oaednews

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Η ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΝΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ



Θέμα: «Σχετικά με τον Βρεφονηπιακό σταθμό των Τρικάλων»

Συνάδελφοι/σσες.

Η Ένωσή μας στα πλαίσια των επισκέψεων σε Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Βρεφονηπιακό σταθμό της πόλης των  Τρικάλων.
Η αξία και η κοινωνική συμβολή του συγκεκριμένου σταθμού αλλά και όλων των άλλων, είναι  τεράστια (και οικονομικά και παιδαγωγικά) για τις εργαζόμενες οικογένειες που ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες τους..
Είναι γεγονός ότι ο συγκεκριμένος σταθμός σε υποδομή και δυναμικότητα είναι ο μεγαλύτερος σε όλο το νομό, και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ελάφρυνση πολλών οικογενειών από υψηλά οικογενειακά κόστη.  

Δυστυχώς όμως στον Βρεφονηπιακό σταθμό του ΟΑΕΔ στα Τρίκαλα, φέτος, για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε, δεν λειτούργησε το βρεφικό του τμήμα, όχι για κάποιους λόγους τεχνικούς ή άλλους, αλλά για λόγους έλλειψης προσωπικού!!
 Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει την υποδομή να δεχτεί μέχρι και 100 παιδιά, σήμερα όμως φιλοξενούνται μόνο 40 ( ούτε καν τα μισά από όσα μπορεί να δεχτεί ). Ο αριθμός των παιδαγωγών που απασχολούνται σήμερα είναι τέσσερις, ενώ για να φτάσει και να καλύψει το ύψιστο της χωρητικότητάς του, θα πρέπει στο σταθμό να απασχολούνται στο σύνολο 12 παιδαγωγοί.
Τα τελευταία χρόνια η συνολική δύναμη του σταθμού έχει μειωθεί κατά 8 άτομα. Σήμερα απασχολούνται 9 άτομα, ενώ μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να αποχωρήσουν άλλα 3 άτομα. Γίνεται επομένως αντιληπτό και ξεκάθαρο, ότι αν δεν βρεθούν λύσεις σύντομα, αναμένεται τα επόμενα χρόνια ο σταθμός να μην μπορεί να λειτουργήσει.
Η καθαριότητα είναι από τα κυριότερα άμεσα προβλήματα.
Επιμένουμε όμως, ότι η λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας  για όλους τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με,  τονίζουμε, πλήρη απασχόληση, λόγω του ευαίσθητου του χώρου και της ιδιαιτερότητας της υπηρεσίας.
Η προκύρηξη για την κάλυψη θέσεων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς με εργαζόμενους που θα απασχοληθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που τελικά θα εκδοθεί  από το νέο έτος, θα πρέπει να περικλείει και τις ανάγκες του ΒΝΣ Τρικάλων και σε βοηθητικό αλλά και σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Επισημαίνουμε όμως και διεκδικούμε, ο Βρεφονηπιακός σταθμός των Τρικάλων, όπως και οι υπόλοιποι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί  να ενισχυθούν  με προσωπικό και βοηθητικό και εκπαιδευτικό,  με μόνιμη σχέση εργασίας.
Θα πρέπει το σημείο της σκεπής που παρουσιάζει προβλήματα να επισκευαστεί, αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα σύνδεσης του κτιρίου με το δίκτυο φυσικού αερίου της πόλης, εξοικονομώντας έτσι αρκετά χρήματα για τον Οργανισμό.
Θα πρέπει να ξεφύγουμε από την νεοφιλελεύθερη αντίληψη  στην οποία εσκεμμένα έχουν βάλει την κοινωνία τα τελευταία χρόνια, ότι μειώνοντας το προσωπικού του Δημοσίου κάνουμε μεταρρύθμιση. Εδώ έχουμε συγκεκριμένο παράδειγμα άλωσης δομών του δημοσίου σε βάρος των οικογενειακών προϋπολογισμών.
   
Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                                                              Η Γενική Γραμματέας

Μπαζιάνας Γεώργιος                                                                  Μακρή Κλεονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου