oaednews

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Γαλλία: 4000 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας , 2 δισ ευρώ για την ανεργία

Παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την καταπολέμηση της ανεργίας χθες στο Παρίσι, 15 περίπου μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, ο γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα μαχητικός. «Το ζητούμενο είναι να υλοποιείς μεταρρυθμίσεις μέχρι τέλους», και αυτό «ανεξαρτήτως εκλογικών αναμετρήσεων», υπογράμμισε ο Φρ. Ολάντ.
Το 2015 κυριάρχησε στη Γαλλία το ζήτημα της τρομοκρατίας και η καταπολέμηση των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία. Το θέμα επισκίασε μια σειρά άλλων προβλημάτων της χώρας, με κυριότερο το μείζον ζήτημα της ανεργίας. Η ανεργία ήταν ήδη υψηλή όταν ο Φρ. Ολάντ ανέλαβε τα ηνία από τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί το 2012. Έκτοτε το υπουργείο Εργασίας διορθώνει συνεχώς προς τα πάνω τον αριθμό των ανέργων, ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Κατά τη διάρκεια της θητείας Ολάντ περίπου 650.000 άνθρωποι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων. Κάθε τόσο ο ίδιος αναδεικνύει τη σοβαρότητα του ζητήματος. Το 2013 μάλιστα ο κατά τα άλλα ιδιαίτερα προσεκτικός Ολάντ έφτασε στο σημείο να προβλέπει «στροφή» στο ποσοστό της ανεργίας μέχρι τα τέλη του έτους. Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις όμως δεν κατάφεραν να ανακόψουν την αρνητική εξέλιξη στην αγορά εργασίας.
Επιδότηση μικρομεσαίων

«Το ζητούμενο είναι να υλοποιείς μεταρρυθμίσεις μέχρι τέλους»
«Το ζητούμενο είναι να υλοποιείς μεταρρυθμίσεις μέχρι τέλους»
Τελευταία ευκαιρία λοιπόν; Χθες ο γάλλος πρόεδρος παρουσίασε στο Παρίσι ένα φιλόδοξο σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας. Για κάθε νέα θέση εργασίας που δίνεται σε νέους ή ανέργους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιδότηση έως και 4.000 ευρώ. Η νέα ρύθμιση αφορά εταιρείες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους. Το πρόγραμμα θα κοστίσει συνολικά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και, όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος, δεν θα χρηματοδοτηθεί από φορολογικά έσοδα, αλλά από περικοπές δημοσίων δαπανών.
Πολλοί αναλυτές αντέδρασαν συγκρατημένα, αντιμετωπίζοντας το σχέδιο με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Η συντηρητική Le Figaro κάνει λόγο για «μαζικές δημόσιες δαπάνες (…) αμφιβόλου αποτελέσματος». Η αριστερή Libération χαρακτηρίζει «αβέβαιη» την προσδοκώμενη αναστροφή του κλίματος, εκτιμώντας ότι «απειλείται από πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης».
Οι Ρεπουμπλικάνοι του Ν. Σαρκοζί μιλούν για ένα «ξεδιάντροπο ψέμα», εκφράζοντας ανοιχτά φόβους για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν την ανεργία ενόψει των προεδρικών του 2017.
Με το βλέμμα στις εκλογές;
Η ανεργία ήταν ήδη υψηλή όταν ο Φρ. Ολάντ ανέλαβε τα ηνία από τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί το 2012
Η ανεργία ήταν ήδη υψηλή όταν ο Φρ. Ολάντ ανέλαβε τα ηνία από τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί το 2012
Μέχρι στιγμής ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει αποκαλύψει τα μελλοντικά του σχέδια και εάν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία την άνοιξη του ερχόμενου έτους. Ο ίδιος πάντως έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με τη μείωση του αριθμού των ανέργων εντός του 2016.
Γεγονός είναι ότι ο νυν πρόεδρος έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο. Σήμερα μόλις το 29 % των Γάλλων δηλώνουν ικανοποιημένοι με το έργο του. Ο Φρανσουά Ολάντ έχει στη διάθεσή του κάτι παραπάνω από έναν χρόνο για να ανατρέψει το δυσμενές για τον ίδιο κλίμα προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις, εφόσον φυσικά το αποφασίσει, την προεδρία και να εξασφαλίσει την παραμονή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
dpa / Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου