oaednews

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Τα πάνω... κάτω στον ΟΑΕΔ

Τα πάνω … κάτω επιχειρεί να φέρει η νέα διοικήτρια του ΟΑΕΔ, κ. Μαρία Καραμεσίνη, στον τομέα δράσης της.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σχεδόν έτοιμο το σχέδιο λειτουργικής αναδιοργάνωσης του οργανισμού, και τα νέα προγράμματα απασχόλησης θα μπορούν να μπουν σε τροχιά υλοποίησης, ενώ παράλληλα «ξεσκονίζονται» όλα τα κοινωνικά επιδόματα ενόψει της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 10% από την 1η Οκτωβρίου του 2015.

Πιο αναλυτικά:1. Το σχέδιο λειτουργικής ανασυγκρότησης η διαμόρφωση του οποίου επιχορηγείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, περιλαμβάνει την επιμόρφωση του προσωπικού, τη σύσταση μονάδων ελέγχου με στόχο τη βελτίωση της διαχειριστικής αξιοπιστίας, τη δημιουργία μίας επιτελικής ομάδας σχεδιασμού – ελέγχου, την ενίσχυση της διαφάνειας και την ενίσχυση της διαφάνειας.


2. Μέχρι το Φθινόπωρο του 2015 θα έχει γίνει η εξειδίκευση των δράσεων του νέου ΕΣΠΑ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) για την προγραμματική περίοδο 2014 -20. Σταθμός στην όλη διαδικασία είναι και η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, από την οποία μπορεί να λάβει έως 2 δισ. ευρώ επιπλέον η Ελλάδα, τα οποία πιθανότατα θα διατεθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας. Έντονα αρνητική είναι η διάθεση της νέας διοικήτριας του ΟΑΕΔ απέναντι στα προγράμματα επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας (voucher).

3. Παράλληλα το Υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει από τον ΟΑΕΔ να ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια επιδότησης της ανεργίας με άξονα τον νέο κατώτατο μισθό (σ.σ. με βάση τον οποίο διαμορφώνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας) που, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα αυξηθεί στα 650 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Έτσι βρίσκονται υπό επανεξέταση το τακτικο επίδομα ανεργίας και το επίδομα προς τους μακροχρόνια ανέργους μαζί και οι όροι καταβολής του, αλλά ακόμα και το σχήμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.   Άμεσες δράσεις Ως προς τις άμεσες δράσεις, η διοίκηση του ΟΑΕΔ προωθεί τις ακόλουθες:

1. Σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου  ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για 35.000 θέσεις σε παιδικές κατασκηνώσεις.

2. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για 150.000 θέσεις στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού για την περίοδο 1/10/2015-30/9/2016.

3. Οι προσωρινοί πίνακες με τα αποτελέσματα των δικαιούχων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους  με 32.000 δικαιούχους θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Πληροφοριές του Capital.gr αναφέρουν πως οι τελικοί πίνακες θα είναι έτοιμοι στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου και την ίδια περίοδο θα γίνει η προκήρυξη για τις υπόλοιπες 18.000 θέσεις κοινωφελούς απασχόλησης στις περιφέρειες και άλλους φορείς του δημοσίου.

4. Το πρόγραμμα σύνδεσης με την αγορά εργασίας (voucher) για 13.000 πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ υλοποιείται ήδη. Σε εκκρεμότητα ακόμα βρίσκεται το πρόγραμμα voucher για τις ηλικίες 29-64 ετών.

5. Δεν θα υπάρξουν εγγραφές φέτος σε Σχολεία Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) λόγω εξαιρετικά μειωμένου ενδιαφέροντος υποψηφίων μαθητών. Σε επόμενο νομοσχέδιο θα καταργηθούν τα εν λόγω σχολεία.

6. Το επίδομα φερεγγυότητας των πρώην εργαζομένων της πρώην «Ελευθεροτυπίας» θα καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους του μέχρι τέλος του μήνα.

7. Συστήνεται ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου