oaednews

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Φτώχεια και ανεργία βγάζουν τους Βόσνιους στους δρόμους

Η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για την εκτεταμένη διαφθορά, τη φτώχεια και την ανεργία κατέβασε και πάλι χθες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, στο Σαράγιεβο και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης αναταραχής, υπέβαλαν παραίτηση τέσσερις πρωθυπουργοί καντονιών της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας.

Να εξετάσουν οι ηγέτες της τα αίτια της κρίσης καθώς και τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και να επιχειρήσουν να βρουν λύση, συμβουλεύει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Μόσταρ, Λίβνο, Μπουγκόινα, Γκόραζντε αλλά και στην πρωτεύουσα, Σαράγιεβο.
Στο Μπίχατς ανεστάλη η κινητοποίηση μετά την παραίτηση του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του καντονιού, Χάμντι Λίποβατς. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των πρωθυπουργών στα καντόνια της Τούζλας, του Ζένιτσα-Ντομπόι και του Σαράγιεβο.
Μεταξύ των αιτημάτων των πολιτών που διαδηλώνουν καθημερινά από την περασμένη εβδομάδα είναι να βρεθεί λύση για τους εργάτες επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση, να διασφαλιστούν πόροι για τις άνεργες μητέρες, να αυξηθούν συντάξεις και επιδόματα πρόνοιας, αλλά και να καταργηθεί η καταβολή μισθών σε υπουργούς μετά τη λήξη της θητείας τους.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ιντσκο, προειδοποίησε χθες ότι αν υπάρξει κλιμάκωση της έντασης, πρέπει ενδεχομένως να εξεταστεί η ανάπτυξη δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-REUTERS-INDEPENDENT)

1 σχόλιο:

  1. ΦΑΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ....ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ...ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή