oaednews

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

"Καμιά σκέψη για νέα διαθεσιμότητα σε ΟΑΕΔ" Λειτουργεί ήδη οριακά....

Απάντηση Υφυπουργού Εργασίας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου για τη μετακίνηση των ανέργων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν το στοιχείο που δίνετε είναι ακριβές, δηλαδή ότι περίπου δωδεκάμισι εκατομμύρια αφορούν περίπου πενήντα χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία, τότε προφανώς πρέπει να επανελεγχθούν αυτές οι συμβάσεις διότι, αν είναι ετήσιες, αφορούν κατ’ άτομο περίπου δύο χιλιάδων ευρώ δαπάνη προκειμένου να μετακινείται με μέσα μαζικής μεταφοράς. Επομένως, εάν επανελέγξουμε τις δαπάνες, εάν επανελέγξουμε τις συμβάσεις και αν έχουμε έναν εξορθολογισμό πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο και σ’ αυτή τη βάση, νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε ξανά για μία γενναία έκπτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς η οποία μπορεί να είναι και κοινωνική ευθύνη, αν θέλετε, του ΟΑΣΑ. Είναι όμως σίγουρα δική μας ευθύνη ως ελληνικής πολιτείας απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα στην ελληνική κρίση, ένα τίμημα που σίγουρα δεν τούς αναλογεί.
            Είναι προφανές ότι με τη μετακίνηση των ανέργων καλύπτουμε δύο βασικά ζητήματα, την εναγώνια καθημερινή αναζήτηση στην εργασία -το περιγράψατε προηγουμένως αυτό- όμως ταυτόχρονα καλύπτουμε και ένα ζήτημα που αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που είναι ο μετριασμός στις συνέπειες, στην ψυχολογία και στα προβλήματα που δημιουργεί στην ψυχική υγεία των ανέργων η μακροχρόνια ανεργία.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από την ελεύθερη ή την όσο το δυνατόν πιο εύκολη μετακίνηση των ανέργων, είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική τους υγεία το να καταπολεμηθούν επιτέλους οι «ουρές» της ντροπής στον ΟΑΕΔ είτε με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, είτε με την ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε προσωπικό.
Εδώ έρχομαι να αναρωτηθώ στα πλαίσια της ερώτησής μου, κύριε Υπουργέ: Ευσταθούν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διαθεσιμότητες από «νευραλγικούς» τομείς όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως είναι ο ΟΑΕΔ;
Ευσταθούν τα δημοσιεύματα που λένε ότι εκεί θα έχουμε περαιτέρω μειώσεις σε προσωπικό, κάτι που σημαίνει περισσότερη ταλαιπωρία για τους ανέργους; Τελικά, πόσο λογικό είναι, αντί να ενισχύουμε τις δομές υποστήριξης μιας ιδιαιτέρως ευπαθούς ομάδας, να κάνουμε βήματα πίσω;
            Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της περιθωριοποίησης όχι με χρονοδιαγράμματα τα οποία θα μετακυλίουμε μέρα με τη μέρα προς τα πίσω, αλλά εδώ και τώρα, γιατί η περιθωριοποίηση τόσο μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας είναι «βόμβα» στα «θεμέλια» της κοινωνικής συνοχής την οποία προφανώς έχουμε ανάγκη προκειμένου «να περάσουμε το ποτάμι απέναντι». Το αίτημα του μειωμένου εισιτηρίου για τους ανέργους το έχετε ακούσει από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από ενώσεις ανέργων, από ενώσεις εργαζομένων, από τους ίδιους τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ και είναι ένα ελάχιστο εχέγγυο της διασφάλισης της αξιοπρέπειας του νέου ή και του μεγαλυτέρου που σήμερα αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα που έχει να κάνει με την ελληνική κοινωνία στην παρούσα της φάση. Είναι ένα προαπαιτούμενο προκειμένου επιτέλους να κάνουμε πράξη αυτό που ενδεχομένως όλοι εδώ μέσα έχουμε πει τουλάχιστον μία φορά, δηλαδή να διευρύνουμε επιτέλους με όρους υγιούς ανάπτυξης, βιώσιμης ανάπτυξης, βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, την παραγωγική βάση της χώρας.
            Σας ευχαριστώ πολύ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής
...... Σε σχέση με το προσωπικό και τις διαθεσιμότητες για τους Οργανισμούς του Υπουργείου Εργασίας, για τον ΟΑΕΔ που είπατε συγκεκριμένα και τα ασφαλιστικά ταμεία, πρέπει να πούμε ότι εμείς ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να καταγράψουμε τις άμεσες ανάγκες που θέλουμε να καλυφθούν από την κινητικότητα και από νέες προσλήψεις και απ’ ό,τι γνωρίζουμε, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια τέτοια προκήρυξη από την πλευρά του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για νέα διαθεσιμότητα από τους οργανισμούς αυτούς που αναφέρατε, δηλαδή ΟΑΕΔ και ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, λειτουργούν οριακά και περιμένουμε την ενίσχυσή τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει εκ των πραγμάτων. Ήδη, μιλούν σε πολλές περιπτώσεις για μεγάλη αύξηση του αριθμού αυτών που αναμένουν εξυπηρέτηση λόγω ακριβώς της έλλειψης προσωπικού, όπως και τις επισημάνατε. Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση αυτό να έχει ένα λογικό «ναι» από την πλευρά μας. Εάν υπάρξει τέτοιο «ναι» θα είναι παράλογο και επειδή παράλογοι δεν είμαστε στο συγκεκριμένο θέμα, δεν μπορεί να υπάρξει νέα διαθεσιμότητα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ.
Σας ευχαριστώ. 

2 σχόλια:

  1. ΕΝΤΑΞΕΙ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΙ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΧΡΗΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή