oaednews

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του ΟΑΕΔ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX2109924316
Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr
Αρ. Πρωτ. 185 / 29 -10 – 2015
Προς: Όλες τις υπηρεσίες
Ενώσεις-Μέλη μας

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, με αφορμή την υπόθεση υπεξαίρεσης τεράστιου χρηματικού ποσού από τα Ταμεία του ΟΑΕΔ, καταδικάζει με τον πιο απόλυτο και απερίφραστο τρόπο το μεμονωμένο αυτό γεγονός. 
Καταδικάζει ταυτόχρονα, καθεστωτικές λογικές που επικράτησαν στη δημόσια διοίκηση, λογικές που καταδικάστηκαν πολλάκις από την Ομοσπονδία μας και οδήγησαν μέχρι εδώ πρόσωπα, οργανισμούς και Κράτος.
Η υπόθεση υπεξαίρεσης που αποκαλύπτεται και σχετίζεται με πρώην συνδικαλιστή αποτελεί μια αποτρόπαιη πράξη, ιδιαιτέρως όταν αφορά υπάλληλο του Οργανισμού που έχει σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά και έναν άνθρωπο που συμμετέχοντας στα κοινά, θα έπρεπε να έχει ως μοναδικό σκοπό του την υπεράσπιση εργαζομένων. 

Η αποτρόπαιη αυτή  πράξη υπεξαίρεσης από τον Οργανισμό σχετίζεται και αναδεικνύει μια σειρά από παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, όπως η επιλογή προσώπων σε θέση ευθύνης, η μη δημοσίευση ετήσιων οικονομικών ισολογισμών και η αδυναμία των ακριβοπληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων να αποτρέψουν ή να εντοπίσουν τέτοιες ενέργειες.
Ως Ομοσπονδία παρακολουθούμε στενά από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και ζητάμε την άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την άμεση καταδίκη όσων παρανόμως κερδοσκόπησαν εις βάρος του Οργανισμού και των ανέργων.
          Επιπροσθέτως, απαιτούμε τη θεσμική  θωράκιση του Οργανισμού με την δημοσίευση του ετήσιου οικονομικού ισολογισμού στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες, καθώς και την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος οικονομικής διαχείρισης με την εισαγωγή επιτρεπόμενων ενεργειών ανά χρήστη και πολλαπλών επιπέδων ελέγχων έτσι ώστε να προλαμβάνονται παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
Επιτακτική προτεραιότητα για τη σημερινή Διοίκηση του Οργανισμού πρέπει να αποτελέσει η πρόληψη, η οποία  μέχρι σήμερα φαίνεται να ήταν άγνωστη λέξη. Ασφαλιστικές δικλείδες κατά της διαπλοκής μπορούν να υπάρξουν, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση.
Τέλος, διευκρινίζουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τέτοιες υποθέσεις δεν αφορούν τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, οι οποίοι σημειώνουμε ότι είναι εκείνοι που εντόπισαν και ανέδειξαν το συγκεκριμένο περιστατικό.
          Η όποια εξαίρεση του κανόνα δεν επιτρέπεται να σπιλώνει ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται καθημερινά με ζήλο και αυταπάρνηση, προκειμένου να υποδεχθούν τις ορδές ανέργων που αναζητούν αποκούμπι στον ΟΑΕΔ.
Οποιαδήποτε προσπάθεια γενίκευσης εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων και των συνδικαλιστών είναι μια ακόμη καταδικαστέα απόπειρα υποκίνησης του κοινωνικού αυτοματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου