oaednews

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Πως οι ΚΟΙΣΠΕ μπορούν να δώσουν λύσεις επιχειρηματικότητας σε περίοδο κρίσης

Με επιδίωξη τη συμμετοχή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης και των συνεπειών τους στην τοπική οικονομία, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πανελλήνιου συνεδρίου στο οποίο από πλευράς Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συμμετείχε ο Αλέκος Μιχαλάς.


Το συνέδριο είχε ως στόχους να ανοίξει μια συζήτηση για το πώς αποτυπώνεται η συμβολή των ΚοιΣΠΕ, τη διαμόρφωση και εμπέδωση της ιδεολογίας και των αρχών της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας, την αναζήτηση καινοτόμων προτάσεων πολιτικής για την ανάπτυξη, 
Διατυπώθηκε η πρόθεση να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον γιατη συμβολή των ΚΟΙΣΠΕ στην καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία νέων συμπράξεων και τη διατύπωση νέων.
Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Υγεία με θέμα: «Η Συμβολή των ΚΟΙΣΠΕ στη Διαμόρφωση του Οικοσυστήματος της Κοινωνικής Οικονομίας & Επιχειρηματικότητας», διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών (ΠΟ.ΚΟΙΣΠΕ) και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Στα Συνέδριο συμμετείχε ως ομιλητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλέκος Μιχαλάς ο οποίος παρουσίασε το θέμα «Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής στα Ιόνια Νησιά - Συνέργειες με τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Κέρκυρας ΚοιΣΠΕ «Νέοι Ορίζοντες».



Η κοινωνική οικονομία ως εργαλείο

Ο κ. Μιχαλάς στην ομιλία του εκτός των άλλων τόνισε ότι ο ρόλος της Κοινωνικής Οικονομίας είναι κρίσιμος και χρήσιμος ιδιαίτερα σήμερα όπου η πατρίδα μας βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση με την ανεργία στους νέους να κινείται σε υψηλότατα επίπεδα δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα κοινωνικής συνοχής . Η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί ένα βασικό οικονομικό εργαλείο για τη δημιουργία πολλών επιχειρηματικών δράσεων .
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας για ομάδες πληθυσμού που έως σήμερα ήταν είτε ανενεργές, είτε αντιμετώπιζαν σημαντικά εμπόδια στην ένταξή τους στην Αγορά Εργασίας (λ.χ. μακροχρόνια άνεργοι νέοι, γυναίκες, άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας, ΑΜΕΑ, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, κλπ.).
Στηρίζουμε είπε ο κ. Μιχαλάς τη λογική του « Κοινωνικώς Συνεταιρίζεστε » γιατί μας δίνει την ελπίδα ότι αυτό το νέο κοινωνικό επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο προωθεί την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών μέσα από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών μπορεί να λειτουργήσει ως ένας μοχλός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Συμμετοχές

Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου ο κ. Μιχαλάς συναντήθηκε με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και των Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας με σκοπό την προώθηση των πολιτικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής .
Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Λουκά Κατσέλη, Στελέχη του Υπουργείου Υγείας καθώς και εκπρόσωποι Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας από όλη την Ελλάδα. Από πλευράς του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Κέρκυρας συμμετείχαν η Πρόεδρος του Δ.Σ κα Μ. Δημοπούλου, καθώς επίσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΟΙΣΠΕ κ. Αθ. Παπαβλασόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου