oaednews

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Συμμετοχή του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) στην 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ)


 Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ, ως μέλος του Μητρώου Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) θα συμμετέχει στην έκθεση παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα υιοθέτησης ανοιχτών τεχνολογιών και λογισμικού στην κοινωνική οικονομία.

Οι Ανοιχτές Τεχνολογίες (λογισμικό, υλικό, περιεχόμενο) αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή αναπτυξιακής, και κοινωνικής δραστηριότητας, με ισχυρά χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και προστιθέμενης αξίας για την παγκόσμια οικονομία. Συνεισφέρουν σημαντικά στην μείωση του κόστους λειτουργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και στην τόνωση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης και την ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων.


Η παραγωγή με ανοιχτές τεχνολογίες αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και δεν επεκτείνεται μόνο στη γνώση ή στα άυλα πεδία, αλλά και στην παραγωγή του υλικού (όπως γεωργικά μηχανήματα, Open Source Ecology, FabLabs και makerspaces), διαμονής (η δημιουργία δικτύων CouchSurfing), τον ανοιχτό σχεδιασμό (με παραδείγματα όπως το DIY Toolkit) Οι περιπτώσεις αυτές, μεταξύ πολλών άλλων, είναι συνεργατικά μοντέλα βασισμένων σε ανοιχτές τεχνολογίες. Σε όλο τον κόσμο, και ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα της ανάπτυξης αυτού του μοντέλου (http://directori.p2pvalue.eu/ ), δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες δημιουργίας κεφαλαίου και των καινοτόμων ικανοτήτων, καθώς και μεγάλες δυνατότητες για την εδραίωση ενός ισχυρού παραγωγικού τομέα. Το 2014, μια μελέτη (https://www.nesta.org.uk/sites/default/files/dsireport.pdf  ) που προωθήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε διάφορες καινοτόμες εμπειρίες σε αυτόν τον τομέα, όπως το guifi.net (ένα κοινοτικό δίκτυο ασύρματη σύνδεση στο Internet), το έξυπνο κιτ πολίτη  το Smart Citizen (μια συσκευή για τους πολίτες να μοιράζονται και να ελέγχουν δεδομένα) ή το Goteo.org ( πλατφόρμα μικροχρηματοδότησης).

Φυσικά, υπάρχει μια τεράστια λίστα εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τους φορείς της ΚΑΛΟ  για όλες τις ανάγκες τους, χωρίς κανένα κόστος άδειας χρήσης. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών -ΕΕΛΛΑΚ μέσω του  https://mathe.ellak.gr/ παρουσιάζει μια πληθώρα εφαρμογών λογισμικού ανοιχτού κώδικα για όλες τις ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά των απλών χρηστών.

Περισσότερες πληροφορίες για την 1η  Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) μπορείτε να δείτε εδώ




________________________________________________________

Για τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 35 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece), είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), και είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).

Επικοινωνία: Βιβή Πετσιώτη: 210 7474-271, info at ellak.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου