Η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, ο οποίος θεωρείται πως έχει πληγεί λιγότερο από την κρίση, είναι με διαφορά η πρώτη επιλογή για τη μείωση της ανεργίας σε ποσοστά κάτω του 10%, από το δυσθεώρητο πάνω από 27% που είναι σήμερα, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού στις παραγωγικές ηλικίες των 18 έως και 55 ετών.
Η επιστροφή στο… χωριό και στην αξιοποίηση των γεωργικών γαιών, όμως, θα πρέπει να γίνει με προϋποθέσεις, με κυριότερη την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής για τον κλάδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με την παροχή οικονομικής και συμβουλευτικής στήριξης προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν το επιχειρηματικό αγροτικό ρίσκο.
Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία καπαresearch και το διαδικτυακό κανάλι για την καινοτομία και την ανάπτυξη, «ka-business.gr», σε δείγμα 3.234 ατόμων από τις 13 Περιφέρειες της χώρας την περίοδο 5 εώς 19 Σεπτεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με ευρήματα της δημοσκόπησης, που παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 29 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 5ο Πολυσυνέδριο για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, το 97,2% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, συνιστά την πλέον ενδεδειγμένη λύση, προκειμένου να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 10%, στα προ κρίσης επίπεδα.
Αμέσως επόμενη πιο δημοφιλής απάντηση είναι η παροχή κινήτρων για την ίδρυση νέων, γενικώς, επιχειρήσεων, με ποσοστό 95,9% και ακολουθούν τα κίνητρα για προσλήψεις στις επιχειρήσεις, με 94% κι η επιστροφή 1 εκατ. συμπολιτών μας από τα αστικά κέντρα, προς τους τόπους καταγωγής τους, με 64,4%.
Αντίθετα, φαίνεται να μην αποτελεί επιλογή η μετανάστευση, αφού το 70,5% θεωρεί ότι είναι λάθος τρόπος για να μειωθεί η ανεργία και ζητά αλλαγή νοοτροπίας, ενώ μάλλον έχει αρχίσει να «ξεφτίζει» και το όνειρο της πρόσληψης στους δήμους, είτε στο δημόσιο, καθώς το 76,9% και το 78,9% αντίστοιχα, δεν τα θεωρούν λύση στο πρόβλημα.
Περίπου ανάλογη είναι η εικόνα τόσο όταν πρόκειται για τις απαντήσεις των νέων, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, όσο και των ανέργων γενικότερα.
Οικονομική και συμβουλευτική στήριξη
Όσον αφορά τους όρους και στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να ισχύσουν, προκειμένου ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει «δεξαμενή» για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η έρευνα έδειξε ότι:
* το 86,5% των νέων και το 91,1% των ανέργων, αντίστοιχα, ζητούν να υπάρξει παροχή δωρεάν συμβουλευτικής για τη μετεγκατάσταση και τις δυνατότητες άσκησης της νέας τους δραστηριότητας στην ύπαιθρο
* το 62,2% των νέων και το 64,9% των ανέργων επιθυμεί μια μικρή ενίσχυση τουλάχιστον έως 5.000 ευρώ, για τη χρηματοδότηση της μετεγκατάστασής τους,
* το 77,3% των νέων και το 79,1% των ανέργων κρίνει σκόπιμη τη διευκόλυνση δανεισμού χωρίς αυστηρή κριτήρια για άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας,
* το 79,8% των νέων και το 85,8% των ανέργων, επίσης, θεωρεί αναγκαία την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΑΠ, Τέλη Κυκλοφορίας κλπ) και
* το 59,1% των νέων και το 56,9% των ανέργων θέλει ένα μικρό δάνειο έως 5.000 ευρώ για να στηριχθεί κατά τη διαδικασία έναρξης της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.
Για την πλειονότητα των ερωτηθέντων, εξάλλου, σε ποσοστό 51,6%, ο αγροτικός κλάδος έχει δεχθεί τις μικρότερες επιπτώσεις από την κρίση, αλλά μολονότι κρίνεται πως αποτελεί διέξοδο στην κρίση, το 72,9% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη για την ασκούμενη αγροτική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, το 75,2% του δείγματος πιστεύει πως η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων θα επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη του τουρισμού των πόλεων.
Το συνέδριο
«Για να ανθίσει η ελληνική οικονομία χρειάζεται όραμα, πίστη, φιλότιμο και νέες ιδέες από φρέσκα πρόσωπα. Η λύση για την Ελλάδα δεν είναι μόνο περισσότερος τουρισμός και πιο πολύ γεωργία αλλά ποιοτικότερος τουρισμός και ποιοτικότερη γεωργία», είπε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, στην παρουσίαση του προγράμματος του 5ου πολυσυνεδρίου, για να προσθέσει πως «στη νέα ΚΑΠ αναμένεται να τετραπλασιαστεί το κονδύλι για την έρευνα και τις δυνατότητες σε νέους αγρότες.Την ποιότητα στον τουρισμό και τη γεωργία θα τη φέρουν οι νέοι άνθρωποι που είναι καταρτισμένοι, που είναι η ελπίδα του τόπου μας. Η ανάπτυξη θα έρθει εάν αλλάξουμε κουλτούρα και δώσουμε στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους. Οφείλουμε να παρέχουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να τα καταφέρουν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δημήτρης Λακασάς σημείωσε πως «η εξωστρέφεια στηρίζεται στα αγροτικά προϊόντα. Υπάρχει μια τάση επιστροφής των νέων προς την ύπαιθρο. Οι νέοι αναζητούν τρόπους προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στη γεωργία» και τόνισε ότι «επιδιώκουμε το 2020 το 50% του ΑΕΠ να παράγεται και να προέρχεται από τις εξαγωγές της χώρας και τον τουρισμό». Περαιτέρω ο κ. Λακασάς τόνισε ότι η χώρα σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες έχει ανέβει 22 θέσεις στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας κάτι που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.
«Ως Ελλάδα δεν έχεις απεριόριστους πόρους για την έρευνα και την καινοτομία. Μόλις το 0,65 του ΑΕΠ της χώρας προορίζεται για καινοτομία και ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαχείριση» είπε και συμπλήρωσε πως «την καινοτομία και την εξωστρέφεια καμιά φορά πρέπει να τις τραβήξεις από τα μαλλιά. Οι περισσότερες βρίσκονται σε μυαλά και σώματα που δεν μπορούν να τις εκφράσουν. Πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο οικοσύστημα ώστε η ιδέα κάποιου να γίνει ένα επιχειρηματικό πλάνο».
Αναφερόμενη στο συνέδριο η διοργανώτριά του Ραλλιώ Λεπίδου τόνισε ότι πάνω από 40 εισηγητές θα παρουσιάσουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη στον τουρισμό, την αγροτική οικονομία και το εργατικό δυναμικό, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος Θ. Μυλωνάς τόνισε πως «η καινοτομία ξεκινά από τους νέους για το λόγο αυτό είναι σημαντική η συνεργασία της αγοράς με τα πανεπιστήμια».
Βρείτε εδώ τα σχετικά Διαγράμματα για την έρευνα για την αγροτική επιχειρηματικότητα.doc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου