oaednews

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Στο μικροσκόπιο τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ανέργων

Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν το πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας», η «κορωνίδα» των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ την περίοδο 2007-2013, και αυτό της κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο και τους δήμους.

Η αρμόδια για θέματα ανεργίας αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου έχει ήδη προαναγγείλει τόσο την αξιολόγηση των παλαιών προγραμμάτων όσο κυρίως τον επανασχεδιασμό των νέων, που πρόκειται να προκηρυχθούν, με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας, επιθετικής και κυρίως αποτελεσματικότερης πολιτικής για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, και προκειμένου να μη διαψευσθούν οι προσδοκίες χιλιάδων ανέργων που αναμένουν από τον Σεπτέμβριο την υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε Δημόσιο και δήμους, η αναπληρώτρια υπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η υλοποίηση δράσεων που ήδη έχουν προκηρυχθεί. Η υλοποίηση του προγράμματος, με μικρές παρεμβάσεις κυρίως σε κάποιες ειδικότητες του Δημοσίου, αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος Φεβρουαρίου. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και των περιφερειών, προκειμένου να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο κοινωφελές πρόγραμμα, του οποίου οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιούνται εντός των επόμενων ημερών.

Η κ. Αντωνοπούλου επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι το υπουργείο δεν θα πετάξει άλλα λεφτά σε χαμένες ευκαιρίες απασχόλησης. Για τον λόγο αυτό, εκτός από την έκθεση-αξιολόγηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που έχει αναλάβει να εκπονήσει το ΙΟΒΕ (από την προηγούμενη κυβέρνηση), θα πραγματοποιηθεί και έρευνα, προκειμένου πολύ σύντομα να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι από τους ανέργους που συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης μέσω ΚΕΚ βρήκαν δουλειά και πόσοι επέστρεψαν στην ανεργία. Στη συνάντηση που συμμετείχαν εκπρόσωποι και των δύο φορέων από τον χώρο των ιδιωτικών και δημόσιων ΚΕΚ (ΕΛΣΕΚΕΚ και ΠΑΣΕΚΕΚ) αλλά και σε αυτές που προηγήθηκαν, με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, την ΕΕΔΕ καθώς και με την ομάδα άνεργων νέων που έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχα προγράμματα «V for Voucher-ades», η κ. Αντωνοπούλου ζήτησε «με ανοιχτή διάθεση αυτοκριτικής» να συμβάλουν όλοι με τις προτάσεις τους στον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων, τα οποία θα ανακοινώσει το υπουργείο σε εύλογο χρόνο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «η νέα ηγεσία του υπουργείου δεν αποσκοπεί να λειτουργήσει ως λαϊκό δικαστήριο για τις αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά ως εντολοδόχος των ανέργων που ζητούν επίλυση των προβλημάτων τους». Η κ. Αντωνοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι πελάτες μου είναι οι άνεργοι, αλλά ο δικός σας πελάτης είναι το υπουργείο Εργασίας».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ΚΕΚ ζήτησαν από την υπουργό την παρέμβασή της για να επιλυθούν προβλήματα που έχουν σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής των προγραμμάτων, αλλά και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από ορισμένα ΚΕΚ που κάνουν κακή χρήση του voucher.

Ο νέος σχεδιασμός θα γίνει βάσει μελέτης για τη διάγνωση των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας, η οποία θα είναι έτοιμη εντός του επόμενου διαστήματος, ενώ στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξουν «μεικτά προγράμματα», με συνδυασμό της κατάρτισης με την απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου