oaednews

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΗΠΑ: "Παγώνει" η αγορά εργασίας και όχι λόγω καιρού

Μία ακόμη απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Η οικονομία πρόσθεσε μόλις 113.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg έκανε λόγο για αύξηση των θέσεων κατά 180.000.

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου ήταν βέβαια καλύτερα σε σχέση με τις 74.000 νέες θέσεις εργασίας του προηγούμενου μήνα, που ήταν η μικρότερη αύξηση απασχόλησης των τελευταίων τριών ετών, αλλά έδειξαν πως η αδυναμία του Δεκεμβρίου είναι κάτι περισσότερο από μια ανωμαλία.


Οι οικονομολόγοι ήλπιζαν πως οι άνευ προηγουμένου κακές καιρικές συνθήκες του Δεκεμβρίου οδήγησαν σε έναν παράδοξα χαμηλό αριθμό θέσεων απασχόλησης που όμως σύντομα θα αναθεωρούνταν προς τα πάνω. Και πράγματι αναπροσαρμόστηκε, απλώς όχι και τόσο πολύ. Τα τελευταία στοιχεία περιλάμβαναν ανοδική αναθεώρηση του αριθμού των νέων θέσεων απασχόλησης του Δεκεμβρίου κατά 1.000, στις 75.000. Το συνολικό μέγεθος του Νοεμβρίου αυξήθηκε από τις 241.000 στις 274.000 θέσεις. (Κατά την ανάγνωση αυτών των μεγεθών, να έχετε κατά νου πως το περιθώριο σφάλματος είναι συν ή μείον 90.000 θέσεις εργασίας).

Ο καιρός δεν βελτιώθηκε τον Ιανουάριο, καθώς καταγράφηκαν χαμηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ, ενώ τόνοι χιονιού και πάγου κατέκλυσαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε εποχικά διορθωμένα στοιχεία, για να ληφθούν υπόψη αυτοί οι έκτακτοι παράγοντες. Ωστόσο, μετά από δύο μήνες μεγάλης αστοχίας στην εκτίμηση για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, δεν είναι μόνο το κρύο που επιβράδυνε τις προσλήψεις. Υπάρχει και κάτι άλλο.

Το «φρένο» στην απασχόληση οφείλεται και στο γεγονός πως η κυβέρνηση συνέχισε να απολύει εργαζόμενους. Ενώ ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 142.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, οι καταστάσεις μισθοδοσίας στο δημόσιο μειώθηκαν κατά 29.000. Αυτές οι περικοπές μοιράζονται σχεδόν ίσα μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έχασε 12.000 θέσεις απασχόλησης και των τοπικών κυβερνήσεων που περιέκοψαν 11.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 8.700 προήλθαν από το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Συνολικά, δεν άλλαξαν πολλά τον περασμένο μήνα. Ο αριθμός των ωρών άνθρωποι εργάστηκαν σε μια τυπική εβδομάδα παρέμεινε αμετάβλητος στις 34,4. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 5 σεντς, από τα 24,16 δολάρια στα 24,21 δολάρια. Ο αριθμός των ατόμων χωρίς απασχόληση (10,2 εκατομμύρια) παρέμεινε ουσιαστικά ο ίδιος, όμως το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε ελαφρώς, από το 6,7% στο 6,6%. Η λήξη των έκτακτων επιδομάτων ανεργίας για περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς φαίνεται να έπαιξε το ρόλο της, καθώς περισσότεροι άνθρωποι τέθηκαν εκτός του κυνηγιού εργασίας και δεν υπολογίζονται πλέον ως άνεργοι.

Ακόμη κι έτσι, το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 499.000 άτομα, δίνοντας μικρή ώθηση στο ποσοστό συμμετοχής στο 63%, από 62,8% το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την έρευνα των νοικοκυριών, η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 616,000, ρίχνοντας για αλλαγή το ποσοστό ανεργίας για το σωστό λόγο, καθώς ένα μικρότερο ποσοστό των ατόμων του εργατικού δυναμικού δεν ήταν άνεργοι.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι αυτό ακριβώς που ήθελε να δει η Federal Reserve, όταν είπε το 2012 ότι θα κρατήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν για όσο διάστημα η ανεργία παραμένει πάνω από 6,5%. Μεγάλο μέρος της μείωσης κατά το παρελθόν έτος έχει προέλθει από τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Η Fed έχει ξεκινήσει εδώ και δυο μήνες να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και αν σταματήσει τώρα, θα πλήξει την αξιοπιστία της. Γι ‘αυτό πρέπει να συνεχίσει, παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας είναι ακόμη σε κακή φόρμα.

Υπήρχαν μερικά, μικρά φωτεινά σημεία. Οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας προήλθαν από καλύτερα αμειβόμενους τομείς από ό,τι βλέπαμε συνήθως. Ήταν ένας καλός μήνας από πλευράς προσλήψεων για τη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες. Συνήθως η μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας προερχόταν από το λιανικό εμπόριο, όπως τα μπαρ, τα καταστήματα ρούχων και τα εστιατόρια.

Μια τελευταία σημείωση: Ο περασμένος μήνας σηματοδότησε την έκτη επέτειο από τον ιστορικά υψηλό αριθμό θέσεων απασχόλησης στην αμερικανική οικονομία. Οι ΗΠΑ έχασαν 8,7 εκατ. θέσεις εργασίας στην ύφεση και έχουν έκτοτε προσθέσει 7,8 εκατομμύρια. Έτσι, έπειτα από 4,5 έτη ανάπτυξης, οι θέσεις απασχόλησης είναι ακόμη σχεδόν 1 εκατομμύριο λιγότερες από ό,τι ήταν το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου