oaednews

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΕΣΕΕ: Χάθηκε μια 20ετία στην απασχόληση

Toυ Βασίλη Γεώργα

Πλήρης εργασιακή απορύθμιση, απολύσεις, λουκέτα και αύξηση της ανεργίας χαρακτηρίζουν το ελληνικό εμπόριο που διανύει την 6η χρονιά ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ για το ελληνικό εμπόριο, μέσα στο 2013 χάθηκαν στο εμπόριο 23.191 θέσεις απασχόλησης από εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς που απολύθηκαν και βοηθητικό προσωπικό.


Ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στο εμπόριο διαμορφώνεται πλέον σε 656.159 και είναι ο χαμηλότερος που έχει καταμετρηθεί εδώ και 16 χρόνια, από το 1997. Συγκριτικά με το 2008, χρονιά κορύφωσης για το ελληνικό εμπόριο, έχει χαθεί το 21,2% των θέσεων απασχόλησης, δηλαδή πάνω από 176.000 θέσεις εργασίας, ένα πολύ μεγάλο μέρος των οποίων αντιστοιχεί σε απολύσεις μισθωτών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφεται έντονη η απορύθμιση στην αγορά εργασίας του εμπορικού κλάδου, με την βοήθεια των μεταβολών στο θεσμικό πλαίσιο αλλά κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας των εργοδοτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Έτσι παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση του ποσοστού αδυναμίας έγκαιρης καταβολής μισθών αλλά και καταβολής δεδουλευμένων υπερωριών, ενώ σύμφωνα με την έκθεση καταγράφεται και αδυναμία των μισθωτών να αντιδράσουν ακόμα και σε αυθαίρετες αποφάσεις των εργοδοτών λόγω του φόβου απώλειας της εργασίας ή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.

Μόνο η αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης στον κλάδο εμπορίου εκτιμάται ότι έχει οδηγήσει στην απώλεια 5.000 θέσεων εργασίας πλήρως ωραρίου από το 2008. Μεταξύ 2008 και 2013 οι πληρωμένες από τον εργοδότη υπερωρίες μειώθηκαν κατά 53,5% ενώ την ίδια περίοδο οι απλήρωτες υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 76,4%.

Κατά την διάρκεια της παρουσίας της ετήσιας έκθεσης, τόσο ο Σάββας Ρομπόλη, Καθηγητής Οικονομικών και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε.-ΑΔΕΔΥ,  όσο και ο καθηγητής Απόστολος Δεδουσόπουλος, ο οποίος συνέβαλε στην έκθεση,  μίλησαν για χαμένη 20ετία στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τον κ. Δεδουσόπουλο, θα απαιτηθούν κοντά στα 20 χρόνια ώστε η ελληνική οικονομία να ανακτήσει το 1 εκατ. των χαμένων θέσεων εργασίας της 6ετούς ύφεσης. Όπως είπε, ακόμα και αν έρθει η ανάπτυξη, αυτή θα είναι αναιμική και κατά τα πρώτα χρόνια δεν θα φέρει νέες θέσεις εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις θα σπεύσουν  να καλύψουν το κενό με εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση ωραρίων κ.α

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,5-4% θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια και ως εκ τούτου προτείνει την λήψη «μη συμβατικών μέτρων πολιτικής».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στον κλάδο αλλά σε βάθος χρόνου σταθεροποιούνται οι τάσεις καθώς η απαισιοδοξία ήταν μεγαλύτερη τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως και πάλι, ξεπέρασε το 85% η υποχώρηση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων, Ομόρρυθμων, πολύ μικρών και Ετερόρρυθμων ενώ η σχετική πλειοψηφία βρίσκεται ακόμη εκτός ορίου τραπεζικής χρηματοδότησης. Ακόμη, οι 5 στις δέκα ΟΕ ατομικές και ΕΕ καθώς και 4 στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν επιδείνωση ρευστότητας για το 2014 και πτώση των πωλήσεων.

Ακόμη, σημείωσε ότι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα είναι τα ίδια που επέλεγαν και τα προηγούμενα χρόνια, με τη μείωση προσωπικού, να εξακολουθεί να είναι ψηλότερα στη λίστα στη μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις έναντι των μικρότερων ενώ το "λουκέτο" για το 10% είναι μια πιθανή εξέλιξη.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου