oaednews

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Άλλο ένα περιστατικό άσκησης βίας στο ΚΠΑ Πλ. Αττικής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΥ ΟΑΕΔ

Άλλο ένα περιστατικό άσκησης βίας σε υπάλληλο του Οργανισμού σημειώθηκε χθες  25/9/2017 σε Υπηρεσία μας και συγκεκριμένα στο ΚΠΑ πλατείας Αττικής. Εξαγριωμένος πολίτης επιτέθηκε σε συνάδελφο επειδή του ζήτησε να προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά εγγραφής, όπως ορίζουν  οι εγκύκλιοι του Οργανισμού!

Ο συνάδελφος υπέστη  κάταγμα στον ώμο με ενδεχόμενο υποβολής σε χειρουργική επέμβαση! Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε σωρεία άλλων περιστατικών άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας, ως αποτέλεσμα ενός αποδομημένου κοινωνικού ιστού, όπου οι δημόσιοι Υπάλληλοι θεωρούνται συλλήβδην ένοχοι, πολλές φορές δε, αντιμετωπίζονται από τους συναλλασσόμενους πολίτες   ως νομοθέτες. Ειδικά στον Οργανισμό μας οι υπάλληλοι αισθάνονται απροστάτευτοι.


Καλούμε τη Διοίκηση να αντιμετωπίσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα. Η επόμενη περίοδος είναι μια περίοδος έντασης από πλευράς υποδοχής ανέργων και καθώς το προσωπικό είναι ελάχιστο οι εντάσεις θα είναι καθημερινές.
Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον Συνάδελφο και καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό και κάθε άλλο περιστατικό άσκησης βίας.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η υπηρεσία θα παραμείνει κλειστή σήμερα από τις 11πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

   Για το ΔΣ 

Ο Πρόεδρος   Ο Γ. Γραμματέας 

Μακράκης Γ    Καραούλης γ.

9 σχόλια:

  1. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΙΔΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ .
    ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΟΥΜΕ..... ΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
    ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΟΠΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΑΙΖΟΝ ΠΟΥ ΣΕΡΝΟΤΑΝ Η ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει άλλη πρόταση. Κάποιοι από τη Διοίκηση να βγουν να κάτσουν στην πρώτη γραμμή των "δύσκολων" κυρίως ΚΠΑ για να καταλάβουν τι αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι κυρίως τις εποχές των επιδομάτων. Και, μην πουν ότι έχουν δουλέψει σε ΚΠΑ, γιατί αυτό που συμβαίνει όσο περνά ο καιρός τους κάνει να φαίνονται "γατάκια".(με κάθε αίσθηση χιούμορ, αν και με αυτά τα θέματα δεν παίζουν όπως δεν παίζουν και με την ψυχική και σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΟΣ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ , Η ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΚΠΑ??
    ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ??
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΡΓΑΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΑΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΞΟΥΘΕΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λέει η λογική, η απλή και στοιχειώδης: Oταν ο μισός περίπου πληθυσμός μιας χώρας βιοπορίζεται συνταξιοδοτούμενος (και σε σημαντικό ποσοστό πρόωρα ή χαριστικά)και επιδοτούμενος κατ επάγγελμα, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η οικονομία αυτής της χώρας αδυνατεί νομοτελειακά να εξασφαλίσει προοπτικές επισιτισμού των ανθρώπων της. Kαι όταν αυτή η πραγματικότητα αποσιωπάται μεθοδικά από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αποχρώσεων, η παντοδαπή καταστροφή και λιμοκτονία είναι απολύτως προβλέψιμες. Η επιβίωση και οι ορμές της δημιουργούν μηδενισμό άκρατο που επιφέρει αναβάθμιση της κοινωνικής αλητείας σε παντοδύναμη θέση. Πολιτισμός, παιδεία και ικανοποίηση πείνας δεν βαδίζουν τον ίδιο δρόμο. Βία, τρομοκρατία σωματική και ψυχική, ανταμώνουν στο δρόμο του γκισέ. Την Eλλάδα, με τα λόγια του Σολωμού «ο Oυρανός την προσκαλεί κι η Kόλαση βρυχίζει». Όσοι χρυσώνετε το χάπι το πικρό, αντιμετωπίστε την. Βλέπουμε να σχηματίζεται ένα ανθρώπινο μείγμα που δεν ήταν και τόσο νέο όσο μας το παρουσιάζουν συχνά. Από μιαν άποψη, μια καινούργια κατηγορία «εξαθλιωμένων» (απογόνων των sans culotte της γαλλικής προεπαναστατικής περιόδου) ενώθηκε με μια καινούργια κατηγορία «ντεσπεράντος», ανθρώπων που σε συνθήκες ομαλής διακυβέρνησης σέρνονται μες στη δυστυχία και την αδράνεια και ταυτόχρονο στο θράσος της με πάση θυσία διεκδίκησης. Είναι το στάδιο της "διακύρηξης εγώ, εδώ είμαι, ΔΩΣΜΟΥ". Αυτό αντιμετωπίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι, αρκετοί πιθανόν να διαφωνήσετε ή και να με βρίσετε,οφείλω όμως να τοποθετηθώ όπως το αντιλαμβάνομαι.
    Παντού γύρω μας κυκλοφορούν θυμωμένοι άνθρωποι.Το καταλαβαίνουμε όλοι μας.Στη γειτονιά,στο σχολείο των παιδιών μας,στην οδήγηση(απίστευτος εκνευρισμός)και βέβαια στο χώρο εργασίας μας,από τους πιο ευαίσθητους σε όλο το Δημόσιο Τομέα.
    Ο θυμός αυτός,τις πιο πολλές φορές δεν απευθύνεται εκεί που θα έπρεπε,στους υπεύθυνους της εξαθλίωσης της χώρας.Απευθύνεται στους πιο κοντινούς ανθρώπους:Στο οικογενειακό περιβάλλον,στον άνθρωπο που έχει ακόμα δουλειά ενώ εμείς δεν έχουμε,στον ξένο γιατί θα μας κλέψει την πατρίδα(που εν τω μεταξύ έχει ξεπουληθεί για 100 χρόνια),στο δημόσιο υπάλληλο που φταίει για όλα τα χάλια αυτής της χώρας.
    Αρκετές φορές ο θυμός δεν είναι ο σχετικά ήπιος θυμός που μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά ξεφεύγει.
    Στον Οαεδ της Πλ.Αττικής κινδύνεψε η ζωή ενός συναδέλφου από συναλλασόμενο,πιθανόν χρήστη ουσιών αν κατάλαβα καλά.
    Στον Οαεδ του Περιστερίου ΣΗΜΕΡΑ,γλιτώσαμε από επίσης παρόμοια κατάσταση από άνθρωπο εμφανώς ψυχικά διαταραγμένο ,ο οποίος αναζητούσε επίμονα και με κάθε τρόπο καυγά.Ευτυχώς δεν τού τον προσφέραμε.Θα μπορούσαμε να έχουμε ανάλογο θέμα με την Πλ.Αττικής.
    Πιστεύω πως επειδή η συγκεκριμένη κατάσταση στη χώρα διαρκεί,θα ξανααντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις.
    Το σωματείο έχει ήδη,από πολλά χρόνια ,προειδοποιήσει την διοίκηση του Οργανισμού(από το 2011 αν δεν κάνω λάθος)για τέτοιες καταστάσεις.(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειλικρινά, δεν πιστεύω πως μπορεί να αποφευχθούν 100% ΟΛΕΣ οι ακραίες καταστάσεις,που μπορούν να προκύψουν.
    ΟΜΩΣ μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά:
    Κατ αρχάς αυτό που συμφωνούμε όλοι:η ενίσχυση των Υπηρεσιών με κόσμο,αυτονόητο και δεν το εξηγώ περισσότερο.
    Έπειτα, η εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων-κι εδώ αυτονόητα πράγματα,νομίζω όμως πως γίνονται κάποιες κινήσεις που πρέπει να ενταθούν.
    Θα επιμείνω όμως σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά στις 2 υπηρεσίες που θεωρώ πως έγιναν λάθη.
    1)Περιστέρι.Ο συναλλασόμενος ήρθε χθες για συνάντηση με τη(ΜΟΝΑΔΙΚΗ)εργασιακή σύμβουλο.Πήρε χαρτάκι και περίμενε.Κάποια στιγμή εκνευρίστηκε με την αναμονή.Η εργασιακή σύμβουλος αντιλήφθηκε πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την ψυχική του Υγεία και με ήρεμο τρόπο του είπε να έρθει σήμερα πιο νωρίς για να εξυπηρετηθεί.Δυστυχώς δεν συνεννοήθηκε με την Υποδοχή σε αυτό,ώστε σήμερα να δοθεί προσοχή.Ο ίδιος,σε χειρότερη κατάσταση από χθες,(ψυχολογικά εννοώ,έτρεμε,θολωμένο μάτι κλπ),ήρθε σήμερα και απαίτησε την άμεση εξυπηρέτησή του.Όταν κατάλαβε πως και πάλι δεν θα εξυπηρετούνταν γρήγορα,παρά λίγο να φάμε ξύλο κάποιοι.
    Σφάλμα.Όταν αντιμετωπίζεις ΑΚΡΑΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΆ,ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, αν είναι να διαφυλάξεις την ηρεμία του τοπίου.Για να προλάβω παρεξηγήσεις, δεν εννοώ πως σε όποιον μυστήριο γκρινιάζει για την αργοπορία,τού δίνουμε προτεραιότητα.
    Εννοώ τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ακραίες περιπτώσεις που φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.Όπως δίνεις την προτεραιότητα σε μια έγκυο,έτσι δίνεις την προτεραιότητα σε εμφανώς ψυχολογικά διαταραγμένο.Και αυτή είναι ευθύνη πρωτίστως των προϊσταμένων,αλλά και καθενός από μάς που <> μια τέτοια κατάσταση.
    2)Πλ.Αττικής.Αν κατάλαβα καλά,ο τραυματισμός του συναδέλφου προέκυψε μετά την άρνηση της Υπηρεσίας να δεχθεί εγγραφή του με εκκαθαριστικό από άλλη περιοχή,εκτός Αθήνας.
    Σφάλμα.
    Είχα πει σε κάποια συνάντηση στη Διοίκηση,πως το σωστό είναι να καταγράφουμε τη ΣΩΣΤΗ Διεύθυνση και την κατάσταση της ανεργίας και δεν πειράζει αν μια στο τόσο γράφουμε και κάποιον από άλλη περιοχή σε εξαιρετικές περιπτώσεις.Προϊστάμενος Διεύθυνσης απάντησε αρνητικά.
    Όμως στην Πλ.Αττικής διαβάζοντας <> το περιστατικό(άνθρωπος με σχέση με ουσίες που εμφανώς είναι σε κατάσταση μεγάλου εκνευρισμού και απειλεί ή είναι δυνατόν να απειλήσει ακεραιότητα υπαλλήλου),θα μπορούσε να γίνει μια εξαίρεση για την εκτόνωση της κατάστασης.
    Μία στις 1000 δεν πειράζει να εγγράψουμε στην Αθήνα άνεργο της Θήβας ή της Σαντορίνης ή της Θεσσαλονίκης.Ας τηρούμε τις εγκυκλίους για την ίση μεταχείριση όλων,αλλά να μη μας διαφεύγει και το πιο σημαντικό,που είναι η ζωή και η ακεραιότητα όλων μας.
    Και πάλι εδώ είναι ευθύνη των Προισταμένων αλλά και όσων από μας αντιλαμβάνονται αμέσως την ιδιάζουσα περίπτωση.
    Και κλείνω με αυτό:Προτού προλάβετε να διαφωνήσετε μαζί μου,να αναρωτηθείτε αν προκειμένου να πάρουμε το απόλυτα σωστό δικαιολογητικό θα ήμασταν έτοιμοι ο συνάδελφος από την Πλ.Αττικής να έχανε τη ζωή του.
    Πέτρος Καπετανόπουλος
    ΟΑΕΔ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΑ ΣΤΙ ΧΙΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΟΙ ΨΥΧΙΚΑ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ...ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ Η ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ Η...ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

      Διαγραφή
  8. ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή