oaednews

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΟΑΕΔ: Οι εκκρεμότητες, οι αφερεγγυότητες και ο εισαγγελέας

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο     
    Σαρωτικές αλλαγές και σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια να καταφέρει ο Οργανισμός, να αλλάξει... βηματισμό, επιχειρεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ. Οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν σε πρώτη φάση τη βελτίωση του συστήματος μηχανογράφησης, για να σταματήσουν να προκαλούνται προβλήματα, σαν και αυτά που ταλαιπωρούν χιλιάδες ανέργους στην προσπάθειά τους, είτε να συμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης, είτε ακόμα και στην καταβολή επιδομάτων, όπως είναι η περίπτωση με το επίδομα αφερεγγυότητας.


Επίσης, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για προγράμματα απασχόλησης που καλύφθηκαν οι θέσεις, μέσα σε λίγες ώρες, αφού διαπιστώθηκε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού δεν άντεξε τον όγκο των αιτήσεων και κατέρρευσε. Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του Οργανισμού, εξετάζονται έως και περιπτώσεις καταγγελιών από πολίτες ότι διαπιστώθηκε προσπάθεια υποβολής αιτήσεων από ένα άτομο, από πολλούς υπολογιστές, την ίδια χρονική στιγμή. Μάλιστα, ο εισαγγελέας εξετάζει το ενδεχόμενο να υπήρξε έως και αθέμιτη συνδιαλλαγή θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους αποδέκτες, με αποτέλεσμα να μην περισσέψουν θέσεις απασχόλησης για όσους υπέβαλλαν αιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, επειδή στον ΟΑΕΔ έχουν διαπιστώσει σωρεία δυσλειτουργιών στα μηχανογραφικά συστήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό λύνεται τα επόμενα 24άωρα το πρόβλημα που ανέκυψε με τη χορήγηση του επιδόματος αφερεγγυότητας σε δικαιούχους, καθώς ενώ υπήρχαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δεν μπορούσαν να εκταμιευθούν τα ποσά που τους αναλογούσαν και να μπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αντίστοιχη προσπάθεια καταβάλλεται και για την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, όλα τα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη πλην του προγράμματος voucher που αφορά δικαιούχους ηλικίας 29 – 64 ετών, για το οποίο πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις από το υπουργείο Εργασίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά την κάλυψη 16.620 θέσεων στους κλάδους των κατασκευών, της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και των νέων τεχνολογιών, έχει ουσιαστικά «κολλήσει», καθώς επανεξετάζεται από την αρχή, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μέχρι να προκύψουν οι όποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά το ύψος της επιταγής εισόδου, αλλά και της διαδικασίας θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, το πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει.

www.dikaiologitika.gr

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΙΟ ΔΙΕΣΤΡΑΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ <> ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ <<70 € ΤΟ ΜΗΝΑ>> ....ΝΑΙ 70 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ 1 ΩΡΑ ΟΛΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΤΡΩΙΚΑΝΟΙ ΖΗΤΑΝΕ 700 € ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΙΣΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή