oaednews

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Άλλα 116 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ μεταφέρονται στην ΤτΕ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Για έκτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ εγκρίνει πρόταση της κυβέρνησης για μεταφορά πλεοναζόντων κεφαλαίων του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, στο Δ.Σ. τουΟΑΕΔ, ενέκρινε πρόταση της διοίκησης με την οποία ζητείται η μεταφορά 116 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς του Οργανισμού σε συστημικές τράπεζες προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα τα 116 εκατ. θα προέλθουν από τις εξής πηγές: 
-    90 εκατ. από λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης
-    20 εκατ. από τον λογαριασμό κοινωνικής πολιτικής
-    6 εκατ. από έσοδα που προέρχονται από τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από τις 26 Μαρτίου του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν μεταφερθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΑΕΔ σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείριση της ΤτΕ 436 εκατ. ευρώ.
Από αυτά έχουν ανακτηθεί από τον ΟΑΕΔ μόλις τα 52,9 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες του. 
Υπενθυμίζεται ότι η πρακτική της υποχρεωτικής μεταφοράς πλεοναζόντων διαθεσίμων των ασφαλιστικών οργανισμών (με τη σύμφωνα γνώμη του Δ.Σ. τους) στην ΤτΕ έχει επεκταθεί μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία πέρασε η κυβέρνηση πέρυσι την άνοιξη. Εξηγείται ότι το Δημόσιο δανείζονταν μέσω repos τα κεφάλαια αυτά του ΟΑΕΔ και των άλλων οργανισμών τα οποία βρίσκονταν στην ΤτΕ.
Στόχος της ήταν -και προφανώς εξακολουθεί να είναι- η κάλυψη των ευρύτερων αναγκών του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, δηλαδή της καταβολής των ανελαστικών δαπανών για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κλπ, δεδομένου ότι τα τακτικά φορολογικά έσοδά της αλλά και οι συνεχείς καθυστερήσεις στις λήψεις των δόσεων του διεθνούς δανείου δεν επαρκούν γι αυτό.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ΔΣ του ΟΑΕΕ αποφάσισε να ζητήσει 150 εκατ. ευρώ από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις Οκτωβρίου. Το ίδιο αίτημα προτάθηκε και προς το ΔΣ του ΙΚΑ, αν και αυτό απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών του.

2 σχόλια:

  1. Τι ψήφισαν άραγε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΑΕΔ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ για την εκ νέου μεταφορά 116 εκ στην ΤτΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή