oaednews

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τροπολογία αλλαγών στο Ελ. Συν. – Πώς επηρεάζει το θέμα των συμβασιούχων

Υποψίες για την αποφυγή τυχόν επανάληψης του θρίλερ μεταξύ Ελεγκτικού Συνεδρίου και Κυβέρνησης, σχετικά με τους συμβασιούχους από παράταση, προκαλεί η τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο “Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις - Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ.”, σύμφωνα με την ανάλυση του epoli.gr. Η ρύθμιση αλλάζει τους κανόνες για την παραπομπή ζητήματος μείζονος σπουδαιότητας σε επίπεδο Ολομέλειας του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου, επιστρέφοντας στην πρότερη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι, πλέον σε επίπεδο Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όχι σε επίπεδο Κλιμακίου “θα αποφασίζεται η παραπομπή μιας απόφασης μείζονος σπουδαιότητας ή γενικότερης σημασίας στην Ολομέλεια”, η οποία θα συνοδεύεται από πρακτικό “που επέχει θέμα εισήγησης, την οποία αναπτύσσει ενώπιόν της ο δικαστής που ορίζεται εισηγητής με το ίδιο πρακτικό”. “Η Ολομέλεια, αφού εκφέρει γνώμη για την υπόθεση που παραπέμφθηκε σε αυτήν, την αναπέμπει στο Τμήμα για περαιτέρω εξέταση”, αναφέρεται στην τροπολογία, όπου αποσαφηνίζεται ότι “η γνώμη της Ολομέλειας είναι υποχρεωτική για το Τμήμα”.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι, με την προγενέστερη ρύθμιση του 2012, όταν οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου (δηλ. η πρώτη βαθμίδα του δημοσιονομικού δικαστηρίου) εξέφραζαν διαφωνία ως προς την θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων, η υπόθεσή τους εξεταζόταν σε επίπεδο Κλιμακίου (δηλ. η δεύτερη βαθμίδα του δημοσιονομικού δικαστηρίου). Ενώ, με την τροπολογία, που εισηγήθηκε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, επανέρχεται η διάταξη του 1980, όπου η διαφωνία των Επιτρόπων συζητείτο σε επίπεδο Τμήματος (δηλ. η τρίτη βαθμίδα του δημοσιονομικού δικαστηρίου) για να αποφασιστεί εάν θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, δηλαδή στο ανώτατο επίπεδο του δημοσιονομικού δικαστηρίου. Έτσι, η διαφωνία των Επιτρόπων θα εξετάζεται από τα τρία μέλη του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr πάντως, η ρύθμιση έχει προκαλέσει προβληματισμό τόσο σε νομικούς, όσο και σε αιρετούς της αυτοδιοίκησης, αφού η τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους από παράταση είχε προκύψει από παραπομπή της υπόθεσης από το Κλιμάκιο του ανώτατου δικαστηρίου, δηλαδή από χαμηλότερη βαθμίδα σε σχέση με το Τμήμα. Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι οι Επίτροποι ανά την χώρα, που έχουν επιστρέψει ως αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων από παράταση και ταυτόχρονα έχουν εκδώσει πράξεις, οι οποίες συλλέγονται προς εξέταση σε επίπεδο Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου