oaednews

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Kόντρα Βρούτση – Στουρνάρα για τη... μεσοπρόθεσμη ανεργία

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Κατά πέντε ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες διαφέρουν οι εκτιμήσεις που έχουν από τη μια μεριά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και από την άλλη, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, για την ανεργία μέχρι το 2018.

Οι ποσοστιαίες μονάδες αυτές «αντιστοιχούν» ούτε σε πάνω από 200.000 άτομα και «μετρώνται» σε 1,35 δισ. ευρώ (λιγότερες) τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και σε αντίστοιχα λιγότερες δαπάνες για συντάξεις (-5,8%), μιας και το κράτος έχει «κλειδώσει» πλέον τη συνεισφορά του στα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα συγκεκριμένο ποσό «βρέξει -χιονίσει».

Πιο συγκεκριμένα: 


* Η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας για την εξέλιξη της ανεργίας είναι ήδη γνωστή, καθώς είναι δημοσιευμένη τόσο στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, όσο και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής για το 2015 - 2018. Σύμφωνα με αυτό, η ανεργία από το 25,8% του εργατικού δυναμικού που ανήλθε το 2013 θα πέσει στο 15,9% σε πέντε χρόνια.

* Εντελώς διαφορετική είναι, όμως, η εκτίμηση την οποία έχουν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, καθώς σύμφωνα με αυτή η ανεργία δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 20% μέχρι την επόμενη πενταετία. 

Η εξέλιξη της πορείας της ανεργίας είναι καθοριστικής σημασίας, παραδέχονται από το υπουργείο Εργασίας για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές, μιας και τόσο οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και οι εισπράξεις υπέρ τρίτων προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο να μειωθούν από το 2015 και έπειτα, παραμένοντας αμετάβλητα χαμηλές για όλη την περίοδο έως το 2018. 

Πίσω από τις -μάλλον αισιόδοξες, όπως σχολιάζει έγκυρος εργατολόγος στο Capital.gr- προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για αύξηση των εσόδων από τρέχουσες και παλιότερες ασφαλιστικές εισφορές (μέσω ρυθμίσεων) κατά 5,8 δισ. ευρώ (2,7 δισ. ευρώ από τις τρέχουσες εισφορές και 3,1 δισ. ευρώ από τις παλιότερες) βρίσκονται οι επίσης αισιόδοξες προβλέψεις για μείωση της ανεργίας κατά 9,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίθετα στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, επιμένουν να κρατούν το... καλάθι μισογεμάτο, προβλέποντας ατύπως πως η ανεργία θα πέσει κατά μόλις 5,8 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη πενταετία. 

Μ΄ άλλα λόγια το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα χάνει περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο, ενώ το υπ. Εργασίας προβλέπει πως το εν λόγω ποσοστό θα χάνει 1 ποσοστιαία μονάδα. 

Τι σημαίνει αυτό για τα έσοδα από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές; 

Αν επαληθευτεί το σενάριο του ΥΠΟΙΚ θα εισρέουν γύρω στα 500 εκατ. ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο σε σχέση με τον προηγούμενο.

Αντίθετα να επαληθευθεί το σενάριο του υπ. Εργασίας θα εισρέουν μόλις 250 εκατ. ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο σε σχέση με τον προηγούμενο. 

Η διαφορά με όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι πως το Κράτος «απαγορεύεται» να καλύπτει πλέον τις «τρύπες» που δημιουργούνται στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, είτε αυτές προέρχονται από μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες δαπάνες για συντάξεις, είτε από χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. 

Tην «παρτίδα» σε περίπτωση που υπάρξει «τρύπα» από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές θα κληθούν για άλλη μια φορά λένε από το Υπ. Εργασίας να κερδίσουν οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών (13 δισ. ευρώ) ή στη χειρότερη περίπτωση, οι παροχές προς τους ασφαλισμένους (πχ συντάξεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου