oaednews

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Δελτίο Τύπου Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ & Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Αθήνα 7/7/2017
Το Υπουργείο Παιδείας στο  υπό κατάθεση Νομοσχέδιο με τίτλο: « Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» στο άρθρο 79 που αφορά στην σύσταση Εθνικής Επιτροπής και Τεχνικής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ)  αποκλείει από αυτή τους κοινωνικούς εταίρους και τη Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. . Πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη η οποία επιχειρεί να υποβαθμίσει τον ρόλο του Υπουργείου Εργασίας  και του Ο.Α.Ε.Δ. στο Συντονιστικό όργανο, δεδομένου ότι οι κοινωνικοί εταίροι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της λειτουργίας του Οργανισμού, εισφέροντας αφενός με κοινωνικούς πόρους στο Προϋπολογισμό του και αφετέρου με την ιδιότητα τους να υποστηρίζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων της πρακτικής άσκησης.

 Ο βασικός πυλώνας στήριξης του θεσμού της Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε απλοί θεατές αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα επιχειρείται η κατάργηση της επί  60 χρόνια επιτυχημένης  πορείας και διαδρομής ενός σχολειοκεντρικού και ανθρωποκεντρικού τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος της Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.. Ενός εκπαιδευτικού συστήματος που λειτουργεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ενεργητικής απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ.,  που συνδέει με μετρήσιμα και αξιολογήσιμα αποτελέσματα την  εκπαίδευση με την εργασία. Οι απόφοιτοι του Ο.Α.Ε.Δ. είναι ορατοί στον κόσμο της εργασίας και  δραστηριοποιούνται ενεργά σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και κανείς δεν μπορεί να διαγράψει αυτή την κοινωνική πραγματικότητα.

Ως εργαζόμενοι στον Ο.Α.Ε.Δ. μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, τους γονείς και τους μαθητές μας, θα αγωνιστούμε να μην περάσουν τέτοιες πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με ευρωπαϊκές οδηγίες, με συνεργατικές και συμμετοχικές δομές που είναι στην κουλτούρα λειτουργίας του Ο.Α.Ε.Δ. και του κόσμου της εργασίας. 

4 σχόλια:

  1. "Ως εργαζόμενοι στον Ο.Α.Ε.Δ. μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, τους γονείς και τους μαθητές μας, θα αγωνιστούμε να μην περάσουν τέτοιες πολιτικές".
    Πως θα γίνει αυτό πρακτικά; Τι προτείνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ρωτήσουμε τη διοικηση, μπορει να χει πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.esos.gr/arthra/51553/idryetai-ethniki-epitropi-kai-tehniki-epitropi-epaggelmatikis-ekpaideysis-kai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΠΟΣΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΚΗΣΗΣ?? ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ? ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟ Δ.Σ.ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΥΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ
    ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή