oaednews

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Και ο Πάπας Φραγκίσκος για την ανεργία :Να μη γίνει η Μεσόγειος νεκροταφείο μεταναστών

Μετανάστευση, ανεργία, το ευρωπαϊκό όραμα. Αυτά είναι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του από το βήμα της Ευρωβουλής.

Τα «μεγάλα ιδανικά της Ευρώπης μοιάζουν να έχουν χάσει την δύναμή τους μπροστά στους γραφειοκρατικούς τεχνικισμούς των θεσμών της»: Με φράσεις που θα περίμενε κανείς να ακούσει από τους οραματιστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του από το βήμα της Ευρωβουλής.

Στην ομιλία του, κάλεσε τους ευρωβουλευτές να «επιστρέψουν στην ακλόνητη πεποίθηση των ιδρυτών της Ευρώπης, που επιζητούσαν ένα μέλλον που θα βασίζεται στη δυνατότητα της συνεργασίας για να υπερπηδηθούν οι διαχωρισμοί και να προωθηθεί η ειρήνη και η κοινωνία μεταξύ όλων των λαών της ηπείρου».

«Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τη διεύρυνση της ΕΕ, έχει ενισχυθεί η δυσπιστία των πολιτών απέναντι σε θεσμούς που θεωρούνται απόμακροι» είπε. «Από διάφορες πλευρές, αναδύεται μία γενική αίσθηση κόπωσης και γήρανσης, μίας "γιαγιάς" Ευρώπης που δεν είναι πλέον γόνιμη και δεν έχει ζωντάνια» συνέχισε.

Ο Πάπας κάλεσε την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους χιλιάδες μετανάστες που ρισκάρουν τις ζωές τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα για να μη γίνει η Μεσόγειος ένα «τεράστιο νεκροταφείο».

«Πρέπει να υπάρξει μια συνολική απάντηση στην ερώτηση της μετανάστευσης. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Μεσόγειος ένα τεράστιο νεκροταφείο» είπε.

«Τα σκάφη που φτάνουν καθημερινά στις ακτές τις Ευρώπης είναι γεμάτα με άνδρες και γυναίκες που έχουν ανάγκη από αποδοχή και βοήθεια» είπε, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τους μετανάστες από τους σωματέμπορους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) εκτιμά ότι 3.200 μετανάστες έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Ο ποντίφικας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανεργία και την κρίση, αναρωτώμενος «πώς μπορεί ποτέ να υπάρξει αξιοπρέπεια, όταν κάποιος δεν έχει καν δουλειά;»

Ο αργεντινός ποντίφικας υπερασπίστηκε τους μετανάστες και τους εργάτες. Την Τρίτη ζήτησε μία Ευρώπη που «να περιστρέφεται όχι γύρω από την οικονομία, αλλά γύρω από την ιερότητα του ανθρώπου».

Ο Πάπας έγινε δεκτός με το παρατεταμένο χειροκρότημα των ευρωβουλευτών, τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος της ομιλίας του.

Είπε ότι θέλει να φέρει ένα μήνυμα ελπίδας στους ευρωπαίους που είναι δύσπιστοι απέναντι στους θεσμούς τους, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και των πνευματικών κλυδωνισμών σε μία κουλτούρα που δεν σέβεται την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

«Μια Ευρώπη που δεν είναι πλέον ανοιχτή στην υπερβατική διάσταση της ζωής, είναι μία Ευρώπη που κινδυνεύει να χάσει την ψυχή της» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου