oaednews

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΞΟΝΕΣ Το πεντάμηνο πλάνο για τις πρώτες νέες θέσεις απασχόλησης


Σχέδιο «εκτάκτου ανάγκης» για την απασχόληση -που σε πρώτη φάση θα εκτείνεται σε ορίζοντα πέντε μηνών- εκπονεί η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, επισημαίνει ότι στόχος των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων «είναι να προσφέρουν θέσεις εργα­σίας και όχι απλά ανακούφιση», γι' αυτό και θα είναι σχ
Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, επισημαίνει ότι στόχος των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων «είναι να προσφέρουν θέσεις εργα­σίας και όχι απλά ανακούφιση», γι' αυτό και θα είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε «να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σε τοπικό επίπεδο και στον παραγωγικό ιστό».
Στόχος είναι να γίνει «λίφτινγκ» στις υλοποιούμενες δράσεις για την κατάρτιση και την απασχόληση, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους και να εξασφαλιστεί απόλυτη διαφάνεια στην κατανομή των κονδυλίων. Η «ισορροπία» είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να συνεχιστεί η υλοποίηση προγραμμάτων που έχουν ξεκινήσει ή έχουν ανακοινωθεί και ταυτόχρονα να επανασχεδιαστούν δράσεις που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα. Για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων θα υπάρξει συνεργασία με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς και ήδη έχουν αρχίσει τα πρώτα... ραντεβού στο υπουργείο Εργασίας.

• Το αμέσως επόμενο διάστημα θα «τρέξει» το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο είχε παγώσει πριν από τις εκλογές (αφορά 52.000 ανέργους). Τα περιθώρια παρεμβάσεων στη βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι περιορισμένα, ωστόσο θα δοθεί βάρος στην... παρακολούθηση του τρόπου υλοποίησής του.
• Παράλληλα έχει αρχίσει η συζήτηση για την «αναμόρφωση» των προγραμμάτων κατάρτισης, καθώς βασικός στόχος είναι να υπάρχει απορρόφηση των ανέργων στην αγορά εργασίας. • Ευκαιρίες απασχόλησης θα δημιουργηθούν σε νέα πεδία (κυρίως σε επίπεδο δήμων), με κεντρικό γνώμονα τη διασύνδεση των δράσεων με τις κοινωνικές και τοπικές ανάγκες.
Το πεντάμηνο πλάνο για τις πρώτες νέες θέσεις απασχόλησης
• Τέλος θα ενισχυθεί η κοινωνική οικονομία με τη δημιουργία ενός ολόκληρου πλέγματος υποστήριξης των ανέργων που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Η βασική φιλοσοφία των αλλαγών είναι πως, εκτός από την επιδότηση, θα παρέχεται και συμβουλευτική για μία σειρά θεμάτων (από το πώς θα στηθεί η επιχείρηση μέχρι και πώς μπορεί να γίνει εξαγωγή προϊόντων). Παράλληλα με τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις θα υπάρξει και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, καθώς η μάχη για την τιθάσευση της ανεργίας δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε σύντομη.
Το σχέδιο εξπρές για νέες θέσεις εργασίας...
Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την απασχόληση εκπονεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχο μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα υλοποιούμενα προγράμματα και περισσότερη διαφάνεια στην αξιοποίηση των κονδυλίων. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, έχει ξεκινήσει μαραθώνιο συσκέψεων με υπηρεσιακούς παράγοντες και κύκλο επαφών με κοινωνικούς και τοπικούς φορείς για την εκπόνηση μίας νέας «επιθετικής» στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Βασική φιλοσοφία της Ρ. Αντωνοπούλου είναι πως πρόκειται για μια «σκυταλοδρομία» και τώρα πρέπει να συνεχιστεί η... κούρσα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό δεν σταματά η υλοποίηση δράσεων που ήδη τρέχουν, ενώ θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις -χωρίς να ανατρέπεται η βασική φιλοσοφία- σε προγράμματα που είναι έτοιμα προς υλοποίηση (π.χ. κοινωνική εργασία).
Ταυτόχρονα εκπονείται ένα βραχυπρόθεσμο πλάνο για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το υπουργείο Εργασίας μέσα στο επόμενο πεντάμηνο (κοινωνική οικονομία, δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης).
Από τις παρεμβάσεις αυτές θα υπάρξει ένα σαφές στίγμα της νέας φιλοσοφίας που διαπνέει το υπουργείο, προκειμένου στη συνέχεια θα ξεδιπλωθεί ένα διετές σχέδιο δράσης.
Προϋποθέσεις
Εμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υλοποιούμενων προγραμμάτων, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων και όχι για την προσωρινή «συγκάλυψη» του προβλήματος. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου «δεν θα διαψεύσουμε ώριμες προσδοκίες πολιτών που περιμένουν να ενταχθούν σε κάποια από τα τρέχοντα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας. Αλλά δεν θα πετάξουμε λεφτά σε ''ευκαιρίες'' απασχόλησης που δεν έχουν νόημα και στόχο και λειτουργούν σαν ένα φιλοδώρημα, χωρίς καμία σύνδεση με τις ανάγκες της οικονομίας, τις γνώσεις και τις δεξιότητες των ανέργων». Το «σχέδιο δράσης» της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας περιλαμβάνει τις εξής στοχευμένες παρεμβάσεις:
1 Πλαίσιο υποστήριξης και ενημέρωσης
Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας με τη δημιουργία ενός ολόκληρου πλέγματος υποστήριξης των ανέργων που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο με τα υπουργεία Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Η βασική φιλοσοφία των αλλαγών είναι να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υποστήριξης και ενημέρωσης των ανέργων, που θέλουν να δημιουργήσουν μία μικρή επιχείρηση. Ετσι εκτός από την οικονομική επιδότηση θα παρέχεται και συμβουλευτική για μία σειρά θεμάτων (από το πώς θα στηθεί η επιχείρηση μέχρι και πώς μπορεί να γίνει εξαγωγή προϊόντων).
Στον αγροτικό τομέα
Για παράδειγμα, άνεργος θέλει να δραστηριοποιηθεί στον αγροτικό τομέα και κυρίως σε νέες μορφές καλλιέργειες. Εκτός από την επιδότηση, θα μπορεί να έχει συμβουλευτική υποστήριξη (ακόμα και σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή) αλλά και να ενημερωθεί για το πως θα προωθήσει το προϊόν του στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό.
Η νέα αναπληρώτρια υπουργός έχει επισημάνει πως στόχος των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων «είναι να προσφέρουν θέσεις εργασίας και όχι απλά ανακούφιση». Οι παρεμβάσεις αυτές θα «έχουν σχεδιασμό και περιεχόμενο που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σε τοπικό επίπεδο και δεν είναι αποκομμένες από τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού και της αγοράς εργασίας».
Παράλληλα με τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις θα υπάρξουν και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, καθώς οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Με βάση διεθνείς οργανισμούς (όπως το ILO) ακόμα και ρυθμούς ανάπτυξης έως και 3% τον χρόνο η επιστροφή σε ποσοστά ανεργίας του 2007 δεν είναι δυνατόν να γίνει πριν περάσει μία δεκαετία.
2 Προγράμματα για 52.000 ανέργους
Επιταχύνεται η υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 52.000 ανέργους. Το πρόγραμμα είχε «παγώσει» πριν από τις εκλογές και επομένως τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στην εβδομάδα η Ράνια Αντωνοπούλου θα έχει κύκλο επαφών με εκπροσώπους των δήμων που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα θα ζητηθεί οι δήμοι να παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία με τις θέσεις εργασίας, που θα τοποθετηθούν οι άνεργοι και τις ειδικότητές τους. Δηλαδή θα «δικαιολογείται» ένας συγκεκριμένος αριθμός ανέργων να απασχολείται σε ειδικότητες γενικών καθηκόντων, ωστόσο το μεγάλο μέρος θα πρέπει να απασχολείται σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
Μάλιστα θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος από τους δήμους, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει ιστορίες καθημερινής τρέλας, με επιδοτούμενους ανέργους να μην έχουν ουσιαστικό αντικείμενο απασχόλησης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο ατόμων που έπρεπε να προχωρήσουν στη μηχανογράφηση και δεν βρήκαν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο γραφείο. Χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας για να λυθεί το θέμα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να υπάρξουν ανατροπές σε όρους του προγράμματος, όπως είναι οι μισθοί και η διάρκεια εργασίας. Ωστόσο, θα γίνει αυστηρός έλεγχος για να διαπιστωθεί το αν τηρούνται συγκεκριμένες διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας (π.χ. αν δίνονται οι αναρρωτικές άδειες).
3 Διασύνδεση με τις επιχειρήσεις
Μία από τις προτεραιότητες της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, είναι η αναμόρφωση του πλαισίου κατάρτισης και διασύνδεση με τα προγράμματα απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους των ΚΕΚ αλλά και των εργοδοτών, ώστε να διαπιστωθεί τι πραγματικά ψάχνουν οι επιχειρήσεις. Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει συνδυασμός της όποιας κατάρτισης με την απασχόληση ύστερα από «μεικτά προγράμματα». Με τον τρόπο αυτό οι άνεργοι θα μπορέσουν να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο εργασιακό τους περιβάλλον.
Αλλωστε σύμφωνα με τις επιχειρήσεις το πρόβλημα φαίνεται πως δεν είναι το χαμηλό επίπεδο κατάρτισης των ανέργων, αλλά το ότι δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επόμενο εξάμηνο να υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία από αναλυτική μελέτη για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν τα κονδύλια που κατευθύνονται για δράσεις κατάρτισης και θα υπάρξει ανασχεδιασμός. Σύμφωνα με τη Ράνια Αντωνοπούλου, «είναι κοινό μυστικό πως η ιστορία της συνεχιζόμενης και επαγγελματικής κατάρτισης είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο».
Το ερώτημα που έχει τεθεί είναι πώς για κάθε 100 ευρώ της χρηματοδότησης των προγραμμάτων τα 75 ευρώ τα παίρνουν ως αμοιβή τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, δημόσια και ιδιωτικά, και μόνο τα 25 ευρώ να τα λαμβάνει ο επιδοτούμενος άνεργος;
4 Νέες... δεξαμενές απασχόλησης
Δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέα πεδία (κυρίως σε επίπεδο δήμων) και διασύνδεση των δράσεων με τις κοινωνικές και τοπικές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν οι δήμοι να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις και να μην περιοριστούν στη ζήτηση μόνο υπαλλήλων γραφείου.
Για παράδειγμα, μπορεί να ενισχυθούν οι δημοτικές βιβλιοθήκες με άνεργους εκπαιδευτικούς, να υπάρξουν ακόμα και ενισχυτικά φροντιστήρια για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, να δημιουργηθούν θέσεις για την αναμόρφωση χώρων που παίζουν τα παιδιά ακόμα και να γίνουν θεατρικές παραστάσεις από άνεργους ηθοποιούς. Ολες αυτές οι δράσεις θα γίνουν σε συνεργασία με τους δήμους, ώστε τα επιδοτούμενα προγράμματα που εκπονούνται να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου