oaednews

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Κατώτατος μισθός: Πόσο αναμένεται να αυξηθεί, την Πέμπτη η τροπολογία στην Βουλή

Από 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως - ήτοι 3,5% ως 4% - εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ο οποίος υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα.

Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός, που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.
Την κατάθεση της τροπολογίας με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Εντός της εβδομάδας θα φέρω τροπολογία στη Βουλή, η οποία λέει ότι η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού επιταχύνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news η τροπολογία θα κατατεθεί την Πέμπτη στην Βουλή.
Η τροπολογία θα τροποποιεί τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος «Βρούτση» προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019.
Θα ξεκινήσει άμεσα, τέλη Σεπτεμβρίου, και θα καταλήξει στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή, θα κρατήσει περίπου 4 μήνες», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία προβλέπει μία σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του Υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019».
Το ύψος των αυξήσεων θα προκύψει από τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας, οι οποίοι θα κληθούν να συντάξουν τη σχετική έκθεση. Η υπουργός Εργασίας θα λάβει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων και με υπουργική απόφαση θα καθορίσει το ύψος του νέου κατατώτου μισθού.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ οι εργοδότες που απασχολούν νέους κάτω των 25 ετών θα καταβάλουν συνολικές ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 50% το 2019 και θα απαλλάσσονται πλήρως (μείωση 100%) από την απόδοση εισφορών για τους συγκεκριμένους μισθωτούς από το 2020.
Το μέτρο έχει ως στόχο να αντισταθμίσει την αύξηση του μισθολογικού κόστους που θα προκύψει με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση των αμοιβών για τους νέου έως 25 ετών από 511 ευρώ που είναι σήμερα στο νέο ύψος που θα διαμορφωθεί το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου