oaednews

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Στοιχεία της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

Παρότι δεν μας κάνει πολύ σοφότερους ως προς τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε το εισόδημα των εργαζομένων στη διάρκεια της κρίσης και των τριών μνημονίων, η επισήμανση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) είναι αξιοσημείωτη: Οι Ελληνες εργαζόμενοι υπέστησαν μακράν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις συνολικές αποδοχές τους από το 2010 μέχρι και το 2019 από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ETUC, που εκπροσωπεί το σύνολο των ευρωπαϊκών συνδικάτων, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και αποτελεί συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θέματα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, οι συνολικές αποδοχές και παροχές των Ελλήνων εργαζομένων ήταν στο τέλος του 2019 κατά 15% χαμηλότερες σε σχέση με το 2010.

Στην έννοια «πραγματική αποζημίωση ανά εργαζόμενο», όπως είναι ο όρος που μετρά, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και το ινστιτούτο της (ETUI) που έκανε τη σχετική επεξεργασία υπολογίζουν, εκτός από τον καταβαλλόμενο μισθό, τις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τις λοιπές παροχές προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό.
Με βάση αυτόν τον δείκτη λοιπόν, οι Ελληνες μισθωτοί παραμένουν «αρνητικοί» πρωταθλητές, ακολουθούμενοι από τους Κύπριους, που είδαν τις συνολικές αμοιβές τους να μειώνονται κατά 7%, τους Κροάτες με 5%, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους με 4% και τους Ιταλούς με 2%.
Αυτές είναι οι 6 χώρες της Ε.Ε. με πραγματική μείωση αποδοχών μέσα σε μια δεκαετία, παρά το γεγονός ότι μέσα στο 2019 υπήρξε αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, ενώ μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις στην Πορτογαλία και τις άλλες χώρες είχαν δοθεί από το 2018.
Παγωμένες ή με ελάχιστη αύξηση στα τελευταία δέκα χρόνια είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ETUC, οι αποδοχές των μισθών στη Φινλανδία (0,1%), στο Βέλγιο (1,5%) και στην Ολλανδία (1,5%).
«Οι ηγέτες της Ε.Ε. μιλάνε αυτάρεσκα για τη λεγόμενη ανάκαμψη, αλλά η κρίση φαίνεται ότι δεν έχει περάσει για εκατομμύρια εργαζομένων σε πολλές χώρες της Ε.Ε.», δήλωσε η γενική γραμματέας της ETUC, Εσθερ Λιντς, και κάλεσε την Ε.Ε. να κάνει περισσότερα για αυξήσεις των μισθών, και ιδιαίτερα των κατώτατων, και για την υποστήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα κράτη-μέλη.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού σε όλη την Ε.Ε., ή για την ακρίβεια ενός ενιαίου τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού σε κάθε χώρα της Ε.Ε. σε συνάρτηση με το όριο φτώχειας και άλλους κοινωνικούς δείκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου