oaednews

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Πρόγραμμα για άνεργους νέους της Θεσσαλονίκης από το φθινόπωρο

Tου Τάσου Τασιούλα
Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της ανεργίαςτων νέων στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση, Λάζλο Αντόρ, που συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα λάβει 134 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη.


Το πρόγραμμα ήδη υλοποιείται σε Κρήτη και Αθήνα, αλλά διευκρίνισε ότι θα γίνει με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του ΟΑΕΔ και αφορά σε άνεργους φοιτητές και σπουδαστές που ενδιαφέρονται για τα τουριστικά επαγγέλματα. Πρόκειται για επιδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης των συμμετεχόντων, ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια για να διεκδικήσουν θέση στην τουριστική αγορά εργασίας και είναι διάρκειας τεσσάρων μηνών. Το πρόγραμμα θα γίνει σε γερμανικά και ελληνικά.  Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας της Περιφέρειας, κυρία Τζελίνα Μακραντωνάκη, το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί με βάση το πρότυπο του γερμανικού δυαδικού συστήματος και θα προβλέπει την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, την πρακτική άσκηση των σπουδαστών σε ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.
«Είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηριχθούν οι άνεργοι νέοι, προκειμένου σε τέσσερις μήνες να βρουν δουλειά ή να μπουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης», είπε ο κ. Αντόρ.

Το απόγευμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα συναντηθεί με τις διοικήσεις του ΚΕΠΑ και του CEDEFOP. Από τους τελευταίους τόνισε ότι θα πάρει έρευνες για τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση και ειδικά για εκείνα που είναι μέσα στις προτεραιότητες ενίσχυσης από την ΕΕ, όπως τα λεγόμενα «πράσινα» επαγγέλματα (σε σχέση με το περιβάλλον), τα «λευκά» (σε σχέση με την υγεία) και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε στον κ. Αντόρ ότι η Περιφέρεια διαχειρίζεται τα κονδύλια του «άξονα 9» (καταπολέμηση της φτώχειας και κοινωνική ένταξη), που για το ΣΕΣ είναι 134 εκ. ευρώ, αλλά ζήτησε τη στήριξή του προκειμένου να διαχειριστεί και τα κονδύλια του «άξονα 8» (προώθηση απασχόλησης και υποστήριξη κινητικότητας στην εργασία) και του «άξονα 10» (εκπαίδευση, δεξιότητες, δια βίου μάθηση), για να είναι οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κι όχι αποσπασματικές.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέλυσε στον κ. Αντόρ τις πολιτικές που σκοπεύει να εφαρμόσει στην Κεντρική Μακεδονία για την ενίσχυση της απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια εφόσον είναι περιφερειάρχης και δήλωσε ότι «παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα, εμφανίζει τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το 2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου