oaednews

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Παράσταση διαμαρτυρίας για την ασφάλιση στην «κοινωφελή» εργασία


Σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 18/9, στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ, Αγίου Κωνσταντίνου 8), στη 1 μ.μ., καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, απευθυνόμενο στουςεργαζόμενους που απασχολούνται στους δήμους μέσα από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ασφαλιστική τους κάλυψη, προβάλλοντας τη διεκδίκηση «να είναι και να φαίνονται ασφαλισμένοι από την πρώτη μέρα εργασίας».

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, οι εργαζόμενοι «μετά από πέντε μήνες δουλειάς και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος φαίνονται και είναι ανασφάλιστοι, παρότι οι δήμοι έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ και μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Αυτό συμβαίνει γιατί από την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ, τα ένσημα των εργαζομένων οριστικοποιούνται με τεράστια καθυστέρηση που ξεπερνά τους 5 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοι να αποκτούν ασφαλιστική ικανότητα μετά την απόλυσή τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, ενώ εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται για όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και ακολουθούν ειδικές θεραπείες, είτε οι ίδιοι, είτε μέλη της οικογένειάς τους. Η μη έγκαιρη οριστικοποίηση των ενσήμων δημιουργεί και ένα επιπλέον πρόβλημα. Ενώ είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα για αυτούς τους εργαζόμενους η χρήση αναρρωτικής άδειας, επί της ουσίας δεν μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος, αφού τυπικά φαίνονται ως ανασφάλιστοι».

1 σχόλιο:

  1. Για να μην περιμένετε στην ουρά στους κατατόπους Οαεδ-ΙΚΑ-ΟΑΕΕ πηγαίνετε στην Κολοκοτρώνη 4, Αθήνα κοντά στο Σύνταγμα..Υπηρεσία ΙΡΙΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή