oaednews

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Σχέδια για την ανεργία στην Κύπρο

Νέα σχέδια για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους προανήγγειλε για το 2014 η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Ειδικότερα, σε χαιρετισμό της σε συζήτηση με θέμα «Εξασφαλίζοντας το μέλλον των νέων της Κύπρου: Εισηγήσεις για ανάπτυξη της απασχολησιμότητας και της επιχειρηματικότητας», η κ. Αιμλιανίδου είπε ότι αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της υψηλής ανεργίας των νέων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια που εστιάζονται στους νέους, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζει και τις άλλες ομάδες των ανέργων.

Ανέφερε ενδεικτικά το σχέδιο τοποθέτησης σε επιχειρήσεις/οργανισμούς άνεργων νέων αποφοίτων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για σκοπούς απόκτησης εργασιακής πείρας στο οποίο συμμετείχαν 2.500 περίπου νέοι. 
"Πολύ σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή και νέα σχέδια, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας της αναχαίτισης της ανεργίας" είπε σημειώνοντας ότι πρόσθετα, το 2014 θα ξεκινήσει η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Σύστασης «Εγγύηση για τη νεολαία», σύμφωνα με την οποία εντός περιόδου τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που οι νέοι θα ολοκληρώσουν ή διακόψουν την εκπαίδευση τους ή θα παραμείνουν άνεργοι, πρέπει να τους προσφέρεται μια τουλάχιστον ευκαιρία για απασχόληση ή περαιτέρω εκπαίδευση ή κατάρτιση.

Όπως είπε, για την υλοποίηση της εν λόγω σύστασης αλλά και για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων γενικότερα, ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εργασίας αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των νέων το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα, μεταξύ άλλων, για την πρόληψη και έγκαιρη δράση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, την ενδυνάμωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων.
Στην ομιλία της, την οποία διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Ασσιώτης, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως η στρατηγική που υιοθετήθηκε από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας εστιάζεται σε τρεις βασικούς άξονες: στην υιοθέτηση μέτρων τα οποία διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην πρόληψη των απολύσεων και στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των ανέργων, μετά από την κατάρτιση τους για κάλυψη υπαρκτών αναγκών της οικονομίας.

"Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο σε σχέση με την εργοδότηση των νέων, καταβάλλεται παράλληλα προσπάθεια από το Υπουργείο Εργασίας και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη μέλη, για ενημέρωση των νέων, αναφορικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη σχετικά με εκπαίδευση και απασχόληση", είπε. 
Αναφέρθηκε στη διαδικτυακή πύλη του ‘Πλωτέα’, μέσα από την οποία οι νέοι μπορούν να ενημερωθούν όσον αφορά στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ευρώπη, το κέντρο ‘Euroguidance’, το οποίο μπορεί να δώσει πληροφόρηση σχετικά με ιδρύματα εκπαίδευσης στην Ευρώπη και το Δίκτυο EURES, το οποίο προσφέρει πληροφόρηση για κενές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου