oaednews

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Τα "χώνουμε" στην NOIKIA για να επενδύσει στην Ελλάδα - οι επιδοτήσεις "μαμούθ"


Πανηγύριζε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα για την επένδυση της Nokia στην Ελλάδα που θα δημιουργήσει 150 θέσεις εργασίας. Προκύπτει όμως ότι και αυτές οι θέσεις δημιουργούνται με την επιχορήγηση μαμούθ από τον ΟΑΕΔ. Αντίστοιχης ευνοϊκής μεταχείρισης, θα τύχουν και άλλες μεγάλες εταιρείες



Ουδείς αντιτίθεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πόσο μάλλον όταν η ανεργία φλερτάρει με το απίστευτο ρεκόρ του 29-30%. Και είναι εξαιρετικά θετικό 150 νέοι μηχανικοί να βρίσκουν μια δουλειά με προοπτικές εντός της χώρας τους. Το ζήτημα είναι ότι για να δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας, το δημόσιο –και κατά συνέπεια ο Έλληνας φορολογούμενος- πληρώνει. Αφενός διότι ο ΟΑΕΔ επιδοτεί ένα μέρος του μισθού, και αφετέρου διότι το ασφαλιστικό ταμείο –εν προκειμένω το ΙΚΑ- δεν θα εισπράττει παρά ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν.
Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μ. Σούλτς,  ο πρωθυπουργός προχωρούσε στην προαναγγελία μιας μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα: τη δημιουργία του Κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας της NokiaSystemNetworksστην Ελλάδα. Η επένδυση, θα δημιουργήσει 150 θέσεις εργασίας ενώ όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «οι προσλήψεις των νέων σε αυτή τη νέα δομή, θα γίνονταν με την αξιοποίηση και μάλιστα για πρώτη φορά, του κοινοτικού Κανονισμού 800/2008. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Διπλή επιδότηση: του μισθού αλλά και των εργοδοτικών εισφορών που αναλογούν.
Με μοναδική προϋπόθεση ο άνεργος να μην έχει απασχοληθεί τους τελευταίους έξι μήνες με καθεστώς πλήρους απασχόλησης (μπορεί δηλαδή να έχει εργαστεί με μερική απασχόληση) ο ΟΑΕΔ δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις να προσλάβουν. Ο κανονισμός της ΕΕ που ενεργοποιείται τώρα για τα …μάτια της Nokia προβλέπει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επιχορηγείται ακόμη και με πέντε εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθούν 1000 θέσεις εργασίας εκ των οποίων οι 432 στην Ατττική και στην Κεντρική Μακεδονία. Τι προβλέπει το πρόγραμμα:
- Επιχορήγηση για 12 – 24 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου, στο 50% των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών με ανώτερο ποσό τα 24ευρώ ημερησίως ή τα 600 ευρώ το μήνα και
Επιδότηση των αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών (κύριας και επικουρικής ασφάλισης).
Αν υποτεθεί ότι δημιουργείται  μια θέση εργασίας με τον βασικό μισθό των 586 ευρώ (που σημαίνει ότι το κόστος για την επιχείρηση ανεβαίνει στα 746,9 ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι εργοδοτικές εισφορές), ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγήσει τη συγκεκριμένη θέση με  373,45 ευρώ την ημέρα ενώ για μισθό 1400 ευρώ (1784,45 μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές όπως αναφέρει αναλυτικό παράδειγμα της Ημερησίας) η επιχορήγηση θα εισπράττει 600 ευρώ μηνιαίως. Προϋπόθεση, για τις επιχειρήσεις, είναι να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους τελευταίους 12 μήνες και να το διατηρήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος (πλην οικειοθελών αποχωρήσεων, συνταξιοδοτήσεων χωρίς εθελουσία και απόλυσης για αξιόποινη πράξη).

gazzeta.gr



1 σχόλιο: