oaednews

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο Κουβέλης για την ανεργία

Ημερίδα της ΔΗΜΑΡ για την ανεργία. Οι λύσεις πρέπει να συνυπολογίζουν τη δημοσιονομική κατάσταση, τονίζει ο Φώτης Κουβέλης.

«Η ανεργία παράγει φτώχεια και εξαθλίωση και οφείλεται στην αδυναμία του συστήματος. Οφείλεται στην οικονομική κρίση και στις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπιση της», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε παρέμβασή του σε ημερίδα για την ανεργία που οργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. 
Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την κοινωνική πολιτική στη συγκυρία είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές, και συνυπολογίζουν πάντα τις δημοσιονομικές δυσκολίες καθώς «η υπόσχεση εύκολων λύσεων, μαγικών λύσεων δεν είναι η δική μας πρόταση», είπε σ’ άλλο σημείο της παρέμβασής του.

«Λύσεις που δεν υπολογίζουν τη δημοσιονομική πραγματικότητα και σχεδιάζονται επί χάρτου, δεν είναι εφικτές», επεσήμανε ο κ. Κουβέλης και πρότεινε δύο άξονες για την αντιμετώπιση του «μείζονος κοινωνικού προβλήματος». Ο πρώτος είναι η υποστήριξη όσων είναι σήμερα άνεργοι και ο δεύτερος η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, πρότεινε:
- Αναμόρφωση των Συστημάτων Επιδότησης Ανεργίας με στόχο την αύξηση του χρόνου επιδότησης και διεύρυνση των ωφελούμενων.
- Επιθετικό πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με στόχο τη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (10%) και έκτακτες και εκτεταμένες δράσεις ένταξης των ανέργων σε προγράμματα «άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».
Επίσης, ζήτησε τη άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και την ανεύρεση νέων πόρων μέσα από μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα μετακυλήσει σημερινές εισφορές υπέρ τρίτων σε εισφορές υπέρ της ενίσχυσης των ανέργων, καθώς επίσης και τη δέσμευση του 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής.
Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε, επίσης, την άμεση ανάγκη να προωθηθεί μια νέα πολιτική ανάπτυξης με δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Τέλος, σχετικά με κίνδυνο μετάβασης σε μία φάση «άνεργης ανάπτυξης», όπου μπορεί οι ρυθμοί να είναι θετικοί αλλά η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ασθενική, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε, για να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη, οι πόροι (ευρωπαϊκοί, δημόσιοι) να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα σε δραστηριότητες με μεγάλο εισοδηματικό πολλαπλασιαστή, που αυξάνουν την παραγωγικότητα, ενισχύουν την εξωστρέφεια και δημιουργούν μεγάλο αριθμό σταθερών θέσεων εργασίας.

1 σχόλιο:

  1. Τσιντότας Περικλής10 Νοεμβρίου 2014 στις 11:18 μ.μ.


    Σ. Παπαϊωάννου. 2013. | ISBN: 978-960-341-107-9



    Η παρούσα μελέτη έχει ως βασικό στόχο να παράσχει μια εκτίμηση της μεσοπρόθεσμης τάσης του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ, για το χρονικό διάστημα 2011-2015. Η ανάλυση στηρίζεται στην ταυτότητα του ΑΕΠ, η οποία αποσυνθέτει το πραγματικό ΑΕΠ μιας χώρας στην παραγωγικότητα της εργασίας, στις ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, στο ποσοστό απασχόλησης, στο ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό και στον πληθυσμό. Σύμφωνα με αυτή την ταυτότητα, οι μεταβολές σε αυτές τις πέντε συνιστώσες είναι ικανές να εξηγήσουν τη μακροχρόνια τάση της μεταβολής του παραγόμενου προϊόντος. Κάθε επιμέρους συνιστώσα της ταυτότητας του ΑΕΠ αποσυντίθεται στην τάση και στον κύκλο της, έτσι ώστε να αποτιμηθεί η μεσοπρόθεσμη τάση της. Για την εκτίμηση των τάσεων των επιμέρους συνιστωσών, χρησιμοποιούνται δύο εναλλακτικές τεχνικές.



    Οι τεχνικές αυτές είναι το φίλτρο των Hodrick-Prescott ( φίλτρο ΗΡ ) καθώς και το φίλτρο Kalman. Αφού έχει εκτιμηθεί η τάση κάθε επιμέρους μεταβλητής της ταυτότητας του ΑΕΠ, στη συνέχεια εκτιμάται και η μεσοπρόθεσμη τάση του ρυθμού μεταβολής του προϊόντος. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τις οικονομετρικές εκτιμήσεις αφορούν στην περίοδο 1995-2010, είναι σε τριμηνιαία συχνότητα και προέρχονται από τους Εθνικούς Λογαριασμούς και από τις Έρευνες Εργατικού ∆υναμικού της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και από την Eurostat. Η τελική εκτίμηση του ρυθμού μεταβολής της παραγωγικότητας της εργασίας διαμορφώνεται στο 0,22%, ενώ η εκτίμηση της μεσοπρόθεσμης τάσης των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο διαμορφώνεται στο 0,11%. Η τάση του ποσοστού της απασχόλησης εκτιμάται στο -2,21%, του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό στο 0,57% και του πληθυσμού στο 0,03%. Έτσι, η εκτίμηση της μεσοπρόθεσμης τάσης του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο -1,28%, ως το άθροισμα των επιμέρους συνιστωσών. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση του -1,28% ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης υπονοεί ότι αυτή θα είναι η μεσοπρόθεσμη δυναμική του παραγόμενου προϊόντος εφόσον οι υποκείμενοι παράγοντες που το καθορίζουν, δηλαδή η παραγωγικότητα της εργασίας, οι ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, το ποσοστό της απασχόλησης, κ.ο.κ., συνεχίσουν στο μέλλον να μεταβάλλονται με τον ίδιο ρυθμό.



    http://www.kepe.gr/index.php/el/erevna/dimosieyseis/meletes/item/209-%CE%B1%CF%81-74-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B5%CF%83-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF

    ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

    με ΤΑΥΠΕΔ και σχεδια περικοπών και λιτότητες δεν λύνονται τα αναπτυξιακά....



    ΑπάντησηΔιαγραφή