oaednews

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ερευνα-σοκ: Το 35,6% των Ελλήνων απειλείται από τη φτώχεια

Τα προβλήματα προϋπήρχαν της κρίσης ωστόσο με τα μνημονιακά προγράμματα η κατάσταση επιδεινώθηκε αναφέρει η έκθεση.Είναι.. ατυχία στην Ελλάδα να είσαι νέος κάτω των 24 ετών, γυναίκα, άνεργος ηλικίας άνω των 55 ετών ή μακροχρόνια άνεργος. Και είναι ατυχία γιατί είσαι υποχρεωμένος να ζήσεις σε μια χώρα που η έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Και δεν φτάνει που έχουμε τον χειρότερο δείκτη στον μέσο όρο πίσω ακόμη και από όλες τις βαλκανικές χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Είμαστε τελευταίοι και σχεδόν στο σύνολο των επιμέρους δεικτών. Και επειδή η «κοινωνική δικαιοσύνη» μπορεί να μοιάζει αφηρημένη έννοια, ιδού και οι συγκεκριμένοι επιμέρους δείκτες που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τι σημαίνει έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης:
1.       Είμαστε τελευταίοι στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας
2.       Είμαστε τελευταίοι στην αλληλεγγύη και στη δικαιοσύνη μεταξύ γενναιών.
3.       Στην κοινωνική δικαιοσύνη των νέων και των παιδιών καταλαμβάνουμε την 22η θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών.
Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην φετινή έκθεση «Social Justice in the EU» του ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου της Γερμανίας Bertelsmann Stiftung. Οι συντάκτες της μελέτης είναι πολύ συγκεκριμένοι όσον αφορά στην Ελλάδα: «Tα προβλήματα προϋπήρχαν της κρίσης ωστόσο με τα μνημονιακά προγράμματα η κατάσταση επιδεινώθηκε». Αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς:
1.       Το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια έχει φτάσει στο 35,6% που είναι και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Στα παιδιά το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξύ (με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 37,5% ενώ στους ηλικιωμένους το ποσοστό πέφτει στο 22% λόγω των συντάξεων).
2.       Η ψαλίδα ανάμεσα στην φτώχεια των ηλικιωμένων και των νέων έχει ανοίξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια εις βάρος των δεύτερων.
3.       Το ποσοστό των παιδιών που ζουν υπό δύσκολες συνθήκες (π.χ χωρίς θέρμανση και χωρίς επαρκή πρωτεϊνη στη διατροφή τους έχει αυξηθεί από το 9,7% το 2008 στο 26,7% το 2016 που είναι και το 26ο χειρότερο ποσοστό στην Ευρώπη των 28.Το καμπανάκι από τους συντάκτες της έκθεσης είναι ηχηρό: Για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση η Ελλάδα χρειάζεται υψηλά ποσοστά απασχόλησης αλλά με καλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Απέχουμε όμως δραματικά από αυτή την κατάσταση καθώς το 2016 μόνο το 52% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας είχε μια δουλειά.
Οι υπόλοιποι ήταν ή άνεργοι ή μη αναζητούντες εργασίας ή συνταξιούχοι. 
Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας –από τα 55 έως 64 έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να απασχοληθούν αν μείνουν εκτός. Μόλις το 36,3%, απασχολούνται στην Ελλάδα και αυτό είναι το μικρότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αντίστοιχα, ο δείκτης των εργαζόμενων γυναικών προς τους άνδρες, κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση της Ευρώπης. Όσον αφορά στην μακροχρόνια ανεργία, είμαστε τελευταίοι στις 28 χώρες μέλη.
Επίσης, η κυβέρνηση κατηγορείται στην έκθεση ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα ώστε να τονώσει την απασχόληση των νέων με το δικό τους ποσοστό ανεργίας να είναι επίσης το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Στην προτελευταία θέση μας κατατάσσουν και όσον αφορά στο ποσοστό των Neets. Το ποσοστό των ανέργων που ούτε απασχολούνται ούτε εκπαιδεύονται στις τάξεις των ατόμων ηλικίας έως 24 ετών φτάνει στο 24% 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου