oaednews

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ 2014


  Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ  ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΠΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

    ΔΗΜΗΤΡΗ  ΣΠ. ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ κ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο - Εργατολόγου
Σόλωνος 51, Αθήνα,  10672
Τηλ: 210-3645656 Fax: 210-3645651
Mobile: 6944-429645



Ήδη από την 1η/01/2014 βρίσκουν εφαρμογή αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας μας, οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί από παλαιότερους αλλά και νεότερους – μνημονιακούς – νόμους. Οι κυριότερες μεταβολές εντοπίζονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στον ελάχιστα απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης καθώς και στα εφάπαξ.

Συγκεκριμένα, από 01/01/2014 τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση κατά 6 μήνες των ορίων ηλικίας γυναικών ασφαλισμένων του ΙΚΑ που συμπληρώνουν 10.000 ημέρες ασφάλισης και προς λήψη μειωμένου ποσού σύνταξης. Αντίστοιχη δε αύξηση του ορίου ηλικίας – κατά 9 μήνες - τίθεται σε εφαρμογή τόσο για τη λήψη πλήρους όσο και της μειωμένης σύνταξης  για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που έχουν συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, εκ των οποίων 7.500 η.α. έχουν πραγματοποιηθεί σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Αλλαγές όμως παρατηρούνται και στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων που θα καταβάλλονται από τον Ιούνιο 2014 και εφεξής. Ειδικότερα, όπως έχει τεθεί ήδη σε ισχύ με τον νέο κανονισμό ασφάλισης και παροχών του ΕΤΕΑ (Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης), όσοι «παλαιοί» ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται από τον Ιούνιο 2014 και μεταγενέστερα, εξισώνονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της επικουρικής τους σύνταξης με τους «νέους» ασφαλισμένους, γεγονός που οδηγεί σε ποσοστό αναπλήρωσης μέχρι 20%.
Ωστόσο, το κυριότερο πλήγμα εντοπίζεται στις συντάξεις του ΟΓΑ, οι ασφαλισμένοι του οποίου θα συνταξιοδοτηθούν εντός του τρέχοντος έτος θα λαμβάνουν ως μηνιαίο ποσό βασικής σύνταξης το ποσό των 172 ευρώ, ποσό που θα μειώνεται σταδιακά μέχρι και το 2026, όπου και θα καταργηθεί. Αλώβητοι όμως δεν θα παραμείνουν ούτε και οι συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών, οι οποίοι θα δουν το μηνιαίο εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της αναστολής καταβολής του ΕΚΑΣ ήδη από την 01/01/2014.
Τέλος, αναφορικά με τα εφάπαξ βοηθήματα του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αναμένονται δραστικές μειώσεις, καθότι το ύψος τους θα καθορίζεται, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, από τα έσοδα του κάθε φορέα και τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων μέσα στο κάθε έτος. Οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των εφάπαξ βοηθημάτων σε ποσοστό μεταξύ 25% - 28%, ενώ το Υπουργείο σε μία προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος περικοπών των εφάπαξ βοηθημάτων εργάζεται σε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού του ποσού του εφάπαξ βοηθήματος που θα καταλαμβάνει τα επόμενα 4 – 10 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου