oaednews

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας: Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX. 2109924316
                                                                                         Αρ. Πρωτ. 304/22-1-2015

Την Τετάρτη, 17/1/2018, διεξήχθη η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με την Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, παρουσία της Διοικήτριας κ. Καραμεσίνη. Τα θέματα που τέθηκαν είχαν αποφασιστεί και συμφωνηθεί ομόφωνα στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Ειδικότερα, τέθηκαν τα εξής θέματα:
- Συνάδελφοι  με δικαστικές αποφάσεις.
Το Δ.Σ ζήτησε να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που έχει κατατεθεί από την  Ομοσπονδία και να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο χρόνος που απομένει μέχρι την εκδίκαση του εφετείου είναι λιγοστός και τυχόν αρνητική εκδίκαση θα δημιουργήσει πρόβλημα λειτουργίας σε πολλές υπηρεσίες. Επισημάναμε δε, ότι οι συνάδελφοι είναι θύματα πολιτικής και εργασιακής  εκμετάλλευσης και η εργασιακή αποκατάσταση, ιδίως σ έναν φορέα όπως ο ΟΑΕΔ, είναι ζήτημα αρχής και δικαιοσύνης.

      Από την πλευρά της η Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εύρεσης συνολικής λύσης, καθώς υπάρχει και σε άλλες υπηρεσίες το πρόβλημα. Δεσμεύτηκε, όμως,  να φέρει το θέμα στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο κορυφής.
- Οργανόγραμμα
Η Υπουργός δήλωσε αναρμόδια και μας παρέπεμψε στην Αν. Υπουργό Αντωνοπούλου, η οποία έχει τη σχετική αρμοδιότητα.
- Απόδοση εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ απευθείας στον Οργανισμό.
Η Υπουργός μας ενημέρωσε ότι για πρώτη φορά το έτος 2017 ο ΕΦΚΑ απέδωσε μηνιαία τις οφειλόμενες εισφορές, οι οποίες ξεπέρασαν κατά 300εκ. το προϋπολογισθέν από τον Οργανισμό ποσό. Από πλευράς Δ.Σ. ζητήθηκε, αφού ομαλοποιήθηκαν οι καταβολές, να καταργηθεί το 30% της παρακράτησης που εφαρμόζει ο ΕΦΚΑ στις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ.
- Αύξηση στην αμοιβή των ελέγχων
Ζητήθηκε να επανέλθει η αμοιβή των ελέγχων στο πρότερο ποσό πριν τις εφαρμοσθείσες περικοπές. Το Υπουργείο ζήτησε  χρόνο να απαντήσει, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι περικοπές οφείλονται σε μνημονιακή δέσμευση.
- Πληρωμή διδάκτρων για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών
Ζητήθηκε η νομοθετική παρέμβαση της Υπουργού, προκειμένου  να εφαρμοστεί χωρίς εμπόδια παλαιότερη  απόφαση του ΔΣ ΟΑΕΔ (είναι σε ισχύ)  που έδινε τη δυνατότητα καταβολής διδάκτρων από τον ΟΑΕΔ σε υπαλλήλους μέχρι του ποσού των 1500 ευρώ ετησίως. Υπήρξε θετική ανταπόκριση και αναμένουμε την εξέταση των λεπτομερειών.
- Ρυθμίσεις  υπολοίπου δανείων υπαλλήλων.
Με αφορμή τη ρύθμιση των δανείων των δικαιούχων του πρώην ΟΕΚ (αναμένεται άμεσα η σχετική απόφαση), ζητήθηκε ανάλογη διαγραφή στο υπόλοιπο των δανείων των υπαλλήλων του Οργανισμού. Υπήρξε αρνητική απάντηση με την αιτιολογία ότι τα δάνεια αυτά αποτελούν προκαταβολή μισθών.
- Εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού για τους υπαλλήλους του Οργανισμού.
Κατατέθηκε η πρόταση να λαμβάνουν και οι υπάλληλοι του Οργανισμού εισιτήρια. Το θέμα θα εξετασθεί.
- Αιτήματα σχετικά με ελέγχους
Στην απόφαση της Διοίκησης για το αντικείμενο των ελέγχων για το έτος 2018 θα προβλέπεται και η επιδοτούμενη ανεργία, έτσι ώστε να ξεπεραστεί τυχόν λανθασμένη εφαρμογή όσον αφορά στο ελεγκτικό πεδίο. Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί να παίρνουν ελέγχους στη μαθητεία για να αυξηθεί ο αριθμός των ελέγχων.
-       - Αιτήματα για προσωπικό
Η Διοικήτρια μας ενημέρωσε ότι προχωράει η πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών στους ΒΝΣ, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εξυπηρετούμενων παιδιών καθώς και να αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών που προέρχεται από υπαλλήλους του Οργανισμού.
Συζητήθηκαν και άλλα θέματα σχετικά με την πολιτική του Οργανισμού (προγράμματα κλπ)
Για τα θέματα που τέθηκαν και έμειναν εκκρεμή θα υπάρξει άμεσα εκ νέου συνάντηση, προκειμένου να έχουμε τις απαντήσεις από το υπουργείο. Επίσης, θα ακολουθήσει συνάντηση με την Αν. Υπουργό, κ. Αντωνοπούλου, προκειμένου να συζητηθούν και άλλα θέματα του ΟΑΕΔ.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                         Ο Γ. Γραμματέας
Μακράκης  Γεώργιος           Τηλιγάδας Κωνσταντίνος




1 σχόλιο:

  1. Μακάρι να υπάρξει θετική ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα. Μήπως ήτανε ευκαιρία να τεθεί ξανά και το θέμα της αναγνώρισης των συμβάσεων έργου που αδίκως αρνούνται όλες οι διοικήσεις διαχρονικά? Γιατί πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να λύσει ένα πέρα για πέρα δίκαιο αίτημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή