oaednews

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Η αλληλεγγύη στο περιθώριο της κοινωνίας


Με την πρώτη ματιά τα στοιχεία είναι εναντίον τους: τρεις από τους πέντε δήμους της Δυτικής Αττικής (Φυλή, Ασπρόπυργος, Μέγαρα) στην κατάταξη των 66 δήμων της Περιφέρειας Αττικής έρχονται πρώτοι στη φτώχεια και την υλική αποστέρηση, ενώ και η ανεργία αγγίζει σχεδόν διπλάσια ποσοστά.
Επιπλέον, για να συμπληρωθεί η ανισότητα, εδώ παρουσιάζεται και η μεγαλύτερη χωρική συγκέντρωση ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων - γκετοποίηση σε απλά ελληνικά: Τσιγγάνοι, παλιννοστούντες, φτωχοποιημένοι.

Κάτι που συνδέεται με την εμφάνιση διαπολιτισμικών συγκρούσεων πολύ πριν εκδηλωθούν αντιδράσεις στα σχολεία με αφορμή το προσφυγικό.
Ομως ακριβώς λόγω της ύπαρξης όλων αυτών των ομάδων, η Δυτική Αττική συγκεντρώνει τις πλέον διευρυμένες οικογένειες και τον πιο νεανικό πληθυσμό σε ολόκληρη την Αττική, με σημαντική απόκλιση έξι χρόνων από τον μέσο όρο που αγγίζει τα 41,3 χρόνια.
«Γεγονός που θέτει επείγοντα θέματα κοινωνικής επένδυσης για τη νέα γενιά, καθώς υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για κοινωνικά φροντιστήρια, προσχολική στήριξη και δημιουργική απασχόληση.
Ετσι ανοίγει ένα πεδίο για την κάλυψη των αναγκών μέσω της ανάπτυξης της Κοινωνικά Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Για παράδειγμα ένας σύλλογος από ανέργους εκπαιδευτικούς έχει σκεφτεί πως μπορούν να μετασχηματίσουν τη δραστηριοποίησή τους σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ώστε να παρέχουν εκπαιδευτική υποστήριξη σε παιδιά πολύ φτωχών οικογενειών καλύπτοντας και το θέμα της απασχόλησής τους».
Μιλά στην «Εφ.Συν.» ο κοινωνικός πολιτικός επιστήμονας Δημήτρης Μπουρίκος, συνεργάτης στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δ. Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, που εκπόνησε μια διαγνωστική μελέτη για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία με το σκεπτικό «ότι τα ίδια τα προβλήματα και οι ανάγκες οδηγούν στις δυνατότητες αντιμετώπισής τους» και απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού μηχανισμού ώστε να κινητοποιηθούν οι πληθυσμιακές ομάδες για να αξιοποιήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να αποκτήσουν απασχόληση αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσα από συνεργατικά σχήματα.
Το πρώτο βήμα ήταν η χαρτογράφηση των σχημάτων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτες προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να ενδυναμωθούν προκειμένου να εμπλακούν σε μια συνεταιριστική διαδικασία, μας εξηγεί ο υπεύθυνος της μελέτης.
Στη Δ. Αττική, που έχει το χαμηλότερο ποσοστό σχημάτων Κ.ΑΛ.Ο. (4,4%), λειτουργούν περίπου 16 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: το κέντρο εργασίας για άτομα με αναπηρία στα Ανω Λιόσια είναι ένα από αυτά.
Παράλληλα, υπάρχει πλειάδα συλλογικών εκφράσεων πολιτών -μη κερδοσκοπικοί φορείς ή σωματεία-, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και της φροντίδας ειδικών πληθυσμιακών ομάδων όπως είναι οι Ρομά, ενώ μια τρίτη ομάδα συγκροτούν τα άτυπα σχήματα που έχουν ενσωματώσει την κοινωνική αλληλεγγύη στη δράση τους και λειτουργούν περισσότερο κινηματικά και άτυπα ως πρωτοβουλίες πολιτών - για παράδειγμα, στον Δήμο Φυλής αναπτύσσουν ποικιλία δράσεων για να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες, κοινωνικό φαρμακείο, παντοπωλείο, επισιτιστική δράση, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης.
«Η πρόταση της αντιπεριφέρειας είναι να υπάρχει ένας συμβουλευτικός μηχανισμός ώστε να υποστηρίξει αυτές τις ομάδες προσφοράς και αλληλεγγύης στις λογιστικές και οικονομικές τους ανάγκες, προκειμένου να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και να καταφέρουν να γίνουν επιλέξιμες για χρηματοδότηση. Αν 8-10 άτομα, ενδεχομένως αναλφάβητοι, αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου θεσμικού πλαισίου, θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα: χρειάζονται εξωτερική υποστήριξη στην προσπάθεια να συστήσουν φορείς Κ.ΑΛ.Ο. σε συνεργατικά πρότυπα απασχόλησης» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μπουρίκος, κάνοντας λόγο ακόμη και για καινοτόμα χαρακτηριστικά.
Μερικές ιδέες έχουν ήδη κατατεθεί στην ενημερωτική συζήτηση που είχε οργανωθεί παρουσία του ειδικού γραμματέα που παρέλαβε τη μελέτη και έγινε κοινωνός προβληματισμών και αγωνίας για το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου