oaednews

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Παρελθόν σε λίγο το οκτάωρο για όλους τους εργαζόμενους στη Σουηδία

Όλο και περισσότεροι γίνονται πλέον οι επαγγελματικοί κλάδοι της Σουηδίας στους οποίους περνά το εργασιακό εξάωρο, με εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ιδρύματα, συνεργεία αυτοκινήτων αλλά και καταστήματα λιανικής να χαιρετίζουν με τον πιο θερμό, φυσικά, τρόπο τη νέα πραγματικότητα που τους χαρίζει 40 συνολικά ώρες μηνιαίως, επιπλέον προσωπικής ζωής

«Στόχος της σκανδιναβικής χώρας είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα και να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους», γράφει χαρακτηριστικά η Independent, αναφερόμενη στη γνωστή άμεση σύνδεση της ανάπτυξης με την ατομική και κοινωνική «ευτυχία». 

Η έδρα της Toyota στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Σουηδίας, εφαρμόζει το μέτρο της εξάωρης εργασίας εδώ και 13 χρόνια. Και τα νέα από τη θυγατρική της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού και οι εργαζόμενοι σ' αυτή δηλώνουν ευτυχέστεροι και η παραγωγικότητά τους και τα κέρδη της επιχείρησης έχουν αυξηθεί.

Η Filimundus, μια εταιρεία ανάπτυξης ηλεκτρονικών εφαρμογών που εδρεύει στην πρωτεύουσα, Στοκχόλμη, υιοθέτησε το εξάωρο πέρυσι. «Η οκτάωρη εργασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύουν πολλοί», δηλώνει στην «Independent» ο διευθύνων σύμβουλος της Filimundus Λίνους Φελντ.

«Το να μείνει κανείς προσηλωμένος επί οκτώ ώρες σε ένα συγκεκριμένο σκοπό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Για να ξεπεράσουν οι εργοδότες τον σκόπελο της κούρασης των ανθρώπων που απασχολούν, τους υποχρεώνουν να κάνουν διαλείμματα για φαγητό, για καφέ, για κουβέντα και εν γένει για ανανέωση, παρατείνοντας έτσι το ωράριο», εξηγεί ο σουηδός μάνατζερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου