oaednews

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

♥ Η Καρδιτσιώτισσα κοινωνιολόγος με τα 1.500 πρόβατα!

Bικτωρία Αποστολοπούλου
Πήρε το ρίσκο να ασχοληθεί µε την αιγοπροβατοτροφία όταν ήταν µόλις 24 χρονών και όταν δεν είχε καµία γνώση για το αντικείµενο. Η τόλµη της αυτή, όµως, φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς η Αρετή Βαϊοπούλου εκτρέφει σήµερα 1.500 ζώα στη Λαζαρίνα Καρδίτσας και ανήκει στα ιδρυτικά µέλη του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, µέσω του οποίου προωθούν τόσο το γίδινο όσο και το πρόβειο γάλα τους. «Ανέλαβα την κτηνοτροφική εκµετάλλευση του πατέρα µου πριν από έξι χρόνια, όταν τελείωσα το πανεπιστήµιο.
Ο πατέρας µου διέθετε τότε 700 ζώα, τα οποία, σε συνεργασία µαζί του, καταφέραµε να τα κάνουµε 1.500».
Αύξηση ζωικού κεφαλαίου
Όταν αποφάσισε να αφήσει τη ζωή της Αθήνας για να ασχοληθεί µε την αιγοπροβατοτροφία, έβαλε ως πρώτο στόχο να αυξήσει το ζωικό κεφάλαιο που διέθετε µέχρι πρότινος ο πατέρας της. «Με σκληρή δουλειά, συνεργασία και σχέδιο καταφέραµε να έχουµε σήµερα 1.500 ζώα. Για να καταφέρουµε κάτι τέτοιο, αποφασίσαµε να δώσουµε περισσότερη προσοχή στα νεογέννητα ζώα.
Να µεγαλώσουν σωστά από την αρχή. Επίσης, είµαστε υπέρ της πρόληψης των ασθενειών στα ζώα και όχι της αντιµετώπισης, δηλαδή να περιµένουµε να χτυπήσει πρώτα η ασθένεια, ώστε να αναγκαστούµε να την αντιµετωπίσουµε µετά. Κρατούσαµε, επίσης, τα θηλυκά και µε αυτόν τον τρόπο καταφέραµε να αυξήσουµε το ζωικό κεφάλαιο».
Επιστροφή στην επαρχία
Τόσο οι δύσκολες οικονοµικές συνθήκες την περίοδο της κρίσης, όσο και η ανεπιτυχής προσπάθεια εύρεσης εργασίας, ήταν οι αιτίες που οδήγησαν την Αρετή στην αιγοπροβατοτροφία. «Αποφάσισα να ασχοληθώ µε τον αγροτικό τοµέα, γιατί όταν τελείωσα τις σπουδές µου στην Κοινωνιολογία δεν µπόρεσα να βρω δουλειά. Τελείωσα το 2009 και για έναν χρόνο έψαχνα. Τον Σεπτέµβριο του 2010 πήρα την απόφαση να ξεκινήσω σιγά-σιγά δίπλα στον πατέρα µου, ώστε να µάθω τη δουλειά.
Τον πρώτο χρόνο, έβλεπα και µάθαινα τη δουλειά τόσο από εκείνον όσο και από άλλους κτηνοτρόφους. Αν και έχει πολλές ευθύνες και άγχος, είναι κάτι που δεν θα άλλαζα µετά από τόσα χρόνια, αφού άξιζε τον κόπο». Για να τα καταφέρει, όµως, µέχρι εδώ, παραδέχεται πως η εκπαίδευση ήταν ένας από τους παράγοντες που τη βοήθησαν σε µεγάλο βαθµό: «Αν και το αντικείµενο των σπουδών µου είναι τελείως διαφορετικό, µε βοήθησε να αντιληφθώ τον κόσµο της αγοράς και τη λειτουργία της, ώστε να οργανώσω ένα πλάνο για τη δουλειά µου».
Ίδρυση συνεταιρισµού
Η Αρετή είχε αντιληφθεί από νωρίς τα οφέλη που µπορεί να προσφέρει ένας συνεταιρισµός στα µέλη του. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το 2012 µαζί µε άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής, τόσο νέους όσο και µεγαλύτερους, αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν αγροτικό συνεταιρισµό. «Το γάλα µας το προωθούµε µέσω του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, που υπάρχει εδώ στην περιοχή µας και τον ιδρύσαµε εµείς οι νέοι σε συνεργασία µε κάποιους παλιούς, οι οποίοι ήταν χρόνια στο αγροτικό επάγγελµα.
Ο συνεταιρισµός δραστηριοποιείται κυρίως στη Δυτική Θεσσαλία, δηλαδή στους νοµούς Καρδίτσας και Τρικάλων». Η Αρετή τονίζει στην «ΥΧ» πως ο λόγος που ίδρυσαν τον συνεταιρισµό ήταν «για να µειώσουµε το κόστος παραγωγής στις ζωοτροφές, στα φάρµακα και σε όλα τα είδη που χρειάζεται µια σταβλική εγκατάσταση, αλλά και για να µπορούµε να έχουµε καλές τιµές στην πώληση των προϊόντων που παράγουµε».

Μελλοντικά σχέδια

Η Αρετή θέλει να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισµό της σταβλικής της εγκατάστασης, ώστε να µπορέσει να µειώσει το κόστος εκτροφής. Επίσης, ως µέλος του συνεταιρισµού, αναφέρει «πως έχουµε στόχο να εκσυγχρονίσουµε τον συνεταιρισµό σε πάρα πολλά επίπεδα και, µέσω της συνεργασίας, να διαπραγµατευτούµε ακόµα καλύτερες τιµές στην αγορά. Επιπλέον, σκεφτόµαστε να επεκταθούµε αργότερα στον τοµέα της µεταποίησης, να φτιάξουµε, δηλαδή, ως συνεταιρισµός µια µονάδα. Στον συνεταιρισµό συµµετέχουν 200 άτοµα και όλοι εκφράζουν τις ιδέες τους σχετικά µε το πώς µπορεί να εξελιχθεί περισσότερο αυτή η συνεργασία».
Πηγή: http://www.ypaithros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου