oaednews

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τρία αρνητικά ρεκόρ για την Ελλάδα

Η έξοδος της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση δεν αναχαιτίζει την υψηλότατη ανεργία στην Ευρώπη. Στο 12,2% η ανεργία για την Ευρωζώνη και στο 27,6% για την Ελλάδα, η οποία σημειώνει αρνητική πρωτιά.

Η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί επισήμως να έχει βγει από την ύφεση, ωστόσο η μικρή ανάκαμψη που σημειώνεται δεν οδηγεί στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με αποτέλεσμα στην συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών η ανεργία να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και να δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις κυβερνήσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, το Σεπτέμβριο η ΕΕ είχε περίπου 26,8 εκατομμύρια άνεργους, εκ των οποίων τα 19,4 εκατομμύρια στις 17 χώρες της Ευρωζώνης. Οι παραπάνω αριθμοί μεταφράζονται σε ποσοστό του ενεργού πληθυσμού σε 11% στην ΕΕ και 12,2% στην Ευρωζώνη, ενώ και στις δύο περιπτώσεις η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στα επίπεδα του Αυγούστου.

Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση στους νέους
Δυσοίωνες προοπτικές για τους νέουςΔυσοίωνες προοπτικές για τους νέους
Τον ίδιο μήνα 5,6 εκατομμύρια άνεργοι ήταν νέοι κάτω των 25 ετών στην ΕΕ, εκ των οποίων 3,5 εκατομμύρια στις χώρες της Ευρωζώνης. Με εξαίρεση τη Γερμανία και την Αυστρία, όπου η ανεργία είτε μειώνεται είτε παραμένει αμετάβλητη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στην υπόλοιπη Κοινότητα η κατάσταση είναι εξαιρετικά αρνητική, κυρίως στις χώρες εκείνες που βρίσκονται σε μνημόνιο και εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας.

Η Ελλάδα κατέχει τρία αρνητικά ρεκόρ, αυτό της συνολικής ανεργίας με 27,6% του ενεργού πληθυσμού, στις γυναίκες με ποσοστό ανεργίας 31% και στους νέους κάτω των 25 ετών με ποσοστό 57,3%. Ακολουθεί η Ισπανία με ποσοστά ελαφρώς χαμηλότερα, ενώ οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Κύπρος, στην οποία ,λόγω του μνημονίου που υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο και των μέτρων λιτότητας που το συνοδεύουν, εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ετήσια αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική στους νέους, πεδίο στο οποίο 11 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν ποσοστά ανεργίας πάνω από 20%. Μάλιστα σε έξι από αυτές η ανεργία είναι ψηλότερη του 30%.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου