oaednews

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

«Ξεσκονίζουν» και την ακίνητη περιουσία Ταμείων – τ. ΟΕΚ ύψους €6,2 δισ.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
 
Εκτός από την κινητή περιουσία, δηλαδή τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών φορέων, το Υπουργείο Εργασίας έχει αρχίσει να ψάχνει αξιοποιήσιμους  πόρους για το Δημόσιο και στην ακίνητη περιουσία τους. 
Η ακίνητη περιουσία των εποπτευομένων από το Υπ. Εργασίας ασφαλιστικών φορέων αφορά οικόπεδα, κτίρια, διαμερίσματα και τα καταστήματα. Κύριοι «κάτοχοι» αυτής της ακίνητης περιουσίας είναι ο τέως Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ) και τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΤΑΠΙΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ, ΝΑΤ).

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, συγκροτήθηκε στις 22 Μαΐου 11μελής «Ομάδα Εργασίας» με στόχο την «καταγραφή και υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Πρόεδρος της εν λόγω ομάδας, ορίστηκε ο γενικός γραμματέας του Υπ. Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ενώ μεταξύ των μελών της είναι η Βασιλική Τριανταφυλλίδη (υποδιοικητής ΙΚΑ, αρμόδια για την ακίνητη περιουσία του), ο Περικλής Αθανασόπουλος (υπάλληλος της Διεύθυνσης Προμηθειών, Μέριμνας και Τεχνικών Έργων), ο Μάριος Κρητικός (υπάλληλος του ΟΑΕΔ) και ο Ηλίας Κορωναίος  (υπάλληλος ΗΔΙΚΑ Α.Ε.)
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν στο Capital.gr πως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η αξία των ακινήτων του τ. ΟΕΚ και των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται τουλάχιστον 6,2 δισ. ευρώ.
Τα 4,7 δισ. ευρώ εξ αυτών ανήκουν στον τ. ΟΕΚ – ο οποίος έχει περάσει υπό την «σκέπη» του ΟΑΕΔ από το 2012- και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και προπαντός στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο τ. ΟΕΚ έχει στη διάθεση του 16.134 ακίνητα, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία 504 ακίνητα.
Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων του τ. ΟΕΚ αφορά 13.500 διαμερίσματα τα οποία δεν έχουν παραχωρηθεί σε δικαιούχους. Ακολουθούν 1282 καταστήματα, 570 χώροι εντός οικισμών της Εργατικής Κατοικίας, 250 μεγάλες αίθουσες συγκεντρώσεων, 148 οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως και άλλα 48 εκτός σχεδίου πόλεως κλπ.
Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων αφορά σε 423 κτίρια, καταστήματα κλπ., 50 οικόπεδα, 19 διαμερίσματα, 6 ξενοδοχεία, 4 νοσοκομεία και 2 κατασκηνωτικούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου