Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Με ίδιους πόρους –πράγμα εξαιρετικό σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας κάθε φορέα κοινωνικής ασφάλισης αυτή τη στιγμή στη χώρα- θα μπορούσε να επιβιώνει οικονομικά ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) εάν δεν υπήρχε το χρέος με το οποίο τον έχει «φορτώσει» το ΙΚΑ.
Αυτό αναφέρει στο Capital.gr o πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων του ΟΑΕΔ, κ. Γιώργος Μακράκης. Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της εν λόγω ομοσπονδίας, ο κ. Μακράκης επεσήμανε πως τα χρέη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα στον προς τον ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ, τα οποία ενδέχεται όμως να είναι «πολύ παραπάνω» διευκρίνισε στο Capital.gr ο ίδιος συνδικαλιστής.
Τα διαχρονικά αυτά χρέη του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ αντιστοιχούν 2,5 φορές στα ετήσια έξοδα του ΟΑΕΔ (3,0 δισ. ευρω για το 2014) και είναι σε σχετικούς και απόλυτους όρους μεγαλύτερα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το.. ΙΚΑ (7,5 δισ. ευρώ) αλλά και προς τον ΟΑΕΕ (5,5 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει συμφωνία μεταξύ διοικήσεων ΙΚΑ – ΟΑΕΔ για μία σταδιακή καταβολή των οφειλών αυτών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να εξοφληθούν αυτές σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αν εξοφλούνταν με ικανοποιητικούς ρυθμούς αυτές οι οφειλές και, προπαντός, αποδίδονταν οι ασφαλιστικές εισφορές που θα έπρεπε στον ΟΑΕΔ από το ΙΚΑ –όπως προβλέπει ο νόμος- όχι μόνο «δεν θα χρειαζόταν σχεδόν καμία συνεισφορά από τον κρατικό προϋπολογισμό», αλλά ο ΟΑΕΔ θα είχε επιπλέον δυνατότητα επέκτασης του επιδομάτων ανεργίας σε περισσότερους δικαιούχους και ανάπτυξης προγραμμάτων απασχόλησης, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει τώρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ (Απρίλιος 2014) από τους 993.118 εγγεγραμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, μόλις οι 102.026 λαμβάνουν κάποιο επίδομα ανεργίας (10,2%). Το ποσοστό αυτό βαίνει διαρκώς μειούμενο, λόγω του ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (άνεργοι άνω των 12 μηνών) οι οποίοι δεν δικαιούνται το κοινό επίδομα ανεργίας γίνονται ολοένα και περισσότεροι από τους βραχυχρόνια άνεργους (άνεργοι λιγότερο από 12 μήνες). Για επιδόματα ανεργίας θα δοθούν φέτος 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Ο κ. Μακράκης αναφέρει στο Capital.gr πως οι λόγοι για τους οποίους το κράτος εξακολουθεί να εμπλέκεται στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ είναι «πολιτικοί» δηλαδή έχουν να κάνουν με τη βούληση των εκάστοτε κυβερνήσεων να ελέγχουν τους πόρους του οργανισμού, χωρίς πάντα αυτό να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του, δηλαδή τη βιώσιμη μείωση της ανεργίας.
Το σωστό θα ήταν ο ΟΑΕΔ να είναι κατά κάποιον τρόπο «αυτοδιαχειριζόμενος», δηλαδή να διοικείται μόνο από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2014 προκύπτει η εξής εικόνα για τα έσοδα – έξοδα του ΟΑΕΔ.
Πηγή: capital.gr
ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΚΡΑΚΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑΤΙ ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΟΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ
ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΝΤΕΣ ΠΡΩΗΝ ΟΕΚ & ΟΕΕ
ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΚΑΙ ΡΟΒΕΡΤΟ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ 2 ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΟΑΕΔ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΑΑΑΑΑΑΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΕΚ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ?