oaednews

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Στο κόκκινο η ανεργία στην Ξάνθη! Εγκαταλείπουν την πόλη άνεργοι οικοδόμοι

Τον δρόμο της ξενιτιάς έχουν πάρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκατοντάδες άνεργοι οικοδόμοι της Ξάνθης που ψάχνουν την τύχη τους σε χώρες του εξωτερικού, πιάνοντας δουλεία σε...
ναυπηγεία ή άλλες δραστηριότητες χειρωνακτικής φύσεως.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Ένωσης Οικοδόμων Εργατών Ξάνθης κ. Σαλή Κεχαγιά η ανεργία στον κλάδο των οικοδόμων στην Ξάνθη αγγίζει το 90%, οδηγώντας στην πλήρη οικονομική εξαθλίωση εκατοντάδες εργάτες και τις οικογένειες τους.


“Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η ανεργία στην περιοχή είναι περίπου στο 90%. Όπως είναι φυσικό πάρα πολλοί μεταναστεύουν στο εξωτερικό αλλάζοντας κλάδο και πηγαίνοντας στα ναυπηγεία για δουλεία” τονίζει ο κ. Κεχαγιά, εξηγώντας πως οι χώρες προορισμού των μεταναστών είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, το Κατάρ και η Σερβία. “Στο Κατάρ υπάρχουν περίπου 300 άτομα ενώ και στη Σερβία αλλά 100 σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε” συμπληρώνει ο ίδιος.
Οι πιο ριψοκίνδυνοι που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή βρίσκονται στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς η κατακόρυφη πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα και η τρομακτική μείωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας τους οδηγεί σε πλήρη οικονομικό μαρασμό. “Το ταμείο ανεργίας έχει μειωθεί στα 360 ευρώ και για να το λάβει κανείς πρέπει να έχει συμπληρώσει 80 ένσημα, τα οποία φυσικά λόγω έλλειψης δουλειών δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Πρόβλημα σοβαρό υπάρχει και με την ασφάλιση γιατί και εκεί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων. Με το ζόρι μαζεύουν 20 και 30 ένσημα και αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν ούτε επίδομα ανεργίας ούτε εργαζόμενοι θεωρούνται για να έχουν ασφάλιση” επισημαίνει ο κ. Κεχαγιά. 
Δεν είναι λίγες ωστόσο οι περιπτώσεις των εξαθλιωμένων οικονομικά οικοδόμων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό και αντ' αυτού δέχονται την ψυχρολουσία της κοροϊδίας. “Έχουμε και περιπτώσεις ατόμων που πάνε στο εξωτερικό, εργάστηκαν και δεν πληρώθηκαν. Πριν από δύο χρόνια είχαμε μια τέτοια περίπτωση και τότε ζητήθηκε βοήθεια από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης για να τους εκδοθούν εισιτήρια για να γυρίσουν πίσω στην Ξάνθη” τονίζει ο κ. Κεχαγιά.
thrakitoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου