oaednews

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Τι είναι το "Ταμείο Διαχείρισης Αποθεματικών και Περιουσίας"

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη


Ακούγεται εντυπωσιακό, είναι όμως αμφίβολο αν και τα αποτελέσματά του θα μπορούσαν να είναι το ίδιο εντυπωσιακά. Και αυτό γιατί κάτι ανάλογο έχει ήδη επιχειρηθεί…

Ο λόγος για το ανήκουστο μέχρι πρότινος «Ενιαίο Ταμείο Διαχείρισης Αποθεματικών και Περιουσίας» των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) το οποίο προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή σαν ένα μέσο ενίσχυσης των εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, δεδομένης της δυσκολίας του Κρατικού προϋπολογισμού να συνεισφέρει σε αυτούς, αλλά και των ορίων που έχει φτάσει η εισφοροδοτική ικανότητα των επιχειρηματιών.

Ωστόσο, δεν είναι και τόσο… ανήκουστη η ιδέα της αξιοποίηση της κινητής (πχ αποθεματικά) και ακίνητης περιουσίας (οικόπεδα, κτίρια, διαμερίσματα) των φορέων ασφάλισης, την οποία λανσάρει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την σκέπη ενός Ενιαίου Ταμείου Διαχείρισης Αποθεματικών και Περιουσίας.



Και αυτό γιατί  τον όρο «απόδοση περιουσίας» το συναντά κανείς δια… γυμνού οφθαλμού σε όλες τις εισηγητικές εκθέσεις του κρατικού προϋπολογισμού και ειδικά στο τμήμα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ (νυν ΠΕΔΥ).

Η απόδοση περιουσίας, λοιπόν, από ενοίκια ακινήτων τα οποία εκμεταλλεύονται οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης όπως και  από τους τόκους από επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα αποφέρουν περίπου 1-1,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στους εν λόγω φορείς. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% - 2,8% των ετήσιων εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και, άρα, κάθε άλλο παρά ικανό είναι να κλείσει τις «τρύπες» του ασφαλιστικού συστήματος.

Πώς σκέφτονται, παρόλα αυτά, στο ΣΥΡΙΖΑ ένα τέτοιο ταμείο;   

Σύμφωνα με τις θέσεις που έχει προτείνει για διαβούλευση το εν λόγω κόμμα πριν αναλάβει την εξουσία ένα Ενιαίο Ταμείο Διαχείρισης Αποθεματικών και Περιουσίας «θα αναλάβει την αξιοποίηση της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με επενδύσεις χαμηλού ρίσκου που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα εγγυώνται την τήρηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων». 

Περαιτέρω, από το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως «η απόδοση της αξιοποίησης θα είναι εγγυημένη από το Κράτος που θα έχει την τελική ευθύνη διαχείρισης του Ενιαίου Ταμείου Διαχείρισης Αποθεματικών και Περιουσίας ώστε οι ελλιπείς αποδόσεις να συμπληρώνονται μέχρι το συμφωνημένο (από τα Ταμεία και το κράτος) όριο».

Το Ενιαίο Ταμείο Διαχείρισης Αποθεματικών και Περιουσίας των ταμείων «θα είναι υποχρεωμένο να υποβάλλει ετήσιο απολογισμό διαχείρισης αλλά και 5ετή προγραμματισμό για το μέλλον, οι οποίοι θα υπόκεινται στον πολιτικό έλεγχο και την έγκριση του Κοινοβουλίου μαζί με τον κοινωνικό προϋπολογισμό αλλά και σε κοινωνικό έλεγχο από το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης που θα αποτελείται από εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών και από επιστήμονες της επιλογής τους».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου