oaednews

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Μήπως το δικαίωμα στην τεμπελιά είναι η απάντηση στην ανεργία;

«Αν η εργατική τάξη, ξεριζώνοντας από την καρδιά της το διεστραμμένο πάθος που την κυβερνά και διαστρεβλώνει τη φύση της, ύψωνε το ανάστημά της για να σφυρηλατήσει έναν ατσάλινο νόμο που θα απαγόρευε σε όλους να δουλεύουν περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα, η γη θα ένιωθε να γεννιέται πάνω της ένας καινούριος κόσμος...». Τάδε έφη Πωλ Λαφάργκ.
Το επαναστατικό δοκίμιο του γαμπρού του Μαρξ, ερέθισε δραματουργικά τον Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος-σε συνεργασία με την Ελένη Στρούλια-έγραψε το κείμενο της ξεχωριστής παράστασης «Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά» που ανεβαίνει στις 8 και 9 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πρόκειται για άλλη μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, με τον πάντα εύστοχο στις επιλογές του Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος χρησιμοποιεί την ανάλυση του Πωλ Λαφάργκ ως «απάντηση», σε άλλο ένα κείμενο-φωτιά: όλοι θυμόμαστε την εξαιρετική μελέτη του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Παναγιωτόπουλου «Η οδύνη των ανέργων» δημοσιευμένη πριν λίγα χρόνια, όταν η κρίση δεν είχε πάρει ακόμη την τραγική διάσταση των ημερών μας.
Πέρα από το καθαρά επιστημονικό κομμάτι του βιβλίου, υπήρχε ένα παράρτημα με χαρακτηριστικές μαρτυρίες ανέργων: η κοινωνική περιθωριοποίηση, η αναζήτηση ταυτότητας, η κατάθλιψη, η έλλειψη αυτοεκτίμησης, ο θυμός που δεν βρίσκει διέξοδο- με λίγα λόγια όσα βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είχαν αποτυπωθεί με μελανά χρώματα. Ο Θοδωρής Γκόνης διασυνδέει ευφυώς τα δύο κείμενα, υπογράφοντας μια βαθιά πολιτική παράσταση-παρέμβαση. Οι πραγματικές ανάγκες μιας κοινωνίας για εργασία αντιπαρατίθενται σε ένα οικονομικό σύστημα που γεννά στρατούς εξαθλιωμένων ανθρώπων.
Ο Θοδωρής Γκόνης σκηνοθετεί επίσης και τον μονόλογο της Ρούλας Γεωργακοπούλου «Οδός Πολυδούρη» στο θέατρο Βασιλάκου (με την Ιωάννα Παππά) που λόγω επιτυχίας πήρε παράταση μέχρι τις 8 Ιουνίου.
Κείμενο παράστασης: Θοδωρής Γκόνης, Ελένη Στρούλια. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Σκηνικά: Ελένη Στρούλια. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου. Φωτογραφίες: Μαρία Καλογιώργη.
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Δάγκαλης, Ίρις Νικολάου, Κλέα Σαμαντά, Παύλος           Σταυρόπουλος.
Πληροφορίες: «Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά» Νίκος Παναγιωτόπουλος-Πωλ Λαφάργκ, 8 και 9 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.  Ώρα έναρξης: 23.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, φοιτητικό 5 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ, ανέργων και ΑμεΑ 5 ευρώ.
Mάνια Στάικου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου