oaednews

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ



Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επιδιώκει να καταστήσει ελκυστικότερη την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) για ποιοτικές δεξιότητες και θέσεις εργασίας. Περιλαμβάνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις συμμετέχουσες χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ευρωπαϊκό, τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οι ενδιαφερόμενοι που θα πάρουν μέρος στην εβδομάδα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν παραδείγματα αριστείας στην ΕΕΚ.
 


 ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Μετά την επιτυχία της πρώτης ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων το 2016, η δεύτερη ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου 2017.  Περιελάμβανε διάφορες εθνικές τελετές έναρξης στα κράτη μέλη, μια στοχοθετημένη «Ημέρα εργοδοτών» στα κράτη μέλη, μια πολυμερή συνδιάσκεψη για την ΕΕΚ, μια σύνοδο κορυφής για τις επιχειρήσεις και την εκπαίδευση, υπό την καθοδήγηση του κλάδου, και μια συναρπαστική τελετή λήξης. Ωστόσο, το σημαντικότερο σκέλος της ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων θα είναι οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες που θα διοργανωθούν, σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2017.
Στο πλαίσιο λοιπόν της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δεξιοτήτων η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Δήμο Λαρισαίων, το Επιμελητήριο Λάρισας και το Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λάρισας  πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Ευκαιρίες Απασχόλησης και Κατάρτισης» στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στις 23 Νοεμβρίου.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Εμπορίου Μάττας Γεώργιος, μεταφέροντας και χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Αγοραστού, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας κ.Παχαραλάμπους Γρηγόριος, ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων Σούλτης Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Αδάμ Δημήτριος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου  Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λάρισας κ.Αχιλλέας Νταβέλης.
Η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας κ.Τσιούρβα Όλγα, στην εισήγησή της, αναφέρθηκε στο ρόλο και τις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ, στα προγράμματα απασχόλησης, στο πρόγραμμα EURES για την κινητικότητα και την αναζήτηση εργασίας στην Ευρώπη και στις ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης από τον Οργανισμό.
Η κ.Αντωνίου Ευαγγελία, Διευθύντρια της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας Λάρισας αναφέρθηκε στο θεσμό της Μαθητείας και στις Σχολές του ΟΑΕΔ. Μαθητεία είναι το σύστημα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση και παράλληλη πρακτική άσκηση. Στον ΟΑΕΔ λειτουργούν 51 ΕΠΑ.Σ Μαθητείας σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες ακολουθούν το Δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης. Η φοίτηση διαρκεί 2 σχολικά έτη, (4 εξάμηνα), κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στην ΕΠΑ.Σ (για 1 πρωινό και 4 απογευματινά) και παράλληλα (για 4 ή 5 ημέρες την εβδομάδα) πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε εργασίες συναφείς προς την ειδικότητά τους. Οι  πρακτικά ασκούμενοι μαθητές αμείβονται, σε όλα τα εξάμηνα σπουδών, με ποσοστό 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
Στη συνέχεια η κ.Παπαδοπούλου Δέσποινα, Μηχανολόγος Μηχανικός, Διευθύντρια Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Λάρισας αναφέρθηκε στις βεβαιώσεις ορθής έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος τεχνιτών αρμοδιότητας των Δ/νσεων Μεταφορών και Επικοινωνίων, στις προϋποθέσεις για την έκδοση τους και επαγγελματικά δικαιώματα. Ο κ.Μαλέμης Αθανάσιος, Πολ/κός Μηχανικός Τ.Ε., Προϊστάμενος Τμήματος Επαγγέλματος  Π.Ε Τρικάλων στην εισήγησή του ανέλυσε  τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αποφοίτων Σχολών ΟΑΕΔ Τεχνικών Επαγγελμάτων. Στο τέλος της ημερίδας οι μαθητές των Σχολών του ΟΑΕΔ Σαντικάι Τζένη και Πέτσα Σοφία, μοιράστηκαν με το κοινό τη δική τους εμπειρία από τη φοίτησή τους στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.
Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν διατυπώνοντας ενδιαφέροντα σχόλια και προβληματισμούς ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ.Καψάλης Ιωάννης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λάρισας  κ.Γιακουβής Χρήστος, ο εκπαιδευτικός Μαλάκος Σταμάτης, η Υπεύθυνη  του ΚΕΣΥΠ Λάρισας Ευπραξία Βλαχοδήμου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας κ.Μπαζιάνας Γεώργιος, η Προϊσταμένη του ΟΑΕΔ Λάρισας κ.Μήλιου Σταυρούλα, ο Διευθυντής του ΚΕΚ ΟΑΕΔ Λάρισας κ. Δημήτριος Γεράσης, ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Λάρισας κ. Δημήτριος Πλιάτσικας, στελέχη του ΟΑΕΔ, εκπαιδευτικοί και μαθητές του ΟΑΕΔ. Σημαντική υπήρξε η στήριξη του Δ/ντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ.Ταμουρίδη Παύλου στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Αυτό που τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες είναι η ανάγκη η τεχνική εκπαίδευση στη χώρα μας να μην αποτελεί μια «δεύτερη επιλογή» για τα νέα παιδιά. Η τεχνική εκπαίδευση πραγματικά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στη χώρα μας.
Με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη Αγοραστού Κων/νου η εκδήλωση βρίσκεται ανηρτημένη στο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μία από τις 1400 εκδηλώσεις που έγιναν την εβδομάδα από 21-24 Νοεμβρίου 2017 σε όλη την Ευρώπη, μία από τις 25 εκδηλώσεις στη χώρα μας και η μοναδική έως σήμερα στη Θεσσαλία (https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/your-country_en).
Ωστόσο, ο ΟΑΕΔ προωθώντας συνεχώς την επαγγελματική εκπαίδευση και το θεσμό της Μαθητείας οργανώνει σχετική εκδήλωση στις 14 Δεκεμβρίου με συμμετοχή πολλών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου