Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής της Μόριας έξω από το Χοτ-σποτ. Η επιτροπή διεκδίκησε την ανανέωση των συμβάσεων, κάτι που ο συντονιστής της Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης, όπως υπογράμμισε μιλώντας στο «Ε», δεν το θεωρεί εφικτό -εκτός ίσως μιας δίμηνης παράτασης και μέχρι να υπάρξουν νέες προκηρύξεις.
Τη στήριξη τους και την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με αντιπροσωπείες τους: το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, το Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Λέσβου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λέσβου και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Στην συνέχεια αποφασίστηκε από τους εργαζομένους, παρέμβαση στο παράρτημα του ΟΑΕΔ στο νησί και οι εργαζόμενοι με πορεία μέσα από την κεντρική αγορά της πόλης, κατευθύνθηκαν εκεί, όπου επιτροπή των εργαζομένων και αντιπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, συναντήθηκαν με το διευθυντή του τοπικού παραρτήματος του ΟΑΕΔ στον οποίο παραδόθηκε η ανακοίνωση με τα αιτήματά τους. Στην συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς το γραφείο του δημάρχου, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, και επιδόθηκαν τα αιτήματά στην αντιδήμαρχο.
Η Επιτροπή Εργαζομένων στο Hot-spot της Μόριας, έδωσε νέο ραντεβού με αρχή το συλλαλητήριο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, την Παρασκευή 7 Απρίλη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς.
Διαμαρτυρία και στη Σάμο
Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, συναντήθηκε χτες και αυτός με τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (Hot-spot) της Σάμου. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν στον αντιπεριφερειάρχη την ανησυχία τους δεδομένου ότι λήγουν οι συμβάσεις τους στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι σήμερα δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ περιέγραψαν αναλυτικά τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις που θα προκύψουν από τυχόν αποχώρησή τους.
Ο κ. Κατρακάζος δήλωσε σχετικά: «Οι υπηρεσίες που παρέχουν οι εργαζόμενοι είναι πράγματι πολύτιμες. Τυχόν αποχώρηση τους θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Είναι επίσης εύλογο το ερώτημα από ποιον θα προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες εάν οι εργαζόμενοι αποχωρήσουν. Θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. Η τοπική κοινωνία έχει πληγεί από το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα και η σοβαρή και με σχέδιο διαχείριση του από την κυβέρνηση χωρίς την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε «τρίτους», αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην κοινωνική συνοχή».
Τι λέει ο συντονιστής
Ας σημειωθεί ότι συνολικά 162 εργαζόμενοι του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Λέσβου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επωμίζονται την καθαριότητα, θα βρεθούν εκτός εργασίας σταδιακά από τις αρχές Απριλίου έως και τέλη Ιουνίου αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.
Ο πρόσφατα τοποθετηθείς συντονιστής του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, Γιάννης Μπαλπακάκης, ανέφερε στο «Ε» ότι η χρηματοδότηση των συμβάσεων γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει προχωρήσει στο σχετικό αίτημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή δεν είναι εφικτό να ανανεωθούν οι συμβάσεις, αλλά μόνο να βγει νέα προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ, εξετάζεται η δυνατότητα δίμηνης παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων, ώστε να προχωρήσει κανονικά η νέα προκήρυξη. Ειδικότερα πριν τα μέσα Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις περίπου 40 εργαζομένων και έπονται να λήξουν ακόμα 80 έως το Μάιο, κάποιες τον Ιούλιο και ελάχιστες μετά τα μέσα Αυγούστου. Το θέμα είναι ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι στο Κέντρο της Μόριας, όπως και οι άλλες στο Δήμο και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και δύσκολα μπορούν να παραβιαστούν. Ωστόσο οι ανάγκες στο χώρο είναι δεδομένες, αφού καλύπτουν συγκεκριμένες υπηρεσίες που πρέπει να συνεχιστούν είτε από τους ίδιους, είτε από άλλους που θα προκύψουν από τις νέες προκηρύξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου