oaednews

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Δέσποινα Βάλβη για το πολυτεχνείο

Εκφωνήθηκε από τη σ/φ Δέσποινα Βάλβη στη Διοίκηση του Οργανισμού
«Ξέρετε δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο του 73», είπαν στον γιό μου, στην τρίτη λυκείου ένα πρωί του Νοέμβρη του 2015. «Μάνα , δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο το 73;» Με ρώτησε.
 Τον κοίταξα σιωπηλά κι η μνήμη μου γύρισε πίσω όταν ήμουν μικρή κι έναν Νοέμβρη άκουσα κρυφά κάτι από το ραδιόφωνο στο δωμάτιο του  αδελφού μου: Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο..Φωνές, παιδιά ζητούσαν βοήθεια. «Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο..» τρείς μέρες ακριβώς. Τόσο υψώθηκε η φωνή . Σε τόσο σιώπησε η κραυγή και τα τραγούδια.
Σπυρίδων Κοντομάρης  ΕΤΩΝ 57 , Διομήδης Κομνηνός ΕΤΩΝ 17, Γιάννης Μικρόνης ΕΤΩΝ 22, Βασιλική Μπεκιάρη ΕΤΩΝ 17, Μιχάλης Μυρογιάνης ΕΤΩΝ 20,.σύνολο 24. 59; 75; 130; Τελικά πόσοι ήταν οι νεκροί στο Πολυτεχνείο;

Όχι δεν ήταν όλοι φοιτητές. Ήταν όμως όλοι άνθρωποι που το όραμά τους ήταν ένα καλύτερο αύριο, ένα ελεύθερο αύριο. Ήταν άνθρωποι που ένωσαν τις φωνές τους με τους φοιτητές στο Πολυτεχνείο για να διώξουν τη Χούντα. Με ένα σύνθημα «Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία»
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοέμβρη με τους φοιτητές συγκεντρωμένους στο Πολυτεχνείο ν αποφασίζουν αποχή από τα μαθήματα. Κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 14/2/1973.
Η μέρα γέμιζε το Πολυτεχνείο με φοιτητές και πολίτες. Απόφαση: Κατάληψη. Οι πόρτες έκλεισαν. Άρχισε η λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού και πολύγραφου: Αντίσταση. Περιφρούρηση χώρου, δημιουργία  εστιατορίου και νοσοκομείου .Και γύρω γύρω ελεύθεροι σκοπευτές.
16 Νοέμβρη: αστυνομία, δακρυγόνα, γκλομπς και σφαίρες. Οι περισσότεροι διαλύθηκαν.
2 μοίρες Λοκ στον σταθμό Λαρίσης. Μια μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη 3 τανκς απ το Γουδί στο Πολυτεχνείο.
3 τα ξημερώματα 17 Νοέμβρη. Το άρμα έριξε την πόρτα παρασέρνοντας μια κοπέλα και την ελληνική σημαία. Τα Λοκ οι αστυνομικοί ,μυστικοί και μη εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο. Συλλήψεις και ΕΣΑ.
Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974 αφού πριν έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Στην Ελλάδα επανήλθε η δημοκρατική κυβέρνηση.
Ελλάδα, δικτατορία, πολυτεχνείο, δημοκρατία.
Ελλάδα.  Δικτατορία.  Πολυτεχνείο.  Δημοκρατία ;;;
1050 χιλιόκυκλοι
ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
"Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!"
Αυτή η φωνή που τρέμει στον αέρα,
δεν σούστειλε ένα μήνυμα μητέρα,
αυτή η φωνή δεν ήτανε του γιού σου,
ήταν φωνές χιλιάδες του λαού σου.

"Εδώ Πολυτεχνείο ,εδώ Πολυτεχνείο!"
Μιλάει ένα κορίτσι κι ένα αγόρι,
εκπέμπουνε τραγούδι μοιρολόι,
χίλιες πενήντα αντένες η λαχτάρα,
σε στόματα μανάδων η κατάρα.

Και τα κορίτσια και τ' αγόρια που μιλούσαν,
τρεις μέρες και τρεις νύχτες δεν μετρούσαν,
δοκίμαζαν τις λέξεις με αγωνία,
κι αλλάζανε ρυθμό στην ιστορία.

"Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!"
Γραμμένα μένουν τα ονόματα στο αρχείο,
δεν αναφέρονται οι νεκροί που είναι στο ψυγείο,
λένε πως είναι τέσσερις κι είναι εκατό οι μανάδες,
πρώτα σκοτώθηκε η φωνή και σώπασαν χιλιάδες.


Ας αναστήσουμε τις μνήμες απ τον αγώνα του Πολυτεχνείου. Ας διδαχθούμε για ν αναστήσουμε την αξιοπρέπεια και την περηφάνια ενός υποδουλωμένου λαού σήμερα.
Αξίζει η μνήμη του αγώνα του Πολυτεχνείου να γίνει λαμπρό παράδειγμα και η σπίθα που θ ανάψει τη φωτιά της εξέγερσης στο μυαλό του υποδουλωμένου στις ξένες δυνάμεις, Έλληνα.


1 σχόλιο:

  1. Επίσης πολλα συγχαρητηρια στη Συνάδελφο Βάλβη, στο Σύλογό μας και στην Υπηρεσία μας που στηρίζουν τέτοιες δραστηριότητες και μας ενθαρύνουν να πραγματοποιούμε τόσο πρωτοποριακές εκδηλώσεις όπου οι επετειακές ομιλίες να είναι προσιτές στους συναδέλφους και να τους φέρνουν πιό κοντά,ενώ παράλληλα εχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της μουσικής με ζωντανή εκτελεση πιάνου.Ειναι τιμή μου που συμμετείχα σε τόσο καλή για όλους μας συγκυρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή