oaednews

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ανοικτή Επιστολή προς τον Διοικητή ΟΑΕΔ Κο Σπύρο Πρωτοψάλτη

Του Μάριου Κρητικού
…Δεν είμαστε συνεργάτες.
 
Κε Διοικητά (1)
 
Ζούμε όντως μια πρωτόγνωρη περίοδο παγκόσμιας αναταραχής που επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής σε πολιτικό , κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο σε όλα εκείνα που αποτελούν την σφαίρα του κοινωνικού και ορίζουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές . Μόνο λοιπόν υπό το πρίσμα αυτής της αναταραχής μπορεί να διαβαστεί η ανοικτή επιστολή που απευθύνετε στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ και σε εμένα.
 
Όμως Κε Διοικητά δεν είμαι συνεργάτης σας, είμαι υπάλληλος του Ελληνικού Δημοσίου σε Φορέα του οποίου είστε ο Πολιτικός Προιστάμενος. Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μου δεν προέρχονται από ισότιμη διαπραγμάτευση, όπως συμβαίνει μεταξύ συνεργατών, αλλά ορίζονται από τον Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα και είμαι υποχρεωμένος να υλοποιώ, ακόμα και αν διαφωνώ, τις όποιες αποφάσεις σας. Σπάνια έχετε δεχτεί προτάσεις και απόψεις εργαζομένων ενώ καθυστερείτε και εσείς , όπως και όλοι οι προηγούμενοι, την σύνταξη και έγκριση ενός σύγχρονου Οργανογράμματος του ΟΑΕΔ. Οι όποιες αποφάσεις σας λοιπόν, τύπου « φεφτά» , υλοποιούνται άμεσα όπως : 
 
·         Όταν αποφασίσατε να δεσμεύσετε κονδύλι 590.000 € για την προβολή του έργου ΟΑΕΔ δηλαδή για επικοινωνιακή πολιτική ( δεν υπάρχει παρόμοια απόφαση μέχρι σήμερα) 
·         Όταν καθαιρέσατε Δ/ντρια Περιφερειακής Δ/νσης , δύο φορές με δύο διαφορετικές αιτιολογήσεις, μάλλον γιατί δεν ήταν αρεστή σε κομματικούς φίλους.
·         Όταν με μία απλή απόφασή σας καθαιρείτε ή μετακινείτε Δ/ντριες και Δ/ντές για να τοποθετήσετε τους δικούς σας αρεστούς. 
·         Όταν μετακινείτε και ικανοποιείτε αιτήματα κομματικών φίλων καταργώντας τα Υπηρεσιακά Συμβούλια .
·         Όταν αρνείστε να καταβάλλετε τις οφειλόμενες , από τον ΟΑΕΔ , εισφορές  των μηχανικών του πρώην ΟΕΚ επικαλούμενος τις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας. (2)
·         Τέλος όταν αρνηθήκατε την Πέμπτη(12-3)  σε , αίτημα δύο μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας , να παράσχετε διευκόλυνση σε εργαζόμενους της πρώτης γραμμής  με προβλήματα υγείας και αναπτύξατε το κυβερνητικό σχέδιο περί back office. Και όμως θα μπορούσατε να λάβετε δραστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων  αρκεί να είχατε την πολιτική βούληση ... 
 
Γιατί Κε Διοικητά νομίζει κανείς ότι η Γραμματεία Διοικητή είναι ένας μικρός « Λευκός Οίκος» με τη πληθώρα των συμβούλων που έχουν ενδυθεί με τέτοιες εξουσίες ώστε συχνά- πυκνά να παραβιάζεται η Διοικητική Δομή. Προφανώς τους θεωρείτε συνεργάτες σας αφού σε υπό έκδοση αφίσα, διαφήμισης ημερίδας του ΟΑΕΔ, αναφέρονταν τα προσωπικά e-mail τους και το δικό σας. Υποθέτω ότι είναι η νέα άποψη της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για ένα Δημόσιο λάφυρο στα στελέχη της.(Αλήθεια γιατί ματαιώσατε την εκτύπωσή της : )     
 
Στην επιστολή , μεταξύ των άλλων,  αναφέρεστε στην προστασία της υγείας των υπαλλήλων και την δραστική μείωση του συγχρωτισμού αλλά έπρεπε να φθάσουμε στην Τρίτη για να ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα. Ακόμα και για το αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρο προληπτικής απολύμανσης ομολογείτε ότι έχει πραγματοποιηθεί μόνο στο 77% . Και στο υπόλοιπο 23 % αναρωτηθήκατε  πως εργάζονταν οι υπάλληλοι; Υπάρχουν συνάδελφοι που ακόμη και την Δευτέρα  (16/3)  υποδέχονταν κοινό χωρίς να υπάρχει έστω το προστατευτικό τζάμι.
                        Ασκείτε λοιπόν την προβλεπόμενη από τη Νομοθεσία εξουσία επί των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ , σύμφωνα πάντα με την Κυβερνητική πολιτική , και δεν χρειάζεται ιδιαίτερα τούτη την ώρα να προβάλλονται επικοινωνιακές πολιτικές.         
Ο Ορατός …
                                                                                                                      Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει  το παρελθόν
 
                                                                                                                                                            Τζορτζ Όργουελ « 1984»
 
               Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την πανδημία όλο και πιο συχνά στο δημόσιο λόγο επανέρχονται λέξεις όπως  «.. κοινότητα ..» , « αλληλεγγύη ». Δηλαδή η  κοινωνία με τις ανάγκες της, τα προβλήματά της , εμείς και τα προβλήματά μας. Ξαφνικά υπάρχουν άνθρωποι και εξαφανίστηκαν οι δείκτες και οι αριθμοί…
Μόλις προχθές ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε για αλληλεγγύη , και ατομική ευθύνη απέναντι στο διπλανό και την κοινωνία όπως και πληθώρα Υπουργών της Ν.Δ. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση των Νοσοκομείων, την απαξίωση της Δημόσιας Υγείας και την μετατροπή της σε εμπόρευμα.
Οι υπουργοί της Κυβέρνησης που είχαν στον πολιτικό τους λόγο τις γνωστές νεοφιλελεύθερες μελωδίες περί «.. αντιπαραγωγικότητας του δημόσιου συστήματος υγείας ..»  και  « .. περί αναποτελεσματικότητας .. και αναγκαιότητας της ιδιωτικής ασφάλισης». Ήταν οι σημερινοί υπουργοί της Κυβέρνησης που γκρέμιζαν και σκορπούσαν το βιός και την περιουσία τούτου του τόπου και καμάρωναν , « …μη μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν όταν κάνω το αυτονόητο ..» (13-11-2013  όταν ο  Άδωνις Γεωργιάδης έκλεινε Νοσοκομεία και απέλυε γιατρούς)
               Αυτοί που  μας έλεγαν ότι όλες τις ανθρώπινες ανάγκες θα τις ρύθμιζαν οι αγορές και απαιτούσαν την ιδιωτικοποίηση των πάντων . Τώρα μπροστά στο υγειονομικό χάος , την έλλειψη ΜΕΘ , την ανυπαρξία εξοπλισμού , την έλλειψη μέσων προσωπικής προστασίας στο προσωπικό των νοσοκομείων και τον περιορισμό σε καραντίνα δεκάδων νοσηλευτών με αποτέλεσμα την υπολειτουργία νοσοκομείων ( Καστοριά – Πύργος ..) αλλάζουν τροπάρι. Προχωρούν σε μία « κωλοτούμπα» ( ισάξια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ) , ξαφνικά ομνύουν στο ΕΣΥ ,και ανερυθρίαστα αντιστρέφουν  τον δημόσιο λόγο τους για να μη αναλάβουν καμία πολιτική ευθύνη. Πρόκειται για μία αυτοτροφοδοτούμενη προσπάθεια αλλοίωσης  της μνήμης . 
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανοιχτή επιστολή του Διοικητή ΟΑΕΔ που αίφνης ανακαλύπτει συνεργάτες  
Αλλά δεν μπορούν να κρυφτούν γιατί μόλις προχθές ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (13/3/20) δήλωσε ότι                  « .. ένα προιόν αυξάνει την τιμή του βάσει της ζήτησης..» , όταν του επεσήμαναν τον τριπλασιασμό της τιμής των αντισηπτικών «.. και δεν είναι αισχροκέρδεια..». Το ίδιο όμως έλεγαν και οι μαυραγορίτες στην Κατοχή που για ένα τενεκέ λάδι έπαιρναν τα σπίτια των πεινασμένων Ελλήνων. Και μετά … τον μάζεψαν.
Και τώρα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι μαχητές και τα παπαγαλάκια της εκπορνευμένης δημοσιο-γραφίας ζητούν να δοθεί μπόνους στους εργαζόμενους των Super Market. 
Στοχοποιούν τους πολίτες και τους ενοχοποιούν με την επίκληση της ατομικής ευθύνης ώστε να κρύψουν την δική τους πολιτική ευθύνη  και κρύβουν την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι  .
 
….και ο αόρατος εχθρός 
Είναι ανίκανοι να μας προστατεύσουν και γι’ αυτό να αυτοπροστατευθούμε , και όταν τελειώσει αυτή η κρίση , γιατί θα τελειώσει, δεν θα είμαστε πια οι ίδιοι όπως συμβαίνει μετά από  κάθε πόλεμο . 
Να χρησιμοποιήσουμε αυτή την  στιγμή της απομόνωσης για το δικό μας είδος αναστοχασμού πάνω στην παρούσα κατάσταση και να θυμηθούμε τον ποιητή που έγραφε
 « να ρωτάς … να ρωτάς … να ρωτάς …». ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ. 
Ώστε αυτή η ιδιότυπη μαζική απεργία να γίνει μία συλλογική διαδικασία αμφισβήτησης και μάθησης για την κοινωνία  και τις αντιφάσεις της. Να αμυνθούμε απέναντι στη νόσο και τον φόβο που προσπαθούν να ενσπείρουν στην κοινωνία ώστε να γυρίσουμε με διάθεση και οργή στα πάρκα, τις πλατείες και στους δρόμους , γιατί αυτή η κρίση δείχνει με εμφατικό τρόπο ότι                                                                                 « .. αυτός ο κόσμος δεν είναι ο καλλίτερος δυνατός..».
                                                                      Ως τότε στους συναδέλφους της πρώτης γραμμής ΚΟΥΡΑΓΙΟ. 
 
Μάριος Κρητικός
Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας ΟΑΕΔ
Μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ.
 
(1)    : Απευθύνομαι μόνο σε εσάς γιατί ο πρώτος ενικός των τελευταίων παραγράφων δείχνει ότι η επιστολή απηχεί τις απόψεις σας.
(2)    : Με την επαναλαμβανόμενη επίκληση των απόψεων της Νομικής Υπηρεσίας, ιδίως όταν πρόκειται για διεκδικήσεις εργαζομένων, ευλόγως προκύπτει το  ερώτημα « .. ποιος διοικεί αυτό τον Οργανισμό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου