολλαπλάσια από μία και μόνο κρατική δουλειά. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι πως πρόεδρος της εταιρίας είναι ο Νίκος Πιτσούλης, το όνομα του οποίου είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011-2014, όταν αποκαλύφθηκε πως μία σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο κ. Πιτσούλης «πήρε εγκαίρως θέση στον χώρο των ΜΚΟ (ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90), βρίσκοντας έτσι τρόπο να τροφοδοτηθεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία». Το μεγάλο του δημιούργημα ήταν η ΜΚΟ «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα», η οποία το 2000-2004 πήρε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών. Γύρω από την «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα» είχε στηθεί ένα μεγάλο δίκτυο άλλων ΜΚΟ και εταιριών.
Ο υποτιθέμενος στόχος αυτών των ΜΚΟ ήταν πραγματικά ευφάνταστος. Μία από αυτές, ο «ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ», είχε, για παράδειγμα, στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και εμφανίστηκε σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, αλλά και δήμων, ενώ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Νίκος Πιτσούλης είχε ιδρύσει τη ΜΚΟ «Ιφιτος», την οποία μάλιστα προωθούσε διεθνώς τότε και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Διαβάζουμε σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, σε σχετικό ρεπορτάζ για τα λεφτά που έχουν δαπανηθεί από ΜΚΟ, με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2014: «Ακόμα μία περίπτωση που απασχόλησε ήταν ένα δίκτυο ΜΚΟ με έδρα τη Λάρισα, οι οποίες συναντώνται σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και έχουν λάβει εκατομμύρια για να προσφέρουν στήριξη πολιτισμικού περιεχομένου στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, για την εκπαίδευση Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του Αμαζονίου, καθώς και για να προσφέρουν σε γυναίκες στην Παλαιστίνη διέξοδο από την υποαπασχόληση. Ο άνθρωπος πίσω από αυτές της ΜΚΟ φέρεται ότι είναι ο Νίκος Πιτσούλης».
Προφανώς ο κ. Πιτσούλης είναι παντός καιρού και κυβέρνησης στην ανακάλυψη του δρόμου προς το δημόσιο χρήμα. Όπως αποδεικνύει και μία απόφαση που αναρτήθηκε στις 26 Μαρτίου από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Θεσσαλίας, ακόμη μία εταιρία του, η «BEE group», θα λάβει 24.800 ευρώ «για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας Portal-Γνώσης». Οχι κι άσχημη η σούμα γι’ αυτές τις εποχές!
Βαφτίζουν ΕΣΠΑ τους εθνικούς πόρους
Αν και οι ανακοινώσεις του κ. Βρούτση μιλούσαν αρχικά για πόρους που θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ, ο υπουργός αυτοδιαψεύστηκε λίγες μέρες μετά. Στην επίσημη έγγραφη ενημέρωση για το πρόγραμμα, που αναρτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας, μάθαμε τελικά πως «η Δράση χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (ΣΑΕ Ε034 κωδικός έργου 50548764) και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί εφόσον ολοκληρωθούν οι διαχειριστικές ενέργειες» και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν ολίγοις, από τα δικά μας χρήματα.
Το πιο παράλογο, όμως, είναι πως, σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου, από τη δράση αναμένεται να ωφεληθούν -τρόπος του λέγειν- 180.342 επιστήμονες. Αυτό σημαίνει πως, εάν οι επιστήμονες είχαν ωφεληθεί με τα 800 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, τότε η συνολική δαπάνη θα ήταν 144.273.600 και όχι 192.965.940 ευρώ. Επομένως, ο ελληνικός λαός και θα πληρώσει 50.000.000 ευρώ επιπλέον και τελικά δεν θα στηριχτούν όλοι αυτοί οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, που το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα πρέπει να τους βρει όρθιους για το καλό της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε στις 30 Μαρτίου, υπήρχε άρθρο που προέβλεπε πως «για το έτος 2020 παρατείνεται έως την 31η Μαΐου 2020 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χορήγησης άδειας Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κέντρων Διά Βίου Μάθησης».
Εμπαιγμός και εξευτελιστική διαδικασία, λένε οι επιστήμονες
«Εμείς θεωρούμε όλη αυτή τη διαδικασία εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στους επιστήμονες» θα πει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. «Προφανώς, κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι δεν έχουν διέξοδο θα κάνουν το πρόγραμμα εξ ανάγκης για να πάρουν τα λεφτά. Αυτό δεν σημαίνει πως όσοι πάρουν τα λεφτά αποδέχονται όλη αυτή τη διαδικασία. Το 70% του κλάδου είναι πιο καταρτισμένο. Εδώ καταθέτουμε αγωγές πλέον ηλεκτρονικά. Όλο αυτό ήταν μία κίνηση να δώσουν κάποια λεφτά από την πίσω πόρτα» θα πει ακόμη ο κ. Βερβεσός, συμπληρώνοντας πως ακόμη και η υπαναχώρηση της κυβέρνησης, που δήλωσε πως οι επιστήμονες θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ τον Μάιο, ήταν για να χρυσωθεί το χάπι. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου».
Οι τομείς κατάρτισης μοιάζουν πραγματικά αστείοι για επαγγελματίες ετών στους κλάδους τους. Κατηγορίες όπως προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO) και συναλλαγές με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία μοιάζουν να απευθύνονται σε αποφοίτους λυκείου και όχι σε καταρτισμένους επιστήμονες.
Φυσικά, το ίδιο κλίμα επικρατεί και μεταξύ των μηχανικών. «Δεν έχει δοθεί η εντολή να κλείσουν οι οικοδομές, κάτι που εξυπηρετεί ενδεχομένως κάποια μεγάλα έργα, κι αυτό δημιουργεί μία θολή κατάσταση. Αρα βγαίνει το συμπέρασμα πως οι μηχανικοί δουλεύουν» θα εξηγήσει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η Τόνια Κατερίνη, μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων). Στην πραγματικότητα, όμως, όπως εξηγεί, δεν λειτουργεί καμία δημόσια υπηρεσία, δεν λειτουργούν οι πολεοδομίες, δεν λειτουργούν τα συμβούλια αρχιτεκτονικής και δεν μπορείς να προμηθευτείς υλικά.
Κοροϊδία
Επομένως, αυτή η άποψη είναι ψευδεπίγραφη. «Η πλειοψηφία των μηχανικών αυτό το εξευτελιστικό πράγμα φαντάζομαι ότι θα το αρνηθεί γιατί είναι κοροϊδία. Σε εκπαιδεύουν, για παράδειγμα, πώς μπαίνει η ηλεκτρονική υπογραφή. Μα όποιος έχει βγάλει άδεια με τα νέα συστήματα αυτά τα πράγματα τα ξέρει» θα συμπληρώσει η κυρία Κατερίνη, η οποία θα βάλει ακόμη δύο ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος: «Δεν θέλουμε καθόλου αυτό το πρόγραμμα να λειτουργήσει σαν προϋπόθεση σε περίπτωση που αποφασίσουν τελικά να δώσουν τον Μάιο τα 800 ευρώ. Δηλαδή να μπορείς να πάρεις τα 800 μόνο όταν έχεις πάρει τα 600.
Επίσης, μέσα από αυτή την ιστορία της κατάρτισης ίσως να μπαίνει ένα μικρό λιθαράκι σε μία προσπάθεια που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια να προσδιορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών όχι μέσα από τις ολοκληρωμένες πανεπιστημιακές σπουδές τους, αλλά μέσα από έναν ατομικό φάκελο προσόντων. Κι αυτό χρειάζεται προσοχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου