oaednews

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Σύνδεση με Κάιρο

του ανταποκριτή μας Γιώργου Χριστοφίδη
Σχέδιο για την κατάρτιση 1.6 εκατομμυρίων ανέργων
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει δημιουργήσει ένα εθνικό σχέδιο επαγγελματικής κατάρτισης για την προώθηση της απασχόλησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για  μείωση της ανεργίας.                                                                      `                                              
Το σχέδιο έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει περίπου 1.6 εκατομμύρια Αιγυπτίους σε 300 ειδικότητες. Από αυτούς περίπου 750.000 πρόκειται να εργαστούν στην Αίγυπτο και άλλοι 850.000 θα εκπαιδευθούν για να εργαστούν στο εξωτερικό, σε παραδοσιακές και νέες αγορές στην Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία. Με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις το σχέδιο θα μειώσει την ανεργία, προκειμένου να συμβαδίζει με τα παγκόσμια ποσοστά. Σκοπός είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις τρέχουσες και προβλεπόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ακριβή βάση δεδομένων για την αγορά εργασίας, τα ποσοστά της ανεργίας και την κατανομή της ανάλογα με την ηλικία, τα προσόντα και το φύλο, προκειμένου να ετοιμαστεί ένα σχέδιο κατάρτισης που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα", ανέφερε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης.                                   Ανέφερε, επίσης, ότι, παρά το γεγονός ότι περίπου 20 εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αίγυπτο έχουν περισσότερα από 800 κέντρα κατάρτισης και οι φορείς δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά για την κατάρτιση και την τεχνική εκπαίδευση μέσω του προϋπολογισμού,  απέτυχαν διότι δεν καλύπτουν τις φιλοδοξίες και τα οράματα της κυβέρνησης.                                       
Ο αξιωματούχος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει συντονισμός μεταξύ της πολιτικής της κυβέρνησης και των προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και με τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και τα επενδυτικά σχέδια.
Επίσης, έθεσε το θέμα της αύξησης του πληθυσμού και της επακόλουθης αύξησης του αριθμού των ατόμων που ψάχνουν για δουλειά και το πώς η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη δοκιμασία μέσω στοχευμένης και συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης. Κάλεσε, επίσης, για μια συζήτηση σχετικά με την αύξηση της προσφοράς της ανειδίκευτης εργασίας που δεν πληροί τις απαιτήσεις της εσωτερικής ή διεθνούς οικονομίας.
Ο αξιωματούχος τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία ομπρέλα που θα συγκεντρώσει όλους τους φορείς και τους ενδιαφερομένους  για να εξετάσουν τις ανάγκες της τοπικής και παγκόσμιας αγοράς εργασίας, οι οποίες θα καλυφθούν μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης. Κάλεσε, επίσης, όλους τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, βιοτεχνιών, βιομηχανιών να συνδράμουν στην ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης.


Το Υπουργείο Εργασίας Αιγύπτου διαθέτει μια πλατφόρμα που συνδέεται ηλεκτρονικά με τα γραφεία απασχόλησης και μετανάστευσης σε όλη την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου