oaednews

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Συγκρούσεις… με την ανεργία

Του Νικόλα Ζηργάνου
Η επίσημη ανεργία υπερβαίνει το 44% του ενεργού πληθυσμού, ενώ η χώρα έχει ξεχαστεί από τη διεθνή κοινότητα και απασχολεί ελάχιστα πλέον τα διεθνή ΜΜΕ
Ηρεμία επικρατούσε χθες στη Βοσνία, έπειτα από τρεις ημέρες ταραχών που ξέσπασαν σε 20 πόλεις και προκάλεσαν τον τραυματισμό πάνω από 200 πολιτών και 150 αστυνομικών, μεγάλες υλικές καταστροφές και πολλά ερωτήματα για το μέλλον της χώρας.


Η ιδιωτικοποίηση τεσσάρων κρατικών εργοστασίων που κατέληξαν να κλείσουν από τους νέους ιδιοκτήτες και η αδυναμία του κράτους να βοηθήσει τους ανέργους, έβγαλαν εκατοντάδες Βόσνιους στους δρόμους της Τούζλα, οι οποίοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών και κατά της διαφθοράς και ζητούσαν την παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη, Σεάντ Τσαούσεβιτς.

Συγκεντρώσεις, συγκρούσεις και καταστροφές κτιρίων έγιναν σε πολλές άλλες πόλεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, με πιο χαρακτηριστική την πυρπόληση του προεδρικού μεγάρου στην πρωτεύουσα Σαράγεβο και τις καταστροφές των κομματικών γραφείων των κυβερνητικών κομμάτων στο Μόσταρ, την πρωτεύουσα της Ερζεγοβίνης. Στο Μόσταρ έγιναν και πολλές συλλήψεις συνδικαλιστών, με την αστυνομία να έχει δημιουργήσει κλοιό γύρω από το ιστορικό κέντρο και να πραγματοποιεί ελέγχους στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Οι βίαιες ταραχές ξέσπασαν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, σε περιοχές υπό μουσουλμανικό έλεγχο, ενώ στη σερβική οντότητα έγινε μόνο μία ειρηνική διαδήλωση εκατοντάδων Σέρβων, κυρίως νέων, στην Μπάνια Λούκα, για συμπαράσταση στους διαδηλωτές της Τούζλα.

Στη Βοσνία, η επίσημη ανεργία υπερβαίνει το 44% του ενεργού πληθυσμού, ενώ η χώρα έχει ξεχαστεί από τη διεθνή κοινότητα και απασχολεί ελάχιστα πλέον τα διεθνή ΜΜΕ. Η φτώχεια είναι ενδημική, οι νέοι μεταναστεύουν, η διαφθορά κυριαρχεί, η οικονομική δραστηριότητα είναι στο ναδίρ και η λαϊκή δυσαρέσκεια διογκώνεται. Η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2014, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να πιέζει για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα αναιρέσουν βασικά άρθρα της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον που έβαλε τέλος στον τρίχρονο αιματηρό εμφύλιο πόλεμο του 1995. Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστές οντότητες, η (Κροατο-μουσουλμανική) Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η Σερβική Δημοκρατία, με δικά τους Κοινοβούλια και κυβερνήσεις. Οι δύο οντότητες συνδέονται με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση. Μετά το 2007 και τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Βρυξέλλες και ιδίως η Ουάσινγκτον πιέζουν να χαθεί η αυτονομία των σερβικών περιοχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου