oaednews

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Η ανεργία πολλαπλασιάζει τον ψηφιακό αποκλεισμό

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. χτυπάει καμπανάκι για τη μη τεχνολογική ενσωμάτωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού λόγω κρίσης. Παρ’ όλα αυτά αυξήθηκαν κατά 4,8% οι χρήστες του ίντερνετ στην Ελλάδα

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

Λίγο πριν από την εποχή του δωρεάν wi-fi, καμπανάκι χτυπά η ΕΛ.ΣΤΑΤ. επισημαίνοντας τον κίνδυνο ψηφιακού αποκλεισμού για δύο στους τρεις Ελληνες, είτε λόγω οικονομικών παραγόντων είτε λόγω ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού.


Εξι στους 10 Ελληνες χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το 2013, με το ποσοστό τους να είναι αυξημένο κατά 4,8% σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από τα νοικοκυριά το 2013.

Ωστόσο, 49,4 % του πληθυσμού, ηλικίας 16-74 ετών, αντιμετωπίζει κίνδυνο αποκλεισμού από την τεχνολογική ενσωμάτωση επειδή δεν εργάζεται, στατιστικό που αναδεικνύει άλλη μία από τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών στη χώρα μας. Μόλις το 36,7% δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο ψηφιακού αποκλεισμού, αντίθετα περίπου ένας στους τρεις απειλείται με ψηφιακό αποκλεισμό είτε λόγω χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης είτε λόγω ηλικίας.

Κινητά και διαδίκτυο

Ανοδος σημειώνεται στη σύνδεση στο ίντερνετ μέσω κινητών συσκευών, με το 26,7% να έχει πρόσβαση εκτός οικίας και χώρου εργασίας μέσω ασύρματων δικτύων, αλλά στασιμότητα παρατηρείται στη χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (35,6% έναντι 34,3% το 2012) και ηλεκτρονικού εμπορίου (27%). Εδαφος κερδίζει η ηλεκτρονική ενημέρωση, με το 77% των χρηστών του διαδικτύου να αναζητά ειδήσεις σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ αύξηση σημειώνεται στις βιντεοκλήσεις (43,3%), τις online τραπεζικές συναλλαγές (17,9%) και τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες τύπου e-bay (5,9%).

Η έρευνα δείχνει ότι οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς το 2008 μόλις το 22,5 % των νοικοκυριών διέθετε ευρυζωνική σύνδεση, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 55%. «Πρωταθλήτρια» στη χρήση του διαδικτύου αναδεικνύεται η Αττική, με το 68,9% των κατοίκων της να διαθέτει πρόσβαση στο ίντερνετ και ουραγός η Κεντρική Ελλάδα με «συνδεδεμένο» μόλις το 41%, με τους νέους από 16 έως 24 ετών να αποτελούν τους πιο συχνούς χρήστες, καθώς σε ποσοστό 88% σερφάρουν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά.

Οι δεξιότητες των δύο φύλων

Το διαδίκτυο δείχνει να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των χρηστών του, με τουλάχιστον το 60% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να απαντά ότι συνδέεται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά.

Παρόμοιες ηλεκτρονικές δεξιότητες παρουσιάζουν και τα δύο φύλα, με το 33,8% των χρηστών διαδικτύου και Η/Υ να διαθέτει χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων, το 46,8% μεσαίο και το 19,4% υψηλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου