oaednews

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Κρατούμενοι γίνονται σεφ, ζαχαροπλάστες και... μόδιστροι

Στις φυλακές Τρικάλων και Χανίων οι κρατούμενοι μπορούν να ανακαλύψουν ή να... εξελίξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες και να αποφυλακιστούν έχοντας στο χέρι τους «πτυχίο» μάγειρα και ζαχαροπλάστη. Στις φυλακές Δομοκού δίνουν «πτυχίο» ψυκτικού-υδραυλικού και στις φυλακές Γρεβενών, βεβαίωση γνώσεων ραπτικής.
Δεν πρόκειται για κάποιον διαγωνισμό ή ριάλιτι, αλλά για μαθήματα που στόχο έχουν να κεντρίσουν τα ενδιαφέροντα των εγκλείστων και να τους προσφέρουν μια δημιουργική διέξοδο αλλά και επαγγελματικά «εφόδια» που ενδεχομένως να τους φανούν χρήσιμα μετά την αποφυλάκισή τους.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, διοργανώνει μαθήματα στις φυλακές της χώρας, τα οποία μπορούν να παρακολουθούν όσοι κρατούμενοι ενδιαφέρονται. Η διάρκεια των μαθημάτων ξεπερνά τις 300 ώρες και, με την ολοκλήρωση του κύκλου, ο κρατούμενος παίρνει πιστοποιητικό παρακολούθησης αλλά και κατάρτισης από τον ΟΑΕΔ.
Τα μαθήματα δεν είναι θεωρητικά. Οι επίδοξοι σεφ και ζαχαροπλάστες χρησιμοποιούν για τα μαθήματά τους τις κουζίνες των φυλακών, ενώ «καμβάς» για τους μαθητευόμενους υδραυλικούς και ψυκτικούς αποτελεί το υδραυλικό σύστημα του καταστήματος κράτησης στον Δομοκό. Στα Γρεβενά ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία το ραφείο, το οποίο εν ευθέτω χρόνω, μόλις οι κρατούμενοι εντρυφήσουν στην τέχνη της ραπτικής, θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των φυλακών σε στολές, σεντόνια κ.ά.
Στο πλαίσιο προβολής της ανθρώπινης πλευράς των φυλακών, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής προωθεί σειρά δράσεων με θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια, δρώμενα αλλά και θερινά σχολεία, στα οποία οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με δραστηριότητες καλλιτεχνικής κυρίως φύσεως.
Θερινά σχολεία
Στις φυλακές Μαλανδρίνου κατασκευάστηκε γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι κρατούμενοι, το καλοκαίρι θα λειτουργήσει θερινό σχολείο, ενώ καθιερώθηκε και παιδικό επισκεπτήριο. Θερινό σχολείο και παιδικό επισκεπτήριο ξεκίνησε να λειτουργεί και στις φυλακές Γρεβενών, ενώ προσεχώς θα ακολουθήσουν και αλλά σωφρονιστικά καταστήματα.
Εν τω μεταξύ, υπό κατασκευή βρίσκονται και οι πρώτες γυναικείες αγροτικές φυλακές στη χώρα, οι οποίες θα λειτουργήσουν στη Θήβα. Σε επίπεδο επανένταξης, διαμορφώθηκε και λειτουργεί με ιδιωτική πρωτοβουλία και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής ένας ακόμη ξενώνας φιλοξενίας για αποφυλακισμένες γυναίκες οι οποίες δεν έχουν κατάλυμα. Ο ξενώνας λειτουργεί σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ενοικιάστηκε και διαμορφώθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, ενώ διευθύνεται από την εθελοντική ομάδα «Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών».
Πέραν της παροχής στέγης για τους πρώτους μήνες της επανένταξης των αποφυλακισμένων γυναικών, παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς στον ξενώνα υπάρχει δυνατότητα για διαγνωστικές και θεραπευτικές συνεδρίες με ψυχολόγο.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου