oaednews

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Τέλος ο Λέανδρος Ρακιντζής από επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης - Ποια τον αντικαθιστά


Μετά από 11,5 χρόνια στη θέση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο Λέανδρος Ρακιντζής αποχωρεί, καθώς η κυβέρνηση δρομολόγησε την αντικατάστασή του. Τη θέση του αναμένεται να αναλάβει η Μάρη Ζεντέλη-Παπασπύρου.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο κ. Ρακιντζής πληροφορήθηκε χθες για τη λήξη της θητείας του (σημειώνεται ότι ήταν πενταετής και είχε παραταθεί).

Ο Λέανδρος Ρακιντζής, αρεοπαγίτης ε.τ., διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2004. «Από τους πρώτους αυτεπάγγελτους ελέγχους του το 2004 –για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, τη μετεγκατάσταση των αρχείων του Ευαγγελισμού σε μισθωμένο κτίριο εκτός Αθηνών, την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο, τον διαγωνισμό για XYTA στα Κύθηρα– μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά: η χρεοκοπία της χώρας, τρία μνημόνια και ατέρμονες συζητήσεις, σχέδια και δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Συμμερίζεται την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι, παρ’ όλ’ αυτά, πολύ λίγα έχουν πραγματικά αλλάξει προς το καλύτερο;» αναρωτιέται στο δημοσίευμά της η Καθημερινή. Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο κ. Ρακιντζής: «Εχουν φτιάξει πολλά στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία χρόνια», λέει στην «Κ», αναφερόμενος ενδεικτικά στο πιο αυστηρό πλαίσιο που διέπει το πειθαρχικό δίκαιο των υπαλλήλων και στη θέσπιση της υποχρεωτικής ανταπόκρισης των υπηρεσιών στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εξαιρεί, ωστόσο, από τη γενικότερη τάση βελτίωσης τον χώρο της Υγείας, όπου το καθεστώς των πειθαρχικών διαδικασιών παραμένει αυτόνομο και ιδιαιτέρως δυσλειτουργικό.

Οσον αφορά το μέλλον της δημόσιας διοίκησης ο κ. Ρακιντζής λέει ότι δύο είναι τα κλειδιά: Η επικράτηση της αξιοκρατίας επί των πολιτικών κριτηρίων στη στελέχωση του κράτους και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Οσο για τον εαυτό του, λέει ότι φεύγει «με το κεφάλι ψηλά» και «με ευρεία αναγνώριση του έργου μου από τον κόσμο». Το αποδίδει αυτό, μιλώντας στην Καθημερινή, στο ότι «δεν επέτρεψα πολιτικές παρεμβάσεις σε κανέναν και δεν ζήτησα χάρες από κανέναν».

Για τη θέση του νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών προτείνει την Μάρη Ζεντέλη Παπασπύρου.


Ποια είναι η Μάρη Ζεντέλη-Παπασπύρου

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 11 Νοεμβρίου 1976, η κυρία Ζεντέλη-Παπασπύρου διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, από τις 19 Σεπτεμβρίου 1983 διορίστηκε ως Πάρεδρος των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων, στις 12 Οκτωβρίου 1998 προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών και στις 5 Αυγούστου 2004 προήχθη σε Εφέτη. Επί 15 έτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως Πρωτοδίκης υπηρέτησε σε όλα τα σημαντικά τμήματα όπως Ενοχικό, Εμπορικό, Εμπράγματο, Εφέσεις κατ’ αποφάσεων Ειρηνοδικείων, Μισθώσεις, εκδίδοντας άνω των εκατό (100) πολιτικών αποφάσεων το χρόνο. Παράλληλα συμμετείχε σε συνθέσεις ποινικών δικαστηρίων (Μονομελών και Τριμελών Πλημμελειοδικείων, Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων), τα πρώτα χρόνια ως πάρεδρος και αργότερα ως προεδρεύουσα.

Από τις 16/9/1991 μέχρι τις 19/9/1995 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως ανακρίτρια, με την οποία ιδιότητα απασχολήθηκε σε σοβαρές υποθέσεις. Το 1998 προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών και τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας και στις 16-9-2004 μετετέθη στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2004 προήχθη σε Εφέτη και τοποθετήθηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Τον Δεκέμβριο του 2004 μετετέθη στο νεοσύστατο Εφετείο Καλαμάτας όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2007, οπότε και μετετέθη στο Εφετείο Αθηνών, στο οποίο παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2008. Τέλος, τον Μάιο του 2008 παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Το 2011 εξελέγη Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Πρόκειται για μια θέση αντίστοιχη του «Συνηγόρου του Πολίτη» για την Περιφέρεια Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου